• Αναζήτηση
 • Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα €2,334 δισ. στο α’ τετράμηνο

  Πρωτογενές πλεόνασμα 2,334 δις. ευρώ εμφάνισε ο προϋπολογισμός στο πρώτο τετράμηνο του έτους. Η υπέρβαση

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Πρωτογενές πλεόνασμα 2,334 δις. ευρώ εμφάνισε ο προϋπολογισμός στο πρώτο τετράμηνο του έτους.

  Η υπέρβαση υπερβαίνει σχεδόν κατά 2 δις. ευρώ το στόχο που έχει τεθεί και αποδίδεται στην υπερσυγκράτηση δαπανών κυρίως του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και στην υπέρβαση των στόχων για έσοδα σε κρατικό και τακτικό προϋπολογισμό.

  Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στο τετράμηνο, οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων είναι χαμηλότερες κατά 556 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο των 1,060 δις ευρώ σε αντιδιαστολή με τα έσοδα του ΠΔΕ τα οποία εμφανίζονται αυξημένα κατά 516 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (576 εκατ. ευρώ).

  Υστέρηση σημειώνεται επιμέρους στις πρωτογενείς δαπάνες (-199 εκατ. ευρώ) με το υπουργείο Οικονομικών να εξηγεί πως «μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι δαπάνες για επιχορηγήσεις νοσοκομείων, ΥΠΕ-ΠΕΔΥ κατά 294 εκατ. ευρώ» ενώ οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 κατά 1,120 δις ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως «έχουν καταβληθεί επιπλέον 171 εκατ. ευρώ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και 65 εκατ. ευρώ για επιδόματα πολυτέκνων.

  Καλή εικόνα στα έσοδα

  Στο μέτωπο των εσόδων η εικόνα είναι καλή. Καταγράφεται υπέρβαση 1,2 δις ευρώ στα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ενώ αν αφαιρεθεί η επίπτωση της υπέρβασης των εσόδων του ΠΔΕ, προκύπτει και υπέρβαση 689 εκατ. ερυώ στα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού.

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk