Η Επίτροπος Ναυτιλίας της ΕΕ στα γραφεία της Ένωσις Ελλήνων Εφοπλιστών

Την επίτροπο Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), Βιολέτα Μπουλτς υποδέχθηκε θερμά τη Δευτέρα σήμερα

Την επίτροπο Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), Βιολέτα Μπουλτς υποδέχθηκε θερμά τη Δευτέρα σήμερα στα γραφεία της στον Πειραιά η «Ένωσις Ελλήνων Εφοπλιστών» (ΕΕΕ), στο πλαίσιο της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης των Ποσειδωνίων 2018.

Η Ευρωπαία επίτροπος συναντήθηκε με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης και συζήτησαν επίκαιρα ναυτιλιακά θέματα που σχετίζονται με την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, όπως η ψηφιοποίηση, οι διεθνείς εξελίξεις στο θέμα της απεξάρτησης της ναυτιλίας από τον άνθρακα, η ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς της ΕΕ και γενικότερα η παροχή αξιόπιστων, αποδοτικών, φιλικών προς το περιβάλλον, βιώσιμων, καθώς και ασφαλών ναυτιλιακών υπηρεσιών για το εμπόριο και την οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ.

Η Βιολέτα Μπουλτς είχε, επίσης, την ευκαιρία να συναντηθεί και να συζητήσει με νέους Έλληνες πλοιοκτήτες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ναυτιλιακής πολιτικής τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
«Είναι ιδιαίτερη τιμή για την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών να καλωσορίσει την επίτροπο Μπουλτς στο σπίτι της ελληνικής ναυτιλίας, που αποτελεί πυλώνα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας. Η επίτροπος Μπουλτς με την ενεργό δράση της επιτελεί αποτελεσματικό έργο στον τομέα των Μεταφορών και είμαστε ευγνώμονες για το έντονο ενδιαφέρον που έχει επιδείξει για την ευρωπαϊκή ναυτιλία κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης θητείας της», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕΕ, Θεόδωρος Βενιάμης.

Η Ευρωπαία αξιωματούχος αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμφωνία για την απεξάρτηση της ναυτιλίας από τον άνθρακα που επετεύχθη στο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ): «Η διεθνής ναυτιλιακή κοινότητα έστειλε ένα θετικό μήνυμα στον κόσμο με την υιοθέτηση από τον ΙΜΟ της αρχικής στρατηγικής για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG), συμμετέχοντας έτσι στις διεθνείς προσπάθειες για κλιματική αλλαγή σύμφωνα με την Συμφωνία των Παρισίων. Επιθυμούμε οι Ευρωπαίοι εφοπλιστές να ηγηθούν του θέματος και να αποκομίσουν τα οφέλη του πλεονεκτήματος όσων κινούνται πρώτοι. Προς αυτόν τον σκοπό, στηρίζομαι στη διαρκή υποστήριξη των Ελλήνων πλοιοκτητών ώστε ο τομέας να έχει μια επιτυχή μετάβαση σε φιλικότερες προς το περιβάλλον και ακόμα πιο τεχνολογικά προηγμένες λειτουργίες», σημείωσε η επίτροπος Μεταφορών.

Τονίστηκε, επίσης, η ψηφιοποίηση του τομέα ως ένα βασικό στοιχείο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της αποδοτικότητάς του. Η Επίτροπος Μπουλτς αναφέρθηκε στη νέα νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία του περιβάλλοντος της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Ναυτιλιακής Θυρίδας, που θα μειώσει σημαντικά το διοικητικό βάρος και το κόστος για τους διαχειριστές πλοίων. Κάλεσε τους νέους εφοπλιστές να χρησιμοποιήσουν την τεχνογνωσία τους και να συμμετέχουν στις προσπάθειες να γίνει η ΕΕ ηγέτιδα στην τεχνολογική καινοτομία.
«Η ελληνική ναυτιλία, που κατέχει το μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο που δραστηριοποιείται σε μεταφορές φορτίων μεταξύ τρίτων χωρών (cross-trading), όχι μόνο έχει στρατηγικό ρόλο στο εμπόριο της ΕΕ με τρίτες χώρες προς όφελος της ευημερίας των πολιτών της, αλλά παράλληλα αντιπροσωπεύει έναν αληθινό πρεσβευτή τής εξέχουσας θέσης της ευρωπαϊκής ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκτιμούμε ιδιαίτερα την αναγνώριση της σημασίας του ελληνόκτητου στόλου. Καλωσορίζουμε, επίσης, τον εποικοδομητικό διάλογο που είχαμε με την επίτροπο Μπουλτς κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της και προσβλέπουμε στη συνέχιση της στενής συνεργασίας μας επί όλων των σημαντικών θεμάτων που απασχολούν τη ναυτιλιακή κοινότητα», δήλωσε ο κ. Βενιάμης.
Επιπλέον, προσέθεσε ότι η ελληνική ναυτιλία υποστηρίζει τις αποφάσεις και τη διαδικασία του ΙΜΟ με σκοπό την πλήρη απεξάρτηση της διεθνούς ναυτιλίας από τον άνθρακα το συντομότερο δυνατόν σε αυτόν τον αιώνα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk