• Αναζήτηση
 • Η μάχη της Κρήτης σε υπερθέαμα

  Πολλά έχουν ειπωθεί και πολλά έχουν γραφτεί μέχρι σήμερα για τη μάχη της Κρήτης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

  ''
  Πολλά έχουν ειπωθεί και πολλά έχουν γραφτεί μέχρι σήμερα για τη μάχη της Κρήτης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη μάχη την οποία οι «Times» του Λονδίνου είχαν χαρακτηρίσει «αποθέωση του ανθρώπινου ηρωισμού». Σήμερα, 77 χρόνια μετά τη δραματική αυτή μάχη, η οποία σήμανε τόσο πολλά για την Ελλάδα, οι κρητικοί δεξιοτέχνες χορευτές Γιάννης και Γιώργος Μεγαλακάκης μαζί με 25 χορευτές και 5 μουσικούς αποπειρώνται μια προσωπική προσέγγισή της. Αναζητούν την ανάδειξη μιας ολόκληρης εποχής, τότε που «η αγριότητα του πολέμου από τη μία και η απαράμιλλη ανοιξιάτικη ομορφιά του κρητικού τοπίου από την άλλη δημιουργούσαν μια άκρως σουρεαλιστική κατάσταση», από την οποία, όπως λένε, εμπνεύσθηκαν.

  «Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος». Η  επαναστατική φράση του Νίκου Καζαντζάκη μετουσιώνεται σε τίτλο της παράστασης των Μεγαλακάκη που θα δοθεί το Σάββατο 19 Μαΐου, στις 21.30, στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο της Λεωφόρου Συγγρού. Μια παράσταση που θα περιέχει μουσική, χορό, τραγούδι, φράσεις, ποίηση, αφηγήσεις, μαρτυρίες αλλά και εικόνες, τοπία, ανθρώπους από την Κρήτη που θα προβάλλονται παράλληλα στην οθόνη. Βομβαρδισμοί, εκτελέσεις, βασανισμοί, κάψιμο χωριών, ορφανά παιδιά, μάνες μαυροφορεμένες, έρωτες που ο πόλεμος σταμάτησε απότομα, χοροί, ριζίτικα, μαντινάδες που εμψύχωναν τον κρητικό λαό είναι τα σημεία αναφοράς και έμπνευσης μιας πρωτότυπης παράστασης, η οποία έχει στόχο να περάσει το μήνυμα της ειρήνης. Παραπάνω από 16 κρητικοί χοροί από επίλεκτους χορευτές τους οποίους συνοδεύουν εξαίρετοι νέοι μουσικοί παρουσιάζονται στην παράσταση.

  «Σήμερα, σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα και τους Ελληνες, η κορυφαία αυτή στιγμή της Ιστορίας μας οφείλει να λειτουργήσει ως έμπνευση και κίνητρο» λένε τα δύο αδέλφια. «Για να διαψεύσουμε όσους αμφισβητούν τη χώρα μας και να αποδείξουμε ότι την κρίσιμη ώρα μπορούμε να ενώνουμε τις δυνάμεις μας, να αγωνιζόμαστε με ομοψυχία και πίστη, να πετυχαίνουμε στόχους που φαίνονται αδύνατοι.Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να αξιοποιήσουμε την πολύτιμη αυτή κληρονομιά ως πηγή έμπνευσης για να κερδίσουμε τον σεβασμό και κυρίως το παρόν και το μέλλον που μας αξίζει».

  Σύμφωνα με τους δύο χορευτές, στην παράσταση θα κυριαρχεί η απόλυτη ταύτιση των κινήσεων του χορευτή με τον ρυθμό και το συναίσθημα της μουσικής, αλλά και το αυτοσχεδιαστικό του ταλέντο, να δημιουργεί δηλαδή αυθόρμητα χορευτικές φιγούρες επηρεασμένος από τους μουσικούς. «Ο θεατής έχει την ευκαιρία να  παρακολουθήσει μοναδικές στιγμές καλλιτεχνικού διαλόγου χορευτών και μουσικών» υπόσχονται χαρακτηριστικά οι Μεγαλακάκη.
  Οι Γιάννης και Γιώργος Μεγαλακάκης πραγματοποιούν επιτόπιες καταγραφές και έρευνες στα χωριά της Κρήτης. Εχουν χορέψει στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο υπό τη σκηνοθεσία του Βαγγέλη Παπαθανασίου (1997), είναι ιδρυτές της Ομάδας Εκφρασης Κρητικών Χορών και το 2004 χόρεψαν στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας στο Ολυμπιακό Στάδιο (ΟΑΚΑ) υπό τη σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαϊωάννου.

  Επίσης έχουν παρουσιάσει παραστάσεις και έχουν κάνει ειδικές εμφανίσεις στο Νέο Μουσείο Μπενάκη, στο θέατρο Παλλάς, στο Θέατρο Βράχων, στο θέατρο Badminton, στο Ευγενίδειο Ιδρυμα, στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και αλλού. Κατά καιρούς έχουν συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα της κρητικής μουσικής και έντεχνης ελληνικής μουσικής (Ψαραντώνης, Βασίλης Σκουλάς, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Μανώλης Λιδάκης κ.ά.).


  Info
  Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
  Λεωφόρος Συγγρού 143, Ν. Σμύρνη
  Κρατήσεις: 210-9315.600

  HeliosPlus

  Πολιτισμός
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk