• Αναζήτηση
 • Τι συμβαίνει με τη Folli Follie – Οι αιτιάσεις της QCM και η ανησυχία της αγοράς

  Στο limit down (-29,99%) χάνοντας περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ βρέθηκε η μετοχή της Folli Follie την Παρασκευή, καθώς μια έκθεση 31 σελίδων που κυκλοφόρησε την Πρωτομαγιά, του αμερικανικού hedge fund Quintessential Capital Management (QCM), χαρακτήριζε την εταιρεία ως την επόμενη «ελληνική Parmalat».

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Στο limit down (-29,99%) χάνοντας περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ βρέθηκε η μετοχή της Folli Follie την Παρασκευή, καθώς μια έκθεση 31 σελίδων που κυκλοφόρησε την Πρωτομαγιά, του αμερικανικού hedge fund Quintessential Capital Management (QCM), χαρακτήριζε την εταιρεία ως την επόμενη «ελληνική Parmalat».
  Το fund ανέφερε πως έχει πάρει short (πτωτικές θέσεις) στη μετοχή της Folli θεωρώντας την υπερτιμημένη, ενώ επισήμανε ότι ένα άλλο short της στην ελληνική Globo Plc (εισηγμένη στην AIM του Λονδίνου) οδήγησε στο κλείσιμό της 12 ώρες μετά το σχετικό report της.
  Το QCM σημειώνει ότι η Folli Follie έχει 64 σημεία πωλήσεων στην Κίνα ενώ έχει δηλώσει πως διαθέτει 240 και «πιθανώς έχει 289 σημεία πώλησης διεθνώς ενώ στα τέλη του 2016 είχε δηλώσει πως διαθέτει 630».
   
  Το QCM σε παρουσίαση στη Νέα Υόρκη σημείωσε ότι έπειτα από ανάλυση των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας οι οικονομικές καταστάσεις της δεν απεικονίζουν ακριβή στοιχεία. Η Folli Follie με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέφερε πως το δημοσίευμα της Quintessential είναι ανυπόστατο, ψευδές, συκοφαντικό και παραπλανητικό με άμεσο αποτέλεσμα τη ζημιά των συμφερόντων της εταιρείας και των μετόχων της, ενώ έχει αναθέσει στους νομικούς συμβούλους της να κινηθούν ανάλογα.
  Στις αιτιάσεις της αγοράς αναφορικά με το ενδεχόμενο της αναστολής της μετοχής κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Παρασκευής, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Χαράλαμπος Γκότσης μας αναφέρει πως από τη στιγμή που υπάρχει απάντηση από την εταιρεία, η οποία επιφυλάσσεται μάλιστα να δώσει πρόσθετες διευκρινίσεις, ο ίδιος δεν νομιμοποιούνταν να θέσει σε αναστολή τη μετοχή της Folli Follie.
  Ωστόσο αρκετοί στην αγορά, ακόμα και αυτοί που θεωρούν ακραία την εν λόγω έκθεση, επισήμαναν πως η FF θα έπρεπε να ήταν σε θέση να δώσει πειστικές απαντήσεις πριν από το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου. Επιπροσθέτως, στην αγορά υπάρχει προβληματισμός, καθώς μέτοχος στη Folli Follie είναι και ο κινεζικός κολοσσός της Fosun που εμπλέκεται και σε άλλα ντιλ εντός Ελλάδας.
  Η QCM, μεταξύ άλλων, θεωρεί λοιπόν πως με βάση την έρευνά της το δίκτυο των σημείων πώλησης εμφανίζεται σημαντικά μικρότερο από το αναμενόμενο, την ώρα που οι ταμειακές της ροές είναι αυξανόμενα αρνητικές. Επίσης, δηλώνει έσοδα 1 δισ. δολαρίων από την Ασία, την ώρα που δύο σημαντικές κινεζικές θυγατρικές της παράγουν μόνο 40 εκατ. δολάρια, ενώ άλλαξε και την ελεγκτική της εταιρεία από τη γνωστή Baker Tilly στη σχετικά άγνωστη Ecovis.

  Νέα διάψευση από την εταιρεία

  Τους ισχυρισμούς του αμερικανικού hedge fund QCM φέρεται ότι διέψευσε η Folli Follie Group αργά το βράδυ της Παρασκευής με νέα ανακοίνωση, σύμφωνα με το capital.gr. Η διοίκηση της εταιρείας διέψευσε εν συνόλω αλλά και σημείο προς σημείο τα όσα ισχυρίζεται το fund, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να οδηγηθεί η μετοχή σε limit down.

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Οικονομία