Ακόμα και μια ήπια διάσειση είναι ικανή να αυξήσει τον ατομικό κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Πάρκινσον, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο μελέτησε στοιχεία για πάνω από 325.000 Αμερικανούς στρατιώτες που ήταν εγγεγραμμένοι σε τρεις βάσεις της Διεύθυνσης Υγείας Βετεράνων των ΗΠΑ. Οι μισοί είχαν υποστεί τραυματική βλάβη στο κρανίο σε κάποια φάση της ζωής τους.

Τα τραύματα αυτά ήταν ήπια, μέτρια ή σοβαρά. Οι άλλοι μισοί δεν είχαν ποτέ ιστορικό τέτοιας βλάβης στο κρανίο. Μερικά από τα τραύματα είχαν γίνει στο πεδίο της μάχης, άλλα ήταν από πτώσεις ή ατυχήματα με μοτοσικλέτες.

Οι συμμετέχοντες στο δείγμα ήταν 31-65 ετών και είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για έως 12 χρόνια.

Κανείς δεν είχε διαγνωστεί με νόσο του Πάρκινσον στην αρχή της μελέτης. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της έρευνας 1.500 διαγνώστηκαν με τη νευροεκφυλιστική όσο και οι 949 εξ αυτών είχαν ιστορικό τραύματος στο κρανίο.

Ο συνολικός κίνδυνος εκδήλωσης νόσου Πάρκινσον στη συγκεκριμένη ομάδα ήταν έως και 56% υψηλότερος. Όταν οι ερευνητές συνέκριναν εκείνους με εγκεφαλικό τραύμα και εκείνους χωρίς, συνεκτιμώντας παράγοντες, όπως το φύλο, η ηλικία, η φυλή η μόρφωση και άλλες ιατρικές παθήσεις, τελικά ο κίνδυνος για νόσο Πάρκινσον ήταν έως και 71% υψηλότερος για τα άτομα με οποιασδήποτε βαρύτητας τραυματική βλάβη στο κρανίο.

Αλλά για τα άτομα με σοβαρό τραύμα στο κεφάλι ήταν 83% υψηλότερος.

Όπως εξηγεί η επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο, Ρακελ Γκαρντνερ, «πιθανόν τα τραύματα στο κεφάλι να προκαλούν συσσώρευση ανώμαλων πρωτεϊνών στον εγκέφαλο. Επίσης ένα τραύμα στο κρανίο μπορεί να καθιστά το άτομο πιο ευάλωτο στη φυσική διαδικασία της γήρανσης».