«Με το βλέμμα της κριτικής» είναι ο τίτλος του τριημέρου προβολών που οργανώνει στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος η Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ), εστιάζοντας στις ταινίες που τα μέλη της βράβευσαν την περασμένη χρονιά. Η πρωτοβουλία έχει ενδιαφέρον για αρκετούς λόγους.
Μέρος του κοινού μπορεί να έρθει σε επαφή τόσο με κάποιες ταινίες τις οποίες μπορεί να έχασε, με κάποιες που δεν έχουν καν προβληθεί στις αίθουσες, και το κυριότερο, με τον κριτικό λόγο που υπερασπίστηκε την αξία τους, αφού το τριήμερο θα περιλαμβάνει και συζητήσεις των κριτικών με τους θεατές. Ακόμη καλύτερο είναι το γεγονός ότι οι προβολές θα πραγματοποιηθούν παρουσία των δημιουργών τους που θα λάβουν μέρος στις συζητήσεις με το κοινό.
Κάθε χρονιά η ΠΕΚΚ, το σωματείο των ελλήνων κριτικών με ενεργό δράση από το 1976, βραβεύει κορυφαίες ταινίες σε εγχώριες κινηματογραφικές διοργανώσεις. Από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης μέχρι το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας μέχρι το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στην Αθήνα.
Οι διοργανώσεις αυτές προβάλλουν τη σύγχρονη ελληνική κινηματογραφική παραγωγή ανάλογα με το είδος των ταινιών που εκπροσωπούν και η ΠΕΚΚ βρίσκεται εκεί για να αναδείξει τις επιλογές της. Αυτές είναι οι ταινίες που θα προβληθούν στο αφιέρωμα «Με το βλέμμα της κριτικής», μαζί με τις δύο ταινίες που οι έλληνες κριτικοί ψήφισαν και ανέδειξαν ως καλύτερες του 2017: μία ελληνική, που εν προκειμένω είναι η «America Square» του Γιάννη Σακαρίδη, και μία ξένη, που είναι το «Χωρίς αγάπη» του Ρώσου Αντρέι Ζβιάνγκιτσεφ.
Οι ταινίες που απέσπασαν το βραβείο της ΠΕΚΚ στις εγχώριες κινηματογραφικές διοργανώσεις είναι οι εξής: στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης η «Ρόζμαρι» του Αδωνι Φλωρίδη, στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το «Village Potemkin» του Δομήνικου Ιγνατιάδη, στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας η «Ουρανία» της Δέσποινας Κούρτη, στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας η «Απαγορευμένη επίσκεψη» του Νίκου Θεοδοσίου και στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου το «Μια οικογένεια» του Σεμπαστιάνο Ρίζο.
Η διοργάνωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την ευγενική υποστήριξη της Feelgood Entertainment, της Seven Films, της BΑC Films, της Filmworks, του Νεανικού Πλάνου, του Cinemad, της Printfair, της Aegean Airlines, και με τη συνεργασία του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου και του Σπιτιού της Κύπρου.
Παράλληλα, στον χώρο της Ταινιοθήκης θα διατίθενται τεύχη της ετήσιας έκδοσης της ΠΕΚΚ «Κινηματογράφος», καθώς και οι πρόσφατες μονογραφίες για τον Λουκίνο Βισκόντι και τον Αντρέι Ταρκόφσκι, που επίσης επιμελήθηκαν μέλη της Ενωσης. Τέλος, το Σάββατο 28 Απριλίου στις 20.00 θα παρουσιαστεί το νέο τεύχος «Κινηματογράφος 2017» από τους αρχισυντάκτες του, Γιάγκο Αντίοχο, Νέστορα Πουλάκο και Ιωσήφ Πρωιμάκη.
Η διοργάνωση θα διεξαχθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, μετρό Κεραμεικός) από τις 27 έως τις 29 Απριλίου 2018, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

HeliosPlus