Γερμανοί επιχειρηματικοί ηγέτες εξέφρασαν το Σάββατο απογοήτευση για το αποτέλεσμα των συνομιλιών ανάμεσα στην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας πως φοβούνται ότι θα επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν τον Μάριο δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, όμως έδωσαν προσωρινή εξαίρεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι την 1η Μαΐου. Ο Τραμπ θα αποφασίσει τότε, αν θα κάνει την εξαίρεση μόνιμη.

«Λυπάμαι για το γεγονός οτι η επίσκεψη της καγκελαρίου στην Ουάσινγκτον δεν είχε απτά αποτελέσματα όσον αφορά τα επίμαχα ζητήματα ανάμεσα στη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Ντίτερ Κεμπφ, πρόεδρος της ένωσης γερμανικών βιομηχανιών BDI.

Η Μέρκελ και ο Τραμπ εξέφρασαν διαφορές όσον αφορά το εμπόριο και το ΝΑΤΟ κατά τη συνάντησή τους χθες, Παρασκευή, στον Λευκό Οίκο, όπου προσπάθησαν να εμφανίσουν μια εικόνα θερμής και φιλικής σχέσης.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Τραμπ εξέφρασε τη λύπη του για το εμπορικό έλλειμμα της χώρας του με την ΕΕ. Η Μέρκελ δήλωσε πως η απόφαση για το αν θα εξαιρεθεί μονίμως η ΕΕ από τους δασμούς, βρίσκεται τώρα στα χέρια του προέδρου.

«Οι επαπειλούμενοι δασμοί παραμένουν ένα μεγάλο βάρος στις διατλαντικές σχέσεις», πρόσθεσε ο Κεμπφ. Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πίεσε επίσης τον Τραμπ σχετικά με το εμπόριο κατά την τριήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε την ίδια εβδομάδα που η Μέρκελ πραγματοποίησε το σύντομο ταξίδι της. Κανένας από τους δύο ηγέτες δεν φάνηκε να κάνει πρόοδο στο να πείσει τον Τραμπ να κάνει τις εξαιρέσεις μόνιμες.

«Δυστυχώς δεν φαίνεται πως η ΕΕ θα εξαιρεθεί από τους άδικους αμερικανικούς δασμούς», δήλωσε ο Φόλκερ Τράιερ των επιμελητηρίων βιομηχανίας και εμπορίου DIHK.