Νοέµβριος 2016. Η Μισέλ Οµπάµα κάθεται στα σκαλιά του Λευκού Οίκου σε νωχελική πόζα, µε το σώµα της γερµένο προς τα πίσω και τα µάτια κλειστά. Φοράει ένα σκούρο ταγέρ Atelier Versace και δείχνει να απολαµβάνει την ηρεµία που επικρατεί. Η παραπάνω σκηνή θα µπορούσε να είναι µια από τις καθηµερινές στιγµές της πρώην πρώτης κυρίας των ΗΠΑ το διάστηµα που δήλωνε διεύθυνση κατοικίας τον αριθµό 1.600 της Λεωφόρου Πενσιλβάνια στην Ουάσιγκτον. Απέναντί της όµως αυτή τη φορά είχε τον φακό της Aνι Λίµποβιτς και πιθανότατα έµεινε σε αυτή τη στάση αρκετή ώρα µέχρι η δαιµόνια portraitist να πετύχει το τέλειο κάδρο. Δεν είναι, βλέπεις, απλό να φωτογραφίζεται για την αµερικανική «Vogue» λίγο πριν από τη µεγάλη µετακόµιση από την εξουσία.
Αυτές οι τελευταίες της ημέρες ως συζύγου του «πλανητάρχη» θα κατέχουν αδιαμφισβήτητα το δικό τους κεφάλαιο στο βιβλίο «Becoming» που θα κυκλοφορήσει στις 13 Νοεμβρίου σε όλον τον κόσμο. Τα απομνημονεύματα της πρώην πρώτης κυρίας θα μεταφραστούν σε 24 γλώσσες, όπως ανακοίνωσε ο οίκος Penguin Random House, και μετά την κυκλοφορία του βιβλίου η Μισέλ Ομπάμα θα κάνει περιοδεία για την προώθησή του.
Αν και ο αμερικανικός εκδοτικός κολοσσός δεν έχει ανακοινώσει το ύψος του ποσού που χρειάστηκε να καταβληθεί στο ζεύγος Ομπάμα προκειμένου να εξασφαλιστούν τα παγκόσμια δικαιώματα των βιβλίων του Μπαράκ και της Μισέλ, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα συμβόλαιο της τάξεως των 65 εκατομμυρίων δολαρίων, ένα από τα πιο παχυλά στην ιστορία των εκδόσεων (οι εγχώριες Athens Bookstore Publications ανακοίνωσαν ότι αναλαμβάνουν την έκδοσή τους στα ελληνικά).
Η Μισέλ δεν αντιστάθηκε στην παράδοση που θέλει τις πρώτες κυρίες των ΗΠΑ –με εξαίρεση την Πατ Νίξον –να δημοσιεύουν τα απομνημονεύματά τους και μάλιστα να λαμβάνουν υπέρογκα ποσά για αυτό. Μέχρι τον προσεχή Νοέμβριο που θα κυκλοφορήσει το βιβλίο, δεν θα μάθουμε ακριβώς τι έχει σκοπό να κάνει στο εξής η Ομπάμα. Η ίδια πάντως ξεκαθαρίζει σε πρόσφατη συνέντευξή της ότι δεν σκοπεύει να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ. Oπως ξεκαθάρισε και ποια από τις δύο της κόρες έχει το μεγαλύτερο δωμάτιο στη βίλα όπου ζει πλέον η οικογένεια: «Ο Μπαράκ έχει το πιο μικρό δωμάτιο και γι’ αυτό μισεί τη Σάσα» αποκάλυψε πριν από λίγες ημέρες στην Eλεν ντε Τζένερις, ενώ αποκάλυψε ότι η μόνη συμβουλή που έδωσε στη μεγάλη της κόρη Μαλία ήταν να μην καταλήξει στην «Page Six» (τη στήλη κουτσομπολιού τής ταμπλόιντ «New York Post»).
Το κορίτσι από το Σικάγο, η μαχητική φοιτήτρια του Πρίνστον, η μετέπειτα δικηγόρος απόφοιτος του Χάρβαντ, η ερωτευμένη νεαρή, η μητέρα, η πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, η συγγραφέας, το fashion icon, η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας και δραστήρια υποστηρίκτρια της άσκησης και της υγιεινής διατροφής των νέων, πολλές ιδιότητες σε μια γυναίκα που λατρεύτηκε από τις Αμερικανίδες, αλλά και επικρίθηκε από πολιτικούς αντιπάλους για τη δυναμική της παρουσία και τον προβεβλημένο της ρόλο.
«Στο «Becoming» μιλώ για τις ρίζες μου, διηγούμαι πώς ένα κοριτσάκι που μεγάλωσε στο Σάουθ Σάιντ του Σικάγο βρήκε τον δρόμο του και αρκετή δύναμη για να προχωρήσει μπροστά» αναφέρει για το βιβλίο της, ελπίζοντας ότι θα δώσει το θάρρος και σε άλλους ανθρώπους να ακολουθήσουν το όνειρό τους. Ποιο ήταν όμως το δικό της όνειρο; Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η Μισέλ δεν ζήτησε ποτέ να γίνει πρώτη κυρία, όπως πολλές γυναίκες πολιτικών: «Εγώ όμως πάντα ήξερα πως θα ήταν εκπληκτική σε αυτό και θα έβαζε τη δική της μοναδική σφραγίδα». Στην πραγματικότητα, εκείνη είχε αφήσει πίσω τις δικές της φιλοδοξίες προτού εισέλθει για πρώτη φορά στον Λευκό Οίκο. Από τη στιγμή που συνάντησε τον Μπαράκ το 1989 σε ένα δικηγορικό γραφείο του Σικάγο, αλλά κυρίως από τη στιγμή που αποφάσισε να τον στηρίξει ενεργά στην προεκλογική του εκστρατεία το 2008, η Μισέλ ήξερε ότι θα αφήσει τα δικά της όνειρα για λίγο στο πλάι. Ή, καλύτερα, ότι θα τα κυνηγήσει από διαφορετικό σημείο εκκίνησης.
Η πρώτη αφροαµερικανίδα FLOTUS τονίζει µε κάθε ευκαιρία τις δυσκολίες που αντιµετώπισε στην παιδική της ηλικία, αλλά και τις σπουδές της. Δεν θα έµπαινε ποτέ στο Πρίνστον αν δεν ήταν ήδη εκεί ο αδελφός της, ο οποίος είχε διακριθεί στο µπάσκετ, και όπως γράφει σχετικά στην πτυχιακή της: «Η εµπειρία µου στο Πρίνστον µε έκανε να συνειδητοποιήσω περισσότερο από ποτέ το πόσο «µαύρη» είµαι».
Η συγγραφή του «Becoming» ήταν για εκείνη µια βαθιά προσωπική και µοναδική περιπέτεια: «Είχα για πρώτη φορά τη δυνατότητα να αφιερώσω τον χρόνο για να αναλογιστώ ειλικρινά την τουλάχιστον απρόσµενη διαδροµή της ζωής µου». Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που παίρνει τον ρόλο συγγραφέα –το προηγούµενο βιβλίο της, µε τίτλο «American Grown» (2012) αναφέρεται στην κηπουρική και στη διατροφή -, είναι η πρώτη φορά που θα εκθέσει µε τέτοιον τρόπο επίσηµα τη ζωή της στον Λευκό Οίκο, αλλά και θα φωτίσει περιστατικά πριν από τη µετακόµιση σε αυτόν. Και, ποιος ξέρει, µπορεί να µάθουµε πράγµατα για εκείνη που θα µας ξαφνιάσουν. Οπως ξάφνιασε πολλούς –επειδή δεν της έµοιαζε και τόσο –το επίσηµο πορτρέτο της που φιλοτέχνησε η Εϊµι Σέραλντ και αποκαλύφθηκε πριν από µερικές εβδοµάδες στην Πινακοθήκη Πορτρέτων Σµιθσόνιαν.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ