• Αναζήτηση
 • ΤΑΙΠΕΔ: Ανακήρυξε προτιμητέο επενδυτή για το 66% του ΔΕΣΦΑ

  Tο ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε προτιμητέο επενδυτή για το 66% του ΔΕΣΦΑ. Συγκεκριμένα, τα Διοικητικά Συμβούλια του ταμείου αποκρατικοποιήσεων και των Ελληνικών Πετρελαίων αποδέχθηκαν ομόφωνα τη βελτιωμένη οικονομική προσφορά, ύψους 535 εκατομμυρίων ευρώ, της κοινοπραξίας των εταιρειών Snam, Enagas και Fluxys, οι οποίες συμμετέχουν και στο μετοχικό κεφάλαιο του αγωγού TAP.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Tο ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε προτιμητέο επενδυτή για το 66% του ΔΕΣΦΑ. Συγκεκριμένα, τα Διοικητικά Συμβούλια του ταμείου αποκρατικοποιήσεων και των Ελληνικών Πετρελαίων αποδέχθηκαν ομόφωνα τη βελτιωμένη οικονομική προσφορά, ύψους 535 εκατομμυρίων ευρώ, της κοινοπραξίας των εταιρειών Snam, Enagas και Fluxys, οι οποίες συμμετέχουν και στο μετοχικό κεφάλαιο του αγωγού TAP.

  Τις επόμενες ημέρες η απόφαση θα τεθεί προς έγκριση σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων των Ελληνικών Πετρελαίων.

  Από το 66% που θα μεταβιβαστεί στην κοινοπραξία των ευρωπαϊκών εταιρειών, το 31% ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και το υπόλοιπο 35% στα Ελληνικά Πετρέλαια.

  Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, ενώ η σύμβαση της συναλλαγής θα υπογραφεί μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

  Το επενδυτικό πλάνο του ΔΕΣΦΑ για την επόμενη δεκαετία, το οποίο έχει εγκριθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, είναι της τάξεως του ενός δισεκατομμυρίου, 500 εκατομμυρίων ευρώ, με τις άμεσες επενδύσεις να ανέρχονται σε 330 εκατομμύρια ευρώ.

  Ανακοίνωση της κοινοπραξίας Snam,, Enagas και Fluxys

  Η ευρωπαϊκή κοινοπραξία αποτελούμενη από τη Snam, με ποσοστό συμμετοχής 60%, μαζί με την Enagás (20%) και τη Fluxys (20%), επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή της ότι ανακηρύχτηκε προτιμητέος επενδυτής στον διαγωνισμό που προκήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα.

  Ο ΔΕΣΦΑ διαχειρίζεται, κάτω από ρυθμιζόμενο καθεστώς, ένα δίκτυο υψηλής πίεσης περίπου 1.500 χλμ., καθώς και ένα σταθμό αεριοποίησης, την Ρεβυθούσσα. Οι εταιρείες Snam, Enagás και Fluxys, μέτοχοι στον αγωγό ΤΑΡ, θα έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν, μέσα στα επόμενα χρόνια, την ανάπτυξη των υποδομών αερίου στην Ελλάδα, εκπληρώνοντας πλήρως την προοπτική της χώρας να γίνει κόμβος για το φυσικό αέριο, το οποίο θα μοχλεύσει την ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς καθώς και άλλες διαμετακομιστικές πρωτοβουλίες.

  Η κοινοπραξία θα έχει την ευκαιρία να μεταφέρει τεχνικές και επιχειρησιακές δυνατότητες στον ΔΕΣΦΑ και να αναπτύξει νέες χρήσεις και πηγές φυσικού αερίου (όπως το μεθάνιο για τις μεταφορές και το βιομεθάνιο), ώστε να συνεισφέρει αποφασιστικά στη μείωση των αερίων εκπομπών του θερμοκηπίου της χώρας.

  Χάρη στη στρατηγική θέση στη Μεσόγειο, η Ελλάδα θα μπορούσε να αναδειχθεί σε σημαντικό σταυροδρόμι για τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού και το άνοιγμα νέων δρόμων για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

  Το ΤΑΙΠΕΔ δέχθηκε την προσφορά των 535 εκατ. ευρώ για το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, η οποία κατατέθηκε από την κοινοπραξία την προηγούμενη εβδομάδα. Έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με ελληνικές και διεθνείς τράπεζες για την εξασφάλιση ενός, άνευ προσφυγής, χρηματοδοτικού πακέτου για την εξαγορά.

  Το 2017 ο ΔΕΣΦΑ παρουσίασε σημαντική ανάπτυξη συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, καταγράφοντας ένα EBITDA κοντά στα 177 εκατ. ευρώ, έχοντας οφέλη από μη επαναλαμβανόμενες ταρίφες και θετική καθαρή οικονομική θέση περίπου 5 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων ταμειακών διαθεσίμων κοντά στα 228 εκατ. ευρώ).

  Η υπογραφή των συμβάσεων για την εξαγορά εξαρτάται από την ολοκλήρωση των επόμενων βημάτων που προβλέπει ο διαγωνισμός αλλά και από την εγχώρια νομοθεσία αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ το κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται στο δεύτερο μισό του έτους, μετά τις απαιτούμενες άδειες, συμπεριλαμβανομένης και της antitrust άδειας.

  Ο CEO της Snam, Marco Alverà, δήλωσε: «Το αποτέλεσμα αυτό επιβεβαιώνει τον κεντρικό ρόλο της Ιταλίας στον τομέα των ενεργειακών υποδομών στην Ευρώπη και στην Μεσόγειο. Είμαστε περήφανοι που βλέπουμε την αξία των Ιταλικών τεχνολογιών και δυνατοτήτων να αναγνωρίζονται σε αυτή τη συμφωνία. Με τους εταίρους μας Enagás και Fluxys δημιουργήσαμε μια ισχυρή ευρωπαϊκή κοινοπραξία, η οποία ως βασικό στόχο έχει την περαιτέρω ανάπτυξη του ΔΕΣΦΑ, της ελληνικής αγοράς, της Ενεργειακής Ένωσης και του συνολικού ενεργειακού συστήματος της Μεσογείου, τα οποία θα ωφελήσουν τους καταναλωτές, θα κάνουν τις επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές, τις προμήθειες πιο ασφαλείς και θα συμβάλλουν στον περιορισμό της χρήσης άνθρακα».

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk