Το «πράσινο φως» για την καταβολή πρόσθετου μερίσματος 0,30 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2017, έδωσε η 18ηΤακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων του ΟΠΑΠ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στα γραφεία της εταιρείας. Μαζί με το προμέρισμα των 0,10 ευρώ ανά μετοχή που έχει ήδη διανεμηθεί, το συνολικό μέρισμα ανέρχεται σε 0,40 ευρώ ανά μετοχή.
Στην τοποθέτηση του προς τους μετόχους της εταιρείας, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΟΠΑΠ,Καμίλ Ζίγκλερ, αναφέρθηκε στα οικονομικά αποτελέσματα του 2017 επισημαίνοντας ότι ο ΟΠΑΠ κατάφερε να ενισχύσει τα έσοδα του, και να προωθήσει σημαντικά έργα και επενδύσεις, δημιουργώντας αξία για την εταιρεία, τους μετόχους και την ελληνική οικονομία συνολικά. Καθοριστικό ρόλο στη χρονιά που πέρασε έπαιξε η εισαγωγή νέων προϊόντων –και ιδιαίτερα των παιγνιομηχανημάτων (VLTs), των Virtual παιχνιδιών και των τερματικών αυτόματης εξυπηρέτησης στοιχηματισμού (SSBTs). Συγκεκριμένα για το έργο τωνVLTs, ο κος Ζίγκλερ σημείωσε:«Πιστεύω πως η ανάπτυξη του δικτύου των VLTs βοηθά στην καταπολέμηση της παράνομης αγοράς στην Ελλάδα και στη διαφύλαξη των συμφερόντων του Δημοσίου και της κοινωνίας».
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίσθηκε και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ,Ντάμιαν Κόουπ, ο οποίος σημείωσε ότι «το 2017ήταν μία ιστορική χρονιά, καθώς σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές καιπραγματοποιήθηκε πρόοδος σε όλες τις στρατηγικές προτεραιότητες της εταιρείας. Τα νέα προϊόντα, η ανάπτυξη του δικτύου τωνVLTs, οι επενδύσεις στο δίκτυο των πρακτορείων ΟΠΑΠ και η πρωτοβουλία τεχνολογικού μετασχηματισμού της εταιρείας αποτελούν ισχυρά θεμέλια για την υλοποίηση του Οράματος 2020 της εταιρείας».
Ειδικότερα, η ανάπτυξη του δικτύου των VLTs προχωρά με βάση τον σχεδιασμό της εταιρείας, με σχεδόν 11.800 παιγνιομηχανήματα να λειτουργούν ήδη σε gaming halls και πρακτορεία ΟΠΑΠ. Ο κύριος Κόουπ, αναφέρθηκε επίσης, στις θετικές επιδόσεις του στοιχηματικού χαρτοφυλακίου της εταιρείας, κυρίως λόγω της θετικής συνεισφοράς των Virtualπαιχνιδιών και τωνSSBTs. Ήδη λειτουργούν 2.400SSBTsσε πρακτορεία ΟΠΑΠ και ότι στόχος της εταιρείας είναι η λειτουργία 3.000-3.500 μηχανών έως το Παγκόσμιο Κύπελλο. Επίσης, αναφέρθηκε στη νέα online στοιχηματική πλατφόρμα που αναπτύσσει ο ΟΠΑΠ, η οποία θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του στοιχηματικού χαρτοφυλακίου του. Ακόμη, ο κύριος Κόουπ παρουσίασε τη σημαντική πρόοδο που συντελείται στο έργο του τεχνολογικού μετασχηματισμού του ΟΠΑΠ, το οποίο θα προσφέρει στην εταιρεία μεγαλύτερες λειτουργικές δυνατότητες και περισσότερο στρατηγικό έλεγχο.
Onlineαγορά
Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΟΠΑΠ Καμίλ Ζίγκλερ σε ερώτηση μετόχων επισήμανε ότι η εταιρεία κατέχει τα αποκλειστικά δικαιώματα στο διαδίκτυο και η επικείμενη ρύθμιση της αγοράς θα πρέπει να στηριχθεί και να σεβαστεί αυτό το δεδομένο. Ο ΟΠΑΠ κατέθεσε τις θέσεις του στην ανοιχτή διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης της ΕΕΕΠ και όπως τόνισε «ο ΟΠΑΠ δεν φοβάται τον δίκαιο και υγιή ανταγωνισμό».
Παράνομη δραστηριότητα
Όπως επεσήμανε ο κύριος Ζίγκλερ ο παράνομος τζόγος ξεπερνάει τη νόμιμη δραστηριότητα και υπολογίζεται στα επίπεδα των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στα κρατικά έσοδα και εκθέτοντας τους παίκτες σε σημαντικούς κινδύνους. Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΟΠΑΠ ανέδειξε την προσπάθεια που καταβάλλεται από το Κράτος και τις αρχές για την καταπολέμηση της μάστιγας του παράνομου τζόγου, τόσο στο επίγειο, όσο και τοonlineπεριβάλλον. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν αυξηθεί σημαντικά οι επιχειρήσεις κατά παράνομων καταστημάτων και έχουν κατασχεθεί 20.000 παράνομες μηχανές. Χαρακτηριστικά για τοonlineπεριβάλλον τόνισε ότι πρόκειται για «χαοτική κατάσταση» και η ρυθμιστική αρχή, ΕΕΕΠ, το τελευταίο μόνο διάστημα έχει αυξήσει κατακόρυφα τον αριθμό των εταιριών που συμπεριλαμβάνονται στη λεγόμενηblack list– στοιχηματικά sitesπου παράνομα προσφέρουν υπηρεσίες- οι οποίες πλησιάζουν τις 1100.
Εξελίξεις στον Ιππόδρομο
Σε ερώτηση για τις εξελίξεις στον ιππόδρομο και την Φίλιππο Ένωση, ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΑΠ, Σπύρος Φωκάς επεσήμανε ότι «δυστυχώς το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΦΕΕ έχει εκτραπεί των θεσμικών του αρμοδιοτήτων και η κατάσταση που επικρατεί είναι ανεπίτρεπτη. Η εταιρεία από την πλευρά της θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων της».