• Αναζήτηση
 • Ζάεφ: Επί της αρχής συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα της πΓΔΜ

  Τη συμφωνία με την Αθήνα για το όνομα των Σκοπίων επιβεβαίωσε ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα Τετάρτη.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Τη συμφωνία με την Αθήνα για το όνομα της πΓΔΜ επιβεβαίωσε ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα Τετάρτη. Αν και μίλησε για κατ’ αρχήν συμφωνία εντούτοις είναι φανερό ότι έχουν κλειδώσει τα βασικά σημεία της και η επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα θα σφραγίσει τα πάντα.

  Ο κ. Ζάεφ είπε ότι μέχρι την Παρασκευή θα μιλήσει με τον Ελληνα πρωθυπουργό. «Σήμερα, αύριο, το αργότερο την Παρασκευή, θα μιλήσω με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα μπει ο θεμέλιος λίθος της συμφωνίας», είπε ο Ζάεφ. Και πρόσθεσε: «Το πιο έντιμο είναι να συζητήσουμε το νομικό σκέλος της συμφωνίας και τους όρους της εφαρμογής της. Πρώτα θα ορίσουμε τα βήματα εφαρμογής της συμφωνίας».

  Ο Ζόραν Ζάεφ είπε ακόμα ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε ένα κρίσιμο σημείο της τελικής φάσης πριν την εφαρμογή της συμφωνίας.

  Είπε ακόμα ότι το πλάνο του για την εφαρμογή της συμφωνίας είναι η επικύρωση από το κοινοβούλιο πριν γίνει δημοψήφισμα. Κι αυτό, όπως είπε γιατί τον Ιούλιο είναι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ όπου η Ελλάδα χωρίς συμφωνία και εφαρμογή της σκοπεύει να μπλοκάρει την είσοδο της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

  «Όλοι συμφωνούμε ότι το δημοψήφισμα θα γίνει τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο όταν ο λαός με τις αποφάσεις του θα είναι η πυξίδα για τις επόμενες κινήσεις μας. Ο λαός θέλει να γνωρίζει τις θέσεις των πολιτικών. Τι πιστεύει ο πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης. Χαίρομαι που η Ελλάδα κατανοεί την σημασία μιας τέτοιας διαδικασίας. Κάτι αλλάζει σ’ εμας και όχι σ’ εκείνους και οι πολίτες πρέπει να εισακουστούν. Ελπίζω οι πολίτες μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το μέλλον της χώρας μας», είπε ο Ζάεφ.

  Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ τόνισε και διάφορους προβληματισμούς που έχει: «Η «Μακεδονία» θα έχει το «τέταρτο Ιλιντεν»» και πως «λαχταρά για μια «Μακεδονία» στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος». Αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει εάν η πρόταση για «Μακεδονία του Ιλιντεν» παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk