• Αναζήτηση
 • Ελπίδες για τη μη δασμολόγηση των ευρωπαίων χαλυβουργών

  Την περασμένη Δευτέρα, λίγες ώρες προτού μπει η Πρωτομαγιά και αρχίσουν να ισχύουν οι αυξημένοι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ευρώπη, τον Καναδά και το Μεξικό στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι η απόφασή του θα εφαρμοστεί την 1η Ιουνίου.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Την περασμένη Δευτέρα, λίγες ώρες προτού μπει η Πρωτομαγιά και αρχίσουν να ισχύουν οι αυξημένοι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ευρώπη, τον Καναδά και το Μεξικό στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι η απόφασή του θα εφαρμοστεί την 1η Ιουνίου. Τη μηνιαία παράταση την έδωσε για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την εξαίρεση του ευρωπαϊκού, καναδικού και μεξικανικού χάλυβα και αλουμινίου από τα μέτρα προστασίας των αμερικανών παραγωγών. Οι ΗΠΑ έχουν καταλήξει, άλλωστε, σε σχετική συμφωνία με την Αυστραλία, την Αργεντινή και τη Βραζιλία, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.
  Ολα δείχνουν ότι, εν τέλει, τη νύφη θα πληρώσουν μόνο οι ασιάτες χαλυβουργοί, κυρίως οι Κινέζοι, οι Ιάπωνες και οι Ινδοί. Οι Ευρωπαίοι, παρά ταύτα, πολιτικοί και επιχειρηματίες, φοβούνται ότι παρά τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων η αβεβαιότητα θα κλιμακωθεί περαιτέρω στην αγορά.

  Παρατείνει την αβεβαιότητα

  Την αίσθηση αυτή μεταφέρει το πρακτορείο Bloomberg, που σημειώνει ότι τόσο ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν όσο και η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έθεσαν το ζήτημα κατά τις πρόσφατες επισκέψεις τους στον Λευκό Οίκο, θυμίζοντας στον Τραμπ ότι η Ευρώπη είναι η μεγαλύτερη αμυντική εταίρος των ΗΠΑ.

  «Η αμερικανική απόφαση για μηνιαία αναβολή της δασμολόγησης απλώς παρατείνει την αβεβαιότητα στην αγορά και επηρεάζει αρνητικά τα επιτελεία των επιχειρήσεων. Η ΕΕ θα πρέπει να εξαιρεθεί πλήρως και εις το διηνεκές από τέτοια μέτρα, που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα επιχειρήματα περί εθνικής ασφαλείας που προτάσσει η Ουάσιγκτον»
  ανέφερε σε ανακοίνωσή της την περασμένη Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  Λίγο αργότερα την Τρίτη ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος εξέφρασε την άποψη ότι οι συνομιλίες για την υπέρβαση των εμπορικών διαφορών με την ΕΕ συνεχίζονται και ίσως καρποφορήσουν. Η δήλωση έπληξε τις μετοχές των αμερικανικών χαλυβουργιών. Η μετοχή της AK Steel Holding έχανε το 7,7% της αξίας της στη Wall Street, ενώ η μετοχή της U.S. Steel Corp. υποχωρούσε κατά 4,8%.

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Οικονομία