Δεν θα αφαιρείται το βραχιολάκι ηλεκτρονικής επιτήρησης στον χρόνο προφυλάκισης

Δεν θα αφαιρείται από τον χρόνο προσωρινής κράτησης, το διάστημα του κατ΄ οίκον περιορισμού υπό ηλεκτρονική επιτήρηση, με το γνωστό «βραχιολάκι»

Δεν θα αφαιρείται από τον χρόνο προσωρινής κράτησης, το διάστημα του κατ΄ οίκον περιορισμού υπό ηλεκτρονική επιτήρηση, με το γνωστό «βραχιολάκι». Η εν λόγω απόφαση (υπ΄ αριθμ. 2/2018) έχει τη «σφραγίδα» της Ποινικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, και γίνεται πλέον εργαλείο για την αναίρεση οικείων βουλευμάτων του παρελθόντος.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της υπόθεσης Εnerga-Hellas Power, στο πλαίσιο της οποίας είχε προσμετρηθεί σε καταδικασθέντα ο χρόνος της ηλεκτρονικής επιτήρησης ως χρόνος προφυλάκισης.

Οι ανώτατοι δικαστές επεσήμαναν πάντως την πρόβλεψη της παρ. 2 του άρθρου 283Α του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ότι «λόγω της βαρύτητας και του επαχθούς χαρακτήρα του όρου του κατ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, κατά κυριολεξία μέτρου δικονομικού καταναγκασμού, ορίζεται ότι ο περιοριστικός αυτός όρος αντιμετωπίζεται όπως ακριβώς και η προσωρινή κράτηση σε σχέση με τη διάρκεια, τα ανώτατα όρια, την εξακολούθηση ή διακοπή του, και την επανεξέταση του στα προβλεπόμενα χρονικά διαστήματα».

Αξίζει να διευκρινιστεί οτι ο χρόνος με βραχιολάκι και τυχον προφυλάκιση δεν αθροίζονται για τον κατηγορούμενο. Τα ανώτατα όρια «τρέχουν» ξεχωριστά για κάθε μέτρο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk