• Αναζήτηση
 • Ερντογάν: Εκτακτο οικονομικό συμβούλιο μετά την απόφαση Τραμπ για το Ιράν

  Οι ΗΠΑ θα είναι αυτές που θα ζημιωθούν από την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εγκαταλείψει μονομερώς την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπως μεταδίδει η κρατική ραδιοτηλεόραση TRT Haber η οποία επικαλείται δηλώσεις του στο CNN.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Οι ΗΠΑ θα είναι αυτές που θα ζημιωθούν από την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εγκαταλείψει μονομερώς την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπως μεταδίδει η κρατική ραδιοτηλεόραση TRT Haber η οποία επικαλείται δηλώσεις του στο CNN.

  Σύμφωνα με το TRT Haber, ο Ερντογάν δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σεβάστηκαν στη συμφωνία την οποία υπέγραψαν. Ο τούρκος πρόεδρος εκτίμησε ακόμα ότι η εν λόγω απόφαση θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ και θα επηρεάσει και την Τουρκία.

  Στον απόηχο της απόφασης που προκαλεί ντόμινο εξελίξεων παγκοσμίως, ο Ρ. Ερντογάν συγκαλεί το μεσημέρι της Τετάρτης στις 2μμ έκτακτο και ευρύτατο οικονομικό συμβούλιο, με δεδομένο και την κατάρρευση της λίρας τόσο έναντι του δολαρίου όσο και έναντι του ευρώ. Πρέπει δε να επισημάνουμε ότι η εσωτερική πολιτική αστάθεια και η επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή επιβάρυναν την τουρκική λίρα.

  Το οικονομικό συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί στο προεδρικό μέγαρο με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων υπουργών καθώς και εκπροσώπων του τραπεζικού τομέα και των ρυθμιστικών υπηρεσιών της οικονομίας και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Μουράτ Τσετίνκαγια.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία αντέδρασε άμεσα στην απόφαση των ΗΠΑ, με τον εκπρόσωπο του Ρ. Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν να προειδοποιεί το βράδυ της Τρίτης ότι η εν λόγω απόφαση θα προκαλέσει αστάθεια και νέες συγκρούσεις.

  Το οικονομικό συμβούλιο ανέβασε την τουρκική λίρα

  Εν τω μεταξύ η είδηση για έκτακτο οικονομικό συμβούλιο και η διαρροή ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα σχτήριξης του νομίσματος η τουρκική λίρα αντέστρεψε την πτωτική της πορεία και κινείται ανοδικά έναντι του δολαρίου. Το τουρκικό νόμισμα ενισχύθηκε 1,4% στις 4,2743 λίρες ανά δολάριο εν μέσω προσδοκιών ότι οι αξιωματούχοι πιθανόν να αυξήσουν τα επιτόκια. «Θεωρώ ότι η αγορά αγοράζει την ελπίδα ότι αυτή η σύσκεψη θα οδηγήσει σε μία απόφαση αύξησης (των επιτοκίων)», δήλωσε οικονομολόγος της Nomura International.

  Η λίρα αντέστρεψε την πτώση της κατά 1% σε χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ που σημείωνε πριν από την είδηση για τη σύσκεψη, διακόπτοντας ένα επταήμερο σερί απωλειών. Έχει κάνει διαδοχικά χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ, εν μέσω μίας άτακτης υποχώρησης στις αναδυόμενες αγορές, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι τα τουρκικά επιτόκια είναι πολύ χαμηλά για να σταθεροποιήσουν την αξία των περιουσιακών στοιχείων της χώρας. «Η ενίσχυση του δολαρίου, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και οι αυξανόμενες διπλωματικές εντάσεις για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ενέτειναν τις ευρύτερες μεγάλες πωλήσεις νομισμάτων αναδυόμενων αγορών σήμερα, με την Αργεντινή και την Τουρκία να βρίσκονται στη γραμμή πυρός», αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

  Η τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε ένα βασικό επιτόκιό της κατά 75 μονάδες βάσης (τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας) τον περασμένο μήνα και έχει κάνει κινήσεις για να ενισχύσει την πρόσβαση των τραπεζών σε ρευστότητα σε δολάρια, αλλά τα μέτρα έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά για να στηρίξουν το νόμισμα. Η επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας είναι προγραμματισμένη για τις 7 Ιουνίου.

  Η λίρα έχει χάσει πάνω από το 11% της αξίας της φέτος, καθώς οι μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες της τουρκικής οικονομίας και ο όγκος των χρεών που έχουν οι επιχειρήσεις της χώρας σε ξένο νόμισμα την καθιστούν ένα από τα πιο ευάλωτα νομίσματα στην προοπτική της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων. Μία συνεχιζόμενη μεγάλη υποτίμηση αυξάνει τις πιθανότητες μίας έκτακτης αύξησης των επιτοκίων , δήλωσε οικονομολόγος της Capital Economics. «Έως τώρα, η πτώση της λίρας δεν φαίνεται να έχει προκαλέσει εκτεταμένες πιέσεις στους ισολογισμούς», σημείωσε, προσθέτοντας: «Υπάρχουν σημαντικές αδυναμίες στον επιχειρηματικό και τον τραπεζικό τομέα. Αυτές προστίθενται στις λόγους, για τους οποίους αναμένεται η κεντρική τράπεζα να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια τους επόμενους μήνες».

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk