Στο στόχαστρο της έρευνας για τη διαβόητη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές είναι πιθανό να βρεθεί και η Ιβάνκα Τραμπ, μετά τις πληροφορίες ότι ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ ζήτησε έγγραφα από τον Οργανισμό Τραμπ, όπου η 36χρονη κόρη του προέδρου ήταν ανώτερο στέλεχος.
Η Ιβάνκα, που είναι παντρεμένη με τον Τζάρεντ Κούσνερ, ανώτερο σύμβουλο του Λευκού Οίκου, έπαιξε ηγετικό ρόλο στις συμφωνίες μεταξύ του Trump Organization και ενός ρώσου υπηκόου, ο οποίος έχει τεθεί επίσης υπό έρευνα, και έχει καυχηθεί για τους δεσμούς του με κορυφαίους αξιωματούχους του Κρεμλίνου.
Πρώην διευθυντής του FBI, ο Μιούλερ διεξάγει ανεξάρτητη ποινική έρευνα για πιθανή συμπαιγνία μεταξύ της εκστρατείας του Τραμπ και του Κρεμλίνου. Σύμφωνα με τους «New York Times», τις τελευταίες εβδομάδες ζήτησε και έλαβε έγγραφα από τον Οργανισμό Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων κάποιων που σχετίζονται με τη Ρωσία.
Αν και δεν είναι σαφές ποια είναι η συμφωνία ή οι συμφωνίες που ερευνά ο Μιούλερ, Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο ισχυρίστηκαν σε ένα σημείωμα ότι έχουν μάθει πως ο Οργανισμός Τραμπ «διαπραγματευόταν ενεργά» μια συμφωνία στη Μόσχα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, στην οποία εμπλεκόταν μια ρωσική τράπεζα που βρισκόταν υπό αμερικανικές κυρώσεις. Η συμφωνία δεν κλείστηκε ποτέ και δεν είναι ξεκάθαρο σε ποια τράπεζα αναφέρονται οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου.
Ο πρόεδρος Τραμπ έχει διαψεύσει επανειλημμένα την ύπαρξη οποιωνδήποτε επιχειρηματικών σχέσεων με τη Ρωσία και περιγράφει την ποινική έρευνα για την εκστρατεία του ως «κυνήγι μαγισσών».

Η συμφωνία για τα ακίνητα

Η Ιβάνκα εργάστηκε ως ανώτατο στέλεχος του Οργανισμού Τραμπ, με ιδιαίτερη έμφαση στις εξαγορές, προτού εγκαταλείψει τη θέση της εκεί για να υπηρετήσει τον πατέρα της στον Λευκό Οίκο, πέρυσι. Η πρώτη κόρη θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της αυτοκρατορίας του πατέρα της.
Αυτός ο ρόλος την οδήγησε σε νομικά προβλήματα και στο παρελθόν.
Το 2006, όταν ήταν 24 ετών, η Ιβάνκα και ο αδελφός της Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή του ακινήτου Trump SoHo με δύο επιχειρηματίες που θα συνέχιζαν να είναι στενοί συνεργάτες του Οργανισμού Τραμπ, τον Φίλιξ Σέιτερ και τον Τεβφίκ Αρίφ. Και οι δύο γεννήθηκαν στη Σοβιετική Ενωση και είχαν μια εταιρεία ακινήτων που ονομαζόταν Bayrock.

Στην πολυθρόνα του Πούτιν

Η συμφωνία για το SoHo είναι ένας τομέας ενδιαφέροντος για τον Μιούλερ, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Πέρυσι οι «New York Times» δημοσίευσαν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έδειξαν ότι ο ρώσος μετανάστης είχε καυχηθεί το 2015 πως θα μπορούσε να κανονίσει μια συμφωνία για να αποκτήσει ο Οργανισμός Τραμπ ένα νέο ακίνητο στη Μόσχα με τη βοήθεια του Βλαντίμιρ Πούτιν. Στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο Σέιτερ υπενθύμισε ότι είχε κανονίσει «να καθίσει η Ιβάνκα στην προσωπική πολυθρόνα του Πούτιν» κατά τη διάρκεια επίσκεψης που έκαναν μαζί στη Μόσχα το 2006.
Η αποκάλυψη είναι ενδιαφέρουσα εν μέρει επειδή έδειξε ότι ο Ρώσος ήταν σε στενή επαφή με τους Τραμπ, αν και ο Ντόναλντ δήλωσε σε μια κατάθεση του 2013 πως μόλις που γνώριζε τον Σέιτερ.
Η Ιβάνκα δήλωσε ότι δεν συμμετείχε σε κανενός είδους συζητήσεις για αγορά ακινήτων στη Μόσχα το 2015 –κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας –και δεν έχει σχολιάσει τον ισχυρισμό πως κάποτε κάθισε στην καρέκλα του προέδρου της Ρωσίας.
Ενας πληρεξούσιος δικηγόρος του Οργανισμού Τραμπ δήλωσε ότι η εταιρεία συνεργάζεται πλήρως με τον Μιούλερ.
Παρ’ όλο που το ακίνητο Trump SoHo ξεκίνησε με φανφάρες και προοριζόταν να σφραγίσει την πλήρη συμμετοχή της Ιβάνκα και του αδελφού της στην επιχειρηματική δραστηριότητα του πατέρα τους, έχει απασχολήσει τους εισαγγελείς και τον Τύπο από τότε που άνοιξε.

«Φούσκωναν τα στοιχεία»

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «New Yorker», τόσο η Ιβάνκα όσο και ο Ντόναλντ τζούνιορ βρέθηκαν στο επίκεντρο ποινικής έρευνας για το κατά πόσον παραπλάνησαν τους επενδυτές σχετικά με το πόσο καλά πωλούνταν οι ιδιοκτησίες στο ακίνητο. Το άρθρο ισχυρίστηκε ότι εισαγγελείς είχαν αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρονικών μηνυμάτων μεταξύ των αδελφών, που έδειξαν ότι γνώριζαν πως φούσκωναν ψευδώς τα στοιχεία για να προσελκύσουν αγοραστές.
Αλλά ούτε η Ιβάνκα ούτε ο αδελφός της κατηγορήθηκαν τελικά, επειδή ο γενικός εισαγγελέας της Περιφέρειας Νέας Υόρκης Σάι Βανς αποφάσισε να θέσει την έρευνα στο αρχείο. Ο «New Yorker» έγραψε επίσης ότι ένας κορυφαίος δικηγόρος της οικογένειας Τραμπ, ο Μαρκ Κάσοβιτς, δώρισε αργότερα πάνω από 30.000 δολάρια στην εκστρατεία επανεκλογής του εισαγγελέα Βανς.

HeliosPlus