• Αναζήτηση
 • Αγκυρα απαντά στον Παυλόπουλο: Δεν θα ανεχτούμε τετελεσμένα στο Αιγαίο

  Συνεχίζει την προκλητική ρητορική η Άγκυρα και αυτή τη φορά το τουρκικό ΥΠΕΞ προειδοποιεί την Ελλάδα - απαντώντας στην πρόσφατη παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το δίκτυο Νatura 2000 - πως η Τουρκία «δεν θα ανεχτεί τετελεσμένα σε περιοχές του Αιγαίου το καθεστώς των οποίων αμφισβητείται».

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Συνεχίζει την προκλητική ρητορική η Άγκυρα και αυτή τη φορά το τουρκικό ΥΠΕΞ προειδοποιεί την Ελλάδα – απαντώντας στην πρόσφατη παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το δίκτυο Νatura 2000 – πως η Τουρκία «δεν θα ανεχτεί τετελεσμένα σε περιοχές του Αιγαίου το καθεστώς των οποίων αμφισβητείται».

  Η παραπάνω δήλωση έγινε από τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών Χαμί Ακσόι. Ο Ακσόι εκτόξευσε μάλιστα απειλές και εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «ανανεώνουμε τις προειδοποιήσεις μας και προς την ΕΕ ώστε να μην γίνει εργαλείο πολιτικών εκμεταλλεύσεων της Ελλάδας».

  Ακόμη, ο τούρκος εκπρόσωπος σημειώνει πως η Τουρκία έχει διατυπώσεις τις θέσεις της για τις περιοχές Νatura σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ στις 31 Μαρτίου και πως την περασμένη εβδομάδα ενημέρωσε εκ νέου και τον εκπρόσωπο της ΕΕ. Επιπλέον, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου υποστηρίζει πως αποτελούν παραδοχή ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί τα περιβαλλοντικά προγράμματα για πολιτικές σκοπιμότητες.

  Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα σε ομιλία του στο Πεντάγωνο ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε διαμηνύσει στην Τουρκία ότι οι περιοχές του Δικτύου Νatura 2000 βρίσκονται εντός των συνόρων της Ελλάδας και εντός της ΕΕ και συνεπώς κάθε διεκδίκηση από πλευράς Άγκυρας είναι αβάσιμη και αυθαίρετη.
  Επίσης, υπενθυμίζεται η άθλια επίθεση του αντιπροέδρου της Τουρκίας. Μπ. Μποζντάγ κατά του Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την απελευθέρωση των 8 Τούρκων αξιωματικών.

  ΥΠΕΞ: Η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο αν επιθυμεί ένταξη στην ΕΕ

  Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στον Χαμί Ακσόι, ο οποίος επιτέθηκε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο για τις δηλώσεις του σχετικά με το Πρόγραμμα «Natura 2000».

  Να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο κάλεσε την Τουρκία ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς απαντώντας στις δηλώσεις του τούρκου ομολόγου του σχετικά με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Natura 2000» και τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, για τις οποίες ισχυρίστηκε ότι δεν έχουν καμία νομική ισχύ.

  «Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και κατ’ επέκταση, το δικαίωμα της Ελλάδος να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, στα οποία ασφαλώς συγκαταλέγεται ο καθορισμός των περιοχών με προστατευόμενα οικοσυστήματα, δεν μπορούν να αμφισβητηθούν» τόνισε ο Α. Γεννηματάς. Και πρόσθεσε:

  «Η Τουρκία μόλις πρόσφατα επαναδιατύπωσε επισήμως την πρόθεση να «παραμείνει σε πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι προφανές ότι το πρώτο που θα πρέπει να κάνει αν επιθυμεί να το επιτύχει είναι να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο».

  Συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας , απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου σημείωσαν ότι η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ καλύπτει πλήρως την Προεδρία της Δημοκρατίας.

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk