• Αναζήτηση
 • Ενας στους έξι Γάλλους το 2030 θα έχει αλλάξει επάγγελμα

  Η ψηφιακή επανάσταση αλλάζει άρδην τον κόσμο της εργασίας. Αλγόριθμοι, τεχνητή νοημοσύνη και άλλες ψηφιακές

  Η ψηφιακή επανάσταση αλλάζει άρδην τον κόσμο της εργασίας. Αλγόριθμοι, τεχνητή νοημοσύνη και άλλες ψηφιακές καινοτομίες πρόκειται να ανατρέψουν την εργασιακή καθημερινότητα εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων και εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων. Οι εργαζόμενοι φαίνεται πως αρχίζουν να το συνειδητοποιούν. Πιθανόν και οι επιχειρήσεις. Τους εργαζομένους αφορά ωστόσο έρευνα που δημοσίευσε ο «Figaro». Και δη τους Γάλλους…

  Σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε σε χίλιους γάλλους μισθωτούς η Harris Interactive για λογαριασμό της εταιρείας συμβούλων και διαχείρισης εργατικού δυναμικού Julhiet Sterwen, ένας στους έξι εργαζομένους εκτιμά ότι ως το έτος 2030 θα έχει αλλάξει επάγγελμα. Οχι επειδή θα το επιλέξει ο ίδιος, αλλά επειδή θα αναγκαστεί γι’ αυτό. Συγκεκριμένα, επειδή θα το έχουν καταργήσει η ψηφιακή εποχή και οι αυτοματισμοί που αυτή θα φέρει.

  Η συνειδητοποίηση από τους Γάλλους ότι τα πάντα στην αγορά εργασίας θα ανατραπούν είναι το πρώτο συμπέρασμα της έρευνας. Το δεύτερο είναι η αισιοδοξία με την οποία αντιμετωπίζουν οι γάλλοι μισθωτοί το (έστω και άδηλο) μέλλον. Πιστεύουν, δηλαδή, ότι η ψηφιοποίηση θα βελτιώσει το επίπεδο της εργασιακής καθημερινότητας και της ζωής τους εν γένει. Σε ποσοστό 66% πιστεύουν ότι θα τονώσει την ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας και σε ποσοστό 70% πιστεύουν ότι αναβαθμίσει τις οικονομικές επιδόσεις της επιχείρησής τους.

  Οι τομείς που θα πληγούν

  Σε μακροοικονομικό και μικροοικονομικό επίπεδο η ψηφιοποίηση και οι αυτοματισμοί θα είναι θετικοί. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με την προσωπική ζωή των μισθωτών – αυτό πιστεύουν, τουλάχιστον, οι ερωτηθέντες από τους ερευνητές της Harris Interactive. Ετσι, μόνο το 14% εξ αυτών πιστεύει ότι η ψηφιοποίηση θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες θα καταργήσει. Ειδικότερα, τα αντίστοιχα ποσοστά των απαντήσεων στο ερώτημα αυτό από τους εργαζομένους σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, σε μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις και σε μικρές ή πολύ μικρές είναι 12%, 6% και 7%.

  Ποιους τομείς όμως θα πλήξει περισσότερο η ψηφιοποίηση; Δύο ξεχωρίζουν μακράν οι ερωτηθέντες γάλλοι μισθωτοί: τον τομέα των τραπεζών και τον τομέα των ασφαλειών. Το 75% των ερωτηθέντων τραπεζικών και ασφαλιστικών υπαλλήλων πιστεύουν ότι το επάγγελμά τους σύντομα θα πάψει να είναι το ίδιο. Και το 14% εξ αυτών πιστεύει ότι θα εξαφανιστεί εντελώς! Πριν από λίγους μήνες μια άλλη μελέτη που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Εθνικού Συνδικάτου Τραπεζών SNB/CFE-CGC αποκάλυψε ότι οι τραπεζικοί ήδη διαπιστώνουν επιδείνωση των συνθηκών εργασία τους.

  Μεγάλη απογοήτευση από την ψηφιοποίηση διαπιστώνει όμως η έρευνα της Harris Interactive και στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και της διανομής, όπου το 10% και το 5% αντιστοίχως των εργαζομένων προβλέπουν τον αφανισμό του επαγγέλματός τους. «Και το χειρότερο», γράφει ο «Figaro», «είναι το ότι οι μισθωτοί στους τομείς αυτούς που απασχολούνται σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους αισθάνονται παραμελημένοι από τους εργοδότες τους, οι οποίοι προτιμούν τις νέες τεχνολογίες από αυτούς».

  HeliosPlus

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk