Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 60 ετών υποχώρησε το 2017 η παραγωγή κρασιού σε παγκόσμια κλίμακα. Η Διεθνής Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΟΙV) αποδίδει αποκλειστικά τους λόγους στις αρνητικές για τους ευρωπαίους οινοπαραγωγούς καιρικές συνθήκες στη γηραιά ήπειρο.
Στα 250 εκατομμύρια εκατόλιτρα περιορίστηκε τη χρονιά που πέρασε η παγκόσμια παραγωγή κρασιού, εμφανίζοντας μείωση κατά 8,6% συγκριτικά με την παραγωγή του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της εδρεύουσας στο Παρίσι OIV.

Πρόκειται για τη μικρότερη ετήσια οινοπαραγωγή που καταγράφεται από το μακρινό 1957, όταν είχε περιοριστεί στα μόλις 173,8 εκατ. εκατόλιτρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2013 η παγκόσμια παραγωγή είχε φθάσει στα 290 εκατ. εκατόλιτρα.

«Ενα εκατόλιτρο αντιστοιχεί σε κάτι περισσότερο από 133 μπουκάλια κρασιού των 75 εκατοστόλιτρων» διευκρινίζει η Οργάνωση. Δηλαδή πέρυσι παρήχθησαν σε ολόκληρη την υφήλιο περίπου 3.330 τρισεκατομμύρια μπουκάλια κρασιού των 75 cl.
Η κακοκαιρία έπληξε όλους τους μεγάλους παραγωγούς στις χώρες-μέλη της ΕΕ, προκαλώντας τη μείωση της παραγωγής τους κατά 14,6% το 2017 συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη χρονιά –η παραγωγή περιορίστηκε στα 141 εκατ. εκατόλιτρα.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Οργάνωσης που δεν καταγράφουν τον μούστο αλλά μόνο το παραγόμενο κρασί, η Ιταλία βίωσε πέρυσι μείωση της παραγωγής της κατά 17% στα 42,5 εκατ. εκατόλιτρα, η Γαλλία μείωση 19% στα 36,7 εκατ. εκατόλιτρα και η Ισπανία ακόμη μεγαλύτερη μείωση, της τάξεως του 20% (η παραγωγή της περιορίστηκε στα 32,1 εκατ. εκατόλιτρα).

Οριακή αύξηση στην Ελλάδα

Αισθητή αύξηση της παραγωγής, σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, κατεγράφη στη Ρουμανία (+31%), στην Αυστρία (+23%), στην Πορτογαλία (+10%) και στην Ουγγαρία (+8%), έπειτα όμως από μια πολύ μέτρια χρονιά που ήταν για την παραγωγή τους το 2016. Οριακή αύξηση 2% σημειώθηκε πέρυσι και στην Ελλάδα, όπου η συνολική παραγωγή οίνου έφθασε στα 2,6 από 2,5 εκατ. εκατόλιτρα που ήταν το 2016 –το 2013, όμως, ήταν 3,3 εκατ. εκατόλιτρα.
Σημειωτέον ότι η Ελλάδα είναι η 17η χώρα παραγωγής κρασιού στον κόσμο και η 8η στην Ευρώπη. Προ πενταετίας ήταν 14η στον κόσμο και 7η στην Ευρώπη, καθώς την προσπέρασαν η Βραζιλία, η Ουγγαρία και η Νέα Ζηλανδία. Η Βραζιλία κατάφερε να υπερδιπλασιάσει την παραγωγή της πέρυσι, ανεβάζοντάς την από τα 1,3 στα 3,4 εκατ. εκατόλιτρα (αύξηση 169%)!

Θεομηνίες στην Ευρώπη

Η γαλλική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει από πέρυσι για τη μειωμένη παραγωγή οίνου εξαιτίας πολλών αρνητικών μετεωρολογικών φαινομένων, όπως είναι οι παγωνιές της άνοιξης του 2017, η ξηρασία του καλοκαιριού, αλλά και οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν μεγάλες οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, όπως είναι η περιοχή του Μπορντό στη Δυτική Γαλλία και η επαρχία της Καμπανίας στα βορειοανατολικά.
Η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία είναι οι τρεις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής κρασιού στον κόσμο. Σταθερή έμεινε η παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι η τέταρτη παραγωγός χώρα. Σταθερή έμεινε πέρυσι η παραγωγή και στην Κίνα, που έχει σκαρφαλώσει στην έβδομη θέση της παγκόσμιας παραγωγής οίνου, πίσω από την Αυστραλία και την Αργεντινή, στην οποία καταγράφηκε εντυπωσιακή αύξηση της παραγωγής κατά 25% έπειτα από ένα δραματικό, από οινοπαραγωγικής πλευράς, 2016. Μείωση κατά 6% της παραγωγής παρατηρήθηκε στη Χιλή.

Οίνος ευφραίνει καρδίαν

Σε γενικές γραμμές οι οινοπαραγωγικές χώρες είναι εκείνες που έχουν και τη μεγαλύτερη κατανάλωση κρασιού. Το 2017 ήταν μια καλή, από πλευράς κατανάλωσης, χρονιά, καθώς οι πωλήσεις σε παγκόσμια κλίμακα αυξήθηκαν κατά 1,8% συγκριτικά με το 2016 και έφθασαν στα 243 εκατ. εκατόλιτρα. Οι ΗΠΑ αναδείχθηκαν (και στο κρασί…) η μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα με πωλήσεις 32,6 εκατ. εκατόλιτρων, ακολουθούμενες από τη Γαλλία με κατανάλωση 27 εκατ. εκατόλιτρων.
Αίσθηση προκαλεί η για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αύξηση της κατανάλωσης κρασιού στην Κίνα –το 2017 αυξήθηκε κατά 3,5% και έφθασε στα 17,9 εκατ. εκατόλιτρα. Στην Ελλάδα η κατανάλωση παρέμεινε στάσιμη πέρυσι στα 2,3 εκατ. εκατόλιτρα, έπειτα από μια πτωτική πορεία (3 εκατ. εκατόλιτρα το 2013, 2,6 εκατ. το 2014, 2,4 εκατ. το 2015).

Πρώτη εξαγωγός η Ισπανία

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές κρασιού, η Ισπανία κρατά τα σκήπτρα κατέχοντας μερίδιο 20,5% στην παγκόσμια αγορά κρασιού. Σε αξία των εξαγωγών, ωστόσο, η Γαλλία παραμένει στην κορυφή της κατάταξης εισπράττοντας πέρυσι 9 δισ. ευρώ από το κρασί που πούλησε στο εξωτερικό.
Συνολικά οι εξαγωγές οίνου αυξήθηκαν κατά 3,8% το 2017 σε όγκο συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη χρονιά και έφθασαν στα 107,9 εκατ. εκατόλιτρα. Σε αξία οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,1% και έφθασαν στα 30 δισ. ευρώ.

HeliosPlus