Το έξυπνο κοντέϊνερ «CargOps» κέρδισε το 1ο βραβείο στον 4ο Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας που διοργάνωσε το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece.
Οι φοιτητές του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στελέχη της «CargOps» Βασίλης Γεωργόπουλος, Νικόλας Δουρελιάδης, Παναγιώτης Καζαντζής και Βαγγέλης Ποταμιάνος, ανέβηκαν στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου και θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό που θα γίνει στη Λετονία.
Η νικήτρια ομάδα «CargOps» δημιούργησε ένα «έξυπνο κοντέϊνερ», που μπορεί να ειδοποιεί τον ιδιοκτήτη του εμπορεύματος αλλά και το μεταφορέα για τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας των μεταφερόμενων προϊόντων σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής μέχρι να φθάσει στον πελάτη αλλά και να εκπέμπει σήμα κινδύνου στην περίπτωση που υπάρξει παραβίαση ή παρέκκλιση από το προκαθορισμένο δρομολόγιο.
«Πολλές χιλιάδες κοντέϊνερ χάνονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Μια εφαρμογή σαν τη δικιά μας που θα μπορεί να εξασφαλίζει την παρακολούθηση και την ασφαλή άφιξη των προϊόντων είναι κάτι που λείπει από την αγορά. Είμαστε ενθουσιασμένοι που καταφέραμε να πείσουμε ότι η ιδέα μας είναι καινοτόμα, με παγκόσμια προοπτική και να κερδίσουμε το 1ο βραβείο. Θα βάλουμε τα δυνατά μας να διακριθούμε και στον Ευρωπαϊκό Φοιτητικό Διαγωνισμό «Εnterprise Challenge 2018» του Junior Achievement Europe που θα πραγματοποιηθεί στη Ρίγα της Λετονίας στις 25-27 Ιουνίου 2018», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Νικόλας Δουρελιάδης, Τεχνολογικός Διευθυντής της φοιτητικής εταιρείας «CargOps».
Από την πλευρά της η Επίτιμη Πρόεδρος του ΣΕΝ/JA Greece και επικεφαλής της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού «JA Start Up 2018», κυρία Λίτσα Παναγιωτοπούλου δήλωσε: «Μας εντυπωσίασε η εφαρμογή καθώς λύνει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα του παγκόσμιου εμπορίου με τη χρήση της τελευταίας τεχνολογίας Internet of Things. Η ομάδα έχει πολύ θετική ενέργεια και πάθος για την ιδέα της και για αυτό είμαι πολύ αισιόδοξη ότι θα διακριθεί και στην Ευρώπη».
Το 2ο βραβείο κέρδισε η ομάδα «Εvent-or» από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Οι φοιτητές Γιάννης Χαρχαντής, Χρυσάνθη Μπόντη, Δέσποινα Παναγιωτίδου, και Ευαγγελία Τσακούμη δημιούργησαν μια καινοτόμα πλατφόρμα σχεδιασμού και συμβουλευτικής για την υλοποίηση εκδηλώσεων στην οποία μεταξύ άλλων προτείνονται κατάλληλοι επαγγελματίες ή αναλαμβάνεται εξ ολοκλήρου η υλοποίηση της διοργάνωσης γρήγορα και με εγγύηση επιτυχίας.
Στο 3ο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η ομάδα «R-Boost», του Συλλόγου Αποφοίτων του ΣΕΝ/JA Greece. Οι φοιτητές του ΕΜΠ Νίκος Γκολιόπουλος και Κωνσταντίνος Γλύνης, δημιούργησαν μια πρωτοποριακή υπηρεσία ανακύκλωσης που την περιγράφουν ως «Uber» για ανακυκλώσιμα απορρίμματα. Πρόκειται για μια εφαρμογή που οργανώνει την ανακύκλωση στην Ελλάδα με μια κατ΄ οίκον υπηρεσία παραλαβής των ανακυκλώσιμων και μεταφοράς τους στα κατάλληλα πιστοποιημένα εργοστάσια με ανταποδοτικά οφέλη.
Στην 4η και 5η θέση διακρίθηκαν οι ομάδες «Giarduino» (ΟΠΑ) και «Techsplash.gr» (ΟΠΑ), αντίστοιχα.
«Φέτος οι ιδέες ήταν πιο έξυπνες και πιο καινοτόμες από κάθε άλλη χρονιά. Χαιρόμαστε πάρα πολύ στην MetLife που οι φοιτητές είναι ενεργοποιημένοι και αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τις μεγάλες ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται, όπως είναι αυτός ο διαγωνισμός με σημαντική Ευρωπαϊκή διάσταση. Το ΣΕΝ/JA Greece και η MetLife -μέσω του παγκόσμιου προγράμματος της εταιρείας, το «Life Changer»- γράφουν ιστορία στην Ελλάδα τα τελευταία 4 χρόνια. Μαζί έχουμε σχέδια να κάνουμε τη διαφορά για τη νέα γενιά στη χώρα μας», δήλωσε ο κ. Σταύρος Μιχαηλίδης, επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ της MetLife με τη συμμετοχή της οποίας έγινε ο διαγωνισμός.
Οι νικητές του πρώτου και του δεύτερου βραβείου κέρδισαν συμμετοχή απ’ ευθείας στο 2ο στάδιο του διαγωνισμού «i-bank» της Εθνικής Τράπεζας.
Σε όλες τις φοιτητικές ομάδες που διαγωνίσθηκαν –11 στον αριθμό – απονεμήθηκαν έπαινοι συμμετοχής από τα στελέχη του ΣΕΝ/JA Greece καθώς και το χρήσιμο εργαλείο για startuppers και νέους επιχειρηματίες, το εγχειρίδιο Toolkit των Start-Ups της Επιτροπής ΕΙΕ του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Ο διαγωνισμός φιλοξενήθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού –πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018 – και το πρώτο βραβείο απένειμε ο κ. Γιώργος Γεράρδος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Πλαίσιο».