• Αναζήτηση
 • Παυλόπουλος: Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στα σύνορα της Ελλάδας

  «Το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, έχουν διαμορφώσει οριστικά και αμετάκλητα τα σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν υπάρχει καμιά αμφισβήτηση ως προς αυτά τα σύνορα. ‘Αρα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες».

  ΤοΒΗΜΑ Team

  «Το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, έχουν διαμορφώσει οριστικά και αμετάκλητα τα σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν υπάρχει καμιά αμφισβήτηση ως προς αυτά τα σύνορα. ‘Αρα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες».

  Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα Δευτέρα από την Αλεξανδρούπολη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος μετέβη στην πρωτεύουσα του Έβρου για να παραστεί στον εορτασμό της 98ης επετείου από την απελευθέρωσή της.

  Στη δήλωσή του, μετά την κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα υπεράσπισης της αρραγούς ενότητας για την επίτευξη των εθνικών μας στόχων, στην ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας να υπερασπισθούν ανά πάσα στιγμή τα σύνορά μας, στον αμετάκλητο και σαφή καθορισμό των συνόρων της χώρας από το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, αλλά και στη συνεχιζόμενη κράτηση στην Αδριανούπολη των δύο στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

  «Εορτάζουμε σήμερα με τη δέουσα λαμπρότητα την 98η επέτειο από την απελευθέρωση της Αλεξανδρούπολης και της Ιερής Θρακικής γης. Το ιστορικώς κορυφαίο αυτό γεγονός είναι το επιστέγασμα των επιτυχιών του ελληνικού στρατού κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου. Ήταν τότε που απελευθερώθηκε ένα μεγάλο μέρος του ελληνισμού που ήταν ακόμη υπόδουλο. Τότε η Ελλάδα έκανε ένα αποφασιστικό βήμα για τη διαμόρφωση των σημερινών της συνόρων, που οδήγησαν και στην εδαφική της ολοκλήρωση. Στο πλαίσιο αυτής της ιστορικής επετείου και με σεβασμό στην ιστορία και στους αγώνες μας, έχουμε χρέος εμείς οι Έλληνες να συναγάγουμε συμπεράσματα και να αντλήσουμε διδάγματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογράμμισε τρία μηνύματα με πρώτο αυτό της ενότητας, λέγοντας πως «Εμείς οι Έλληνες ό,τι μεγάλο και σημαντικό το πετύχαμε ενωμένοι, ενώ ο διχασμός και η διχόνοια οδήγησαν σε καταστροφές ή ακόμα και σε απώλεια του εθνικού μας κορμού».

  Το δεύτερο μήνυμα αφορά την υπεράσπιση της πατρίδας και ο κ. Παυλόπουλος διεμήνυσε προς όλους «και ιδίως προς τη γειτονική Τουρκία, ότι το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, έχουν διαμορφώσει οριστικά και αμετάκλητα τα σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν υπάρχει καμιά αμφισβήτηση ως προς αυτά τα σύνορα. ‘Αρα, δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες».

  Αναφερόμενος στις Ένοπλες Δυνάμεις μας δήλωσε πως «Έχοντας πίσω τους τη μεγάλη παράδοση των γενναίων προγόνων μας και των αγώνων τους είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή να υπερασπιστούν τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία μας, που επαναλαμβάνω είναι σύνορα και έδαφος της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που από την 1η Μαρτίου κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, απευθύνοντας, τρίτο, μήνυμα προς την Τουρκία «για την αυθαίρετη κράτηση των δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεών μας», όπως τόνισε. «Στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Αδριανούπολη, κρατούνται επί μακρόν, αυθαιρέτως και κατά παράβαση κάθε έννοιας Κράτους Δικαίου, δύο στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή η αυθαιρεσία της Τουρκίας δεν είναι σε θέση να πλήξει τα στελέχη μας, των οποίων το ηθικό είναι ακμαίο στον υπέρτατο βαθμό, αποδεικνύοντας έτσι τι σημαίνει ελληνικός στρατός και ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτή όμως η αυθαιρεσία πλήττει και μάλιστα καιρίως το κύρος της Τουρκίας και της ηγεσίας της. Διότι αυτή η αυθαιρεσία, που έχει προκαλέσει την ευρωπαϊκή αλλά και τη διεθνή κατακραυγή, είναι πλήγμα εναντίον της Δημοκρατίας, των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου ακόμη και αυτού, τούτου του πολιτισμού μας.

  Έστω και τώρα ας αναλάβει η Τουρκία τις ευθύνες της απέναντι στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Διεθνή Κοινότητα εν γένει».

  Παρόντες στον σημερινό εορτασμό των Ελευθερίων, ο οποίος θα κορυφωθεί με τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης και ο γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λευτέρης Αυγενάκη.

  Παυλόπουλος: Θεματοφύλακες της Ιστορίας, της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού

  Στο ρόλο του Έβρου και των πολιτών που κατοικούν στην περιοχή αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος τον χαρακτήρισε «προκεχωρημένο φυλάκιο της Ευρώπης και της Δύσης στην Ανατολή, λόγω της γεωγραφικής θέσης του, στην αρχή του Αιγαίου και της Μεσογείου, αλλά και των ανθρώπων του».

  «Θεματοφύλακες και της δικής μας ιστορίας, αλλά ταυτόχρονα και της δημοκρατίας και του πολιτισμού, που από δω ξεκίνησαν αλλά και που σήμερα είναι δημοκρατία και πολιτισμός της Δύσης και της μεγάλης μας οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο ΠτΔ κατά την αντιφώνησή του στο γεύμα που παραχώρησε προς τιμήν του, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης.

  «Είμαστε εδώ, να θυμίζουμε ότι είμαστε έτοιμοι να ζήσουμε ειρηνικά με όλους τους γείτονες, αλλά με σεβασμό αυτών των συνόρων που η ιστορία και το διεθνές δίκαιο, καθώς και το ευρωπαϊκό δίκαιο, έχουν διαμορφώσει οριστικά και αμετάκλητα και πρέπει αυτά τα σύνορα να γίνονται σεβαστά απ’ όλους. Είναι μία προϋπόθεση, η οποία είναι αυτονόητη και ως προς την οποία δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω κατ’ ουδέναν τρόπο, πολλώ μάλλον όταν, όπως σας είπα, αυτή την υποχρέωση την έχουμε όχι μόνο στην ιστορία μας, στον λαό μας, στην πατρίδα μας, αλλά και απέναντι στη μεγάλη ευρωπαϊκή μας οικογένεια» πρόσθεσε.

  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «ο τόπος θα προχωρήσει, και όπως η χώρα, θα ξεπερνάει την κρίση και θ’ ανοίγει ξανά τα φτερά της στον δρόμο της δημιουργίας που της ανήκει», ενώ διαβεβαίωσε ότι θα πράξει ό,τι του αναλογεί για την υπεράσπιση, «από τούτον εδώ τον τόπο, όσων η Ελλάδα έχει αλλά και πρέπει ν’ αποκτήσει στο μέλλον, για να μπορέσει να διαδραματίσει τον ρόλο που της αναλογεί και που ξεπερνάει κατά πολύ τα σύνορά της».

  «Εμείς οι Έλληνες, από την αρχαιότητα έως σήμερα και στο μέλλον, θα αποδεικνύουμε πάντοτε ότι είμαστε η φύτρα της δημοκρατίας και του πολιτισμού, όχι μόνο για τον τόπο μας αλλά γενικότερα. Σ’ αυτόν τον ταραγμένο κόσμο, ο οποίος χάνει τις αξίες και τις αρχές, ιδίως σε επίπεδο υπεράσπισης του ανθρώπου, έχει ανάγκη από εκείνες τις ρίζες του πολιτισμού και της Δημοκρατίας μας, που εμείς επινοήσαμε, αλλά που σήμερα πρέπει εμείς να υπερασπιστούμε, γιατί δεν φτάνει να είμαστε απόγονοι μεγάλων προγόνων, πρέπει να χτίσουμε πάνω σ’ αυτή τη βάση τη δική μας ιστορία… Ναι περνάμε δυσκολίες, ναι έχουμε τα δικά μας προβλήματα, αλλά μπορούμε και μεταλαμπαδεύουμε στην Ευρώπη και σ’ ολόκληρη την οικουμένη αυτές τις δύσκολες ώρες, αρχές και αξίες που ενώ φαίνονται αυτονόητες, δυστυχώς δεν είναι» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

  Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, στην προσφώνησή του, τόνισε ότι συνιστά μεγάλη τιμή η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στις σημερινές εκδηλώσεις «γιατί ζούμε σ’ έναν τόπο που έχει ανάγκη τη στοργή, την αγάπη, των ανθρώπων που διοικούν τη χώρα και ιδιαίτερα από εσάς, ο οποίος είστε ο εγγυητής τού πολιτεύματός μας».

  «Την ελευθερία δεν την υποδεχθήκαμε και δεν τη δεχθήκαμε και δεν την πήραμε από τους προγόνους μας έτσι απλά, σαν μία στιγμή πριν από 98 χρόνια, αλλά όλοι μας την ελευθερία τη σκεπτόμαστε και προσπαθούμε να την κατακτήσουμε κάθε μέρα, να τη διασφαλίσουμε κάθε μέρα. Εμείς έχουμε αυτήν την υπέρτατη αγωνία. Μία περιοχή ο Έβρος και η Θράκη, η πιο ασφαλής, η πιο ήσυχη και όπου το μοντέλο της ειρηνικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων είναι ένα υπέρογκο γεγονός που ίσως θα πρέπει ν’ αποτελέσει αντικείμενο διδαχής, για ν’ αντιληφθούν οι άνθρωποι, όπου γης, ότι υπάρχει δυνατότητα ειρηνικής συνύπαρξης με ανθρώπους που έχουν διαφορετικές θρησκείες, διαφορετικές παραδόσεις και έθιμα» κατέληξε ο κ. Λαμπάκης.

  Παρόντες στο γεύμα ήταν οι μητροπολίτες Αλεξανδρούπολης, Άνθιμος και Ξάνθης, Παντελεήμων, οι βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά, Δημήτρης Ρίζος, Γιώργος Καϊσας, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και ο μουφτής Διδυμοτείχου, Οσμάν Χαμζά.

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk