Η εσπευσμένη, αμέσως μετά την ογκώδη διαδήλωση για το Μακεδονικό, επικαιροποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ του σκανδάλου της Novartis, που μονοπωλεί εδώ και μέρες το ενδιαφέρον του κοινού, έκανε να περάσει απαρατήρητο ένα συμβάν που ο σχολιασμός του –μέσω συσχετισμών με ανάλογα περιστατικά –θα μπορούσε να βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία. Αναφέρομαι στο «κάλεσμα» για θερμή υποδοχή που απηύθυνε μέσω Facebook (8 Φεβρουαρίου) προς τους υποστηρικτές του Δημήτρη Κουφοντίνα (χαρακτηρίζοντάς τον «πρότυπο») ηγετικό στέλεχος του «Ρουβίκωνα» κατά τη δεύτερη άδεια εξόδου του από τη φυλακή (σημειωτέον ότι κατά την πρώτη άδεια εξόδου του τον Κουφοντίνα υποδέχτηκε, εναγκαλιζόμενος θερμά, ο πρώην φυλακισθείς για συνέργεια με την τρομοκρατία υιός του νυν Προέδρου της Βουλής).
Οτι τα μέλη του «Ρουβίκωνα» είναι –ως δυσπροσάρμοστα –προστατευόμενα παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας δεν το έκρυψαν οι δύο συριζαίοι Πρόεδροι της Βουλής: η Πλέουσα, πλέον, σε ύδατα Ελευθερίας κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, που είχε επιτρέψει στοργικά να επισκεφθούν το Κοινοβούλιο, και ο κ. Νίκος Βούτσης που, μετά τη δεύτερη εισβολή τους σε αυτό, τα ξεπροβόδισε πατρικότερα. Και το επιβεβαίωσαν ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως κ. Γιάννης Δραγασάκης, χαιρετώντας τα ευπροσηγόρως («είναι δικά μας παιδιά») κατά την ταραχώδη διακοπή ομιλίας του, και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτηρίζοντάς τα «συντρόφους» κατά την προχθεσινή επίσκεψή τους σε διάλεξή του. Ακόμη πιο εύγλωττη είναι η θριαμβευτική αποχώρηση αυτών των παιδιών μετά την ανενόχλητη έφοδό τους στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Ομως το ρεσιτάλ ευγλωττίας επί του θέματος το προσφέρει αφειδώς και εκθύμως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας.
Ο κ. Τόσκας αποτελεί μοναδική ανά την υφήλιο περίπτωση υπουργού δημοσίας τάξεως που στις εκκλήσεις πολιτών για λήψη μέτρων προς αποτροπή ταραχών από «Ρουβίκωνες» (βλ. τα γεγονότα του No Border Camp –Ιούλιος 2016 –της Θεσσαλονίκης) απαντά, μετά τα έκτροπα, με επιπλήξεις εναντίον τους ζητώντας να πάψουν να «διαταράσσουν με δηλώσεις παραπλανητικές και ύποπτες [sic] την κοινωνική ειρήνη»· αποτελεί μοναδική περίπτωση υπουργού Προστασίας του Πολίτη που οι υφιστάμενοί του, καταγγέλλοντάς τον ότι αντί να προστατεύει τον πολίτη προστατεύει τον τραμπούκο (ότι «ανέχεται είτε καλύπτει πράξεις βίας λόγω ιδεοληπτικών αντιλήψεων και συμπεριφορών», 28/8/2016), καταθέτουν μήνυση εναντίον του «για έκθεση σε κίνδυνο των πολιτών και των αστυνομικών» (12/11/2016)· και είναι ο μόνος παγκοσμίως υπουργός δημοσίας τάξεως που κατηγορεί τους αστυνομικούς ότι με τη συμπεριφορά τους προς τους διάφορους αντιεξουσιαστές και αναρχοαυτόνομους «διαταράσσουν την τάξη αντί να τη διασφαλίζουν, όπως επιβάλλει ο ρόλος τους» (28/6/2017).
Δεν εκπλήττει το γεγονός ότι ο κ. Τόσκας χαρακτηρίστηκε προ μηνός από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Δημήτρη Τζανακόπουλο ως ένας «πολύ αποτελεσματικός υπουργός που χαίρει απολύτως της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού»· ούτε ότι, χάρη στον νόμο Παρασκευόπουλου, έχουν ήδη αποδειχτεί αποτελεσματικές οι αγαστές συνομιλίες με τους εκπροσώπους των «Πυρήνων της Φωτιάς» του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης και νυν μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάνου Λάμπρου (βλ. τις επίμονες διαβεβαιώσεις του προς αυτούς –15/11/2015 –ότι «με νομοθετήματα για τις φυλακές τύπου Γ’ θα διασφαλιστούν «όλα», και οι «αποφυλακίσεις»)· ούτε ότι ο προκάτοχος του κ. Τόσκα, κ. Γιάννης Πανούσης, εκπαραθυρώθηκε από τη θέση του γιατί δυσφορούσε για τους χαριεντισμούς του ΣΥΡΙΖΑ με τους ανωτέρω. Και είναι εύλογο η συνήγορος του Κουφοντίνα, κυρία Ιωάννα Κούρτοβικ, να απορεί που οι διαμαρτυρόμενοι για τις άδειες εξόδου του από τη φυλακή δεν έχουν ακόμη «προσαρμοστεί στην κανονικότητα» (9/2/2018).
Προς τη διαμόρφωση αυτής της κανονικότητας συμβάλλουν οι πρόσφατες (σε διάφορες συνεντεύξεις του) δηλώσεις του κ. Τσίπρα για «κουλτούρα διαλόγου», την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να καλλιεργήσει· οι ευθαρσείς, από τηλεοράσεως, επισημάνσεις του συνταγματολόγου και μέλους της Επιτροπής Συνταγματικών Θεμάτων κατά τη διάρκεια της ευρωκοινοβουλευτικής του θητείας κ. Γεωργίου Κατρούγκαλου, ότι «οι διατάξεις του Συντάγματος καταλύονται με την κάθοδο του λαού στους δρόμους»· ο γόνιμος διαλογισμός του βουλευτή Κοζάνης κ. Ιωάννου Γαβριήλ Θεοφυλάκτου ότι «ο νόμος είναι αυτό που πιστεύουμε εμείς» (24/11/2017)· και η ακράδαντη πεποίθηση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σταύρου Κοντονή (17/11/2017) ότι «η τρομοκρατία αποτελεί ιδεολογία προς την οποία οφείλει σεβασμό η κυβέρνηση».
Ο κ. Νάσος Βαγενάς είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ