• Αναζήτηση
 • Το «ολυμπικένιο» μπαίνει στο στάδιο

  Καθώς οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες βρίσκονται σε εξέλιξη,

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Καθώς οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες βρίσκονται σε εξέλιξη, ένα χημικό μόριο ξαναέκανε την εμφάνισή του και δεν θα μπορούσε να είναι πιο ταιριαστό με τη μεγάλη γιορτή του ολυμπισμού: οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριδας που το συνέθεσαν το βάφτισαν olympicene (ολυμπικένιο) αφού η δομή του θυμίζει το σήμα των αγώνων. Πρόκειται δηλαδή για ένα οργανικό μόριο άνθρακα και υδρογόνου με πέντε δακτυλίους.

  Στην πραγματικότητα δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται ολυμπικένιο: βρετανοί επιστήμονες είχαν κάνει το ίδιο λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο. Μόνο που η μέθοδος που είχαν χρησιμοποιήσει για τη σύνθεσή του ήταν αργή και πολυέξοδη. Η μέθοδος των αμερικανών επιστημόνων όμως είναι ταχεία (περιλαμβάνει μόνο δύο γρήγορα βήματα) πράγμα που δίνει νέα δυναμική στην αξιοποίηση του ολυμπικενίου. Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο τους, αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν βάση για τη σύνθεση άλλων νανομορίων με πολύ συγκεκριμένες ιδιότητες και εφαρμογές στην συλλογή και αποθήκευση ενέργειας ή στη δημιουργία ευαίσθητων αισθητήρων.

  Science
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk