Στη Φρανκφούρτη βρίσκονται οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, όπου θα έχουν συναντήσεις με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την πορεία των stress test και τη στρατηγική της επόμενης ημέρας.

Οι διοικήσεις των τραπεζών θα ενημερωθούν από πρώτο… χέρι και με περισσότερες λεπτομέρειες για τα νούμερα της άσκησης προσομοίωσης. Οι συναντήσεις στη Γερμανία θα αφορούν την τράπεζα Πειραιώς, τη Eurobank την Εθνική και την Alpha Bank.

Οι διοικήσεις των τραπεζών θα αποκτήσουν σαφή εικόνα για τα αποτελέσματα των stress test. Σύμφωνα με τη διαδικασία, η διοίκηση κάθε τράπεζας θα ενημερωθεί για το αν προκύπτουν κεφαλαιακές ανάγκες για την τράπεζα ώστε να υπάρξει χρόνος προετοιμασίας της στρατηγικής και του σχεδίου κάλυψης των αναγκών αυτών.

Τα επίσημα αποτελέσματα της άσκησης θα ανακοινωθούν 4 ή 5 Μαΐου. Σε περίπτωση που κάποια τράπεζα χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση θα της δοθεί χρόνος ικανός προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η τεχνική ανάγνωση των στοιχείων που έχουν αποστείλει στον επόπτη του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, τον SSM, θα αναδείξει την πολιτική απόφαση των πιστωτών για έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, τον ερχόμενο Αύγουστο, χωρίς κραδασμούς.

Θεωρούν – οι τραπεζίτες – ότι και οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι θα καταφέρουν να περάσουν τη δοκιμασία των ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων χωρίς να προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες που θα τους οδηγούσαν άμεσα σε υποχρεωτικές νέες εκδόσεις μετοχών.

Πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης ανέφερε ότι «όλες οι τράπεζες θα περάσουν τα stress tests. Τα αποτελέσματα θα είναι ενθαρρυντικά», προσθέτοντας ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα ξεπεράσει τα προβλήματα.

Όπως είπε ο κ. Φραγκιαδάκης, οι έλεγχοι που έχει διενεργήσει ο επόπτης (TAR) και τα αποτελέσματα του stress test θα ενσωματωθούν στον έλεγχο SREP (διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης του SSM) στα μέσα του έτους.

Να σημειωθεί ότι στόχος των τριών συστημικών τραπεζών (Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank είναι το αργότερο έως το τέλος του 2018 να έχουν μηδενίσει την εξάρτησή τους από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος. Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος έχει ήδη επιτευχθεί από την Εθνική.