Ασθενής με γονόρροια δεν ανταποκρίνεται στα 2 αντιβιοτικά πρώτης επιλογής

Ένας άνδρας στη Μ. Βρετανία, ο οποίος έχει νοσήσει από γονόρροια (ή βλεννόρροια), είναι ο πρώτος ασθενής στον κόσμο που δεν ανταποκρίνεται σε κανένα από τα δύο αντιβιοτικά πρώτης επιλογής.

Ένας άνδρας στη Μ. Βρετανία, ο οποίος έχει νοσήσει από γονόρροια (ή βλεννόρροια), είναι ο πρώτος ασθενής στον κόσμο που δεν ανταποκρίνεται σε κανένα από τα δύο αντιβιοτικά πρώτης επιλογής.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συμφώνησαν ότι η περίπτωση του είναι μια παγκόσμια πρωτιά και το χειρότερο περιστατικό γονόρροιας στον κόσμο που έχουν δει οι γιατροί μέχρι σήμερα.

Είναι η πρώτη φορά που ένας ασθενής έχει αναπτύξει στον οργανισμό του ανθεκτικότητα στο συνδυασμό των δύο βασικών αντιβιοτικών (Αζιθρομυκίνη και Κεφτριαξόνη) για τη θεραπεία της νόσου.

Ο άνδρας, που έχει μόνιμη σύντροφο, κόλλησε μετά από περιστασιακή σεξουαλική επαφή με μια γυναίκα στη νοτιοανατολική Ασία. Αυτή τη στιγμή κάνει θεραπεία με ένα άλλο αντιβιοτικό, την Ερταπενέμη, που φαίνεται να φέρνει αποτελέσματα, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις. Οριστική εκτίμηση για την πορεία της θεραπείας του θα υπάρξει τον επόμενο μήνα.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, αλλά συνεχίζεται η έρευνα κατά πόσο άλλοι άνθρωποι έχουν κολλήσει επίσης. Η μόνιμη σύντροφός του πάντως δεν κόλλησε, σύμφωνα με το BBC.

Εδώ και χρόνια οι γιατροί προειδοποιούν ότι διεθνώς η γονόρροια σταδιακά αναπτύσσει ολοένα μεγαλύτερη αντίσταση σε όλα τα διαθέσιμα αντιβιοτικά. Το βακτήριο της γονόρροιας (Neisseria gonorrhea) εξαπλώνεται μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Οι ασθενείς συχνά δεν έχουν συμπτώματα, αλλά η νόσος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως στειρότητα και χρόνιους πυελικούς πόνους στις γυναίκες.

Στους άνδρες μπορεί να προκαλέσει επώδυνη επιδιδυμίτιδα, δηλαδή φλεγμονή της επιδιδυμίδας, του οργάνου που συνδέει τον όρχι με τον σπερματικό πόρο, η οποία επίσης μπορεί να καταλήξει σε στειρότητα, αν δεν υπάρξει έγκαιρα η κατάλληλη θεραπεία. Αν το βακτήριο εισχωρήσει στο αίμα ή στις αρθρώσεις, τότε μπορεί να απειλήσει και τη ζωή του ασθενούς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk