• Αναζήτηση
 • Ξετινάζει τις τράπεζές της η Αυστραλία

  Μια εκτεταμένη έρευνα στον τραπεζικό χώρο και στον ευρύτερο κλάδο παροχής χρηματοοικομικών υπηρεσιών (χρηματιστηριακές εταιρείες, ασφαλιστικές, συνταξιοδοτικά σχήματα κ.λπ.) ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα η κυβέρνηση της Αυστραλίας.

  Μια εκτεταμένη έρευνα στον τραπεζικό χώρο και στον ευρύτερο κλάδο παροχής χρηματοοικομικών υπηρεσιών (χρηματιστηριακές εταιρείες, ασφαλιστικές, συνταξιοδοτικά σχήματα κ.λπ.) ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα η κυβέρνηση της Αυστραλίας. Στόχος της Βασιλικής Επιτροπής, που διενεργεί την έρευνα, είναι να διαπιστώσει παράνομες και αντικανονικές πρακτικές που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στον κλάδο, με αποτέλεσμα κυρίως οι αυστραλιανές τράπεζες, οι οποίες, σημειωτέον, είναι από τις πλέον κερδοφόρες και ισχυρές στον κόσμο, να έχουν απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών. Διότι «οι τράπεζες κατηγορούνται ότι βάζουν τα κέρδη και τα συμφέροντα των μετόχων πάνω από τα συμφέροντα των πελατών τους» όπως σημειώνει στην ιστοσελίδα του το BBC.

  Καταθέσεις μαρτύρων

  Η Βασιλική Επιτροπή – πρόκειται για τον ανώτατο εποπτικό θεσμό της Αυστραλίας – ξεκίνησε την έρευνα από την πόλη της Μελβούρνης. Ο επίτροπος Κένεθ Χέιν διευκρίνισε ότι θα διερευνηθούν περιπτώσεις που ξεκινούν από την κακοδιαχείριση και φτάνουν μέχρι το ξέπλυμα χρήματος και τη χειραγώγηση επιτοκίων. «Ο πρώτος γύρος των ερευνών περιλαμβάνει καταθέσεις μαρτύρων για υποθέσεις που αφορούν ανάρμοστες τραπεζικές πρακτικές που έχουν καταγγελθεί σε περιπτώσεις χορήγησης στεγαστικών δανείων, πιστωτικών καρτών και δανείων για την αγορά αυτοκινήτου» δήλωσε ο Χέιν και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την παρέμβαση εισαγγελέα και επίσης να προτείνει νομοθετικές μεταρρυθμίσεις στον ευρύτερο κλάδο.

  «Ο μόνος τρόπος για να εμπνεύσουμε στους Αυστραλούς μεγαλύτερη ασφάλεια στις συναλλαγές τους είναι να περιορίσουμε τις έκνομες συμπεριφορές και τις καταχρήσεις του κλάδου παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών»
  τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας Μάλκολμ Τέρνμπουλ. Ο Τέρνμπουλ αρχικά ήταν αντίθετος με τη διενέργεια ευρείας έρευνας στον κλάδο. Πείστηκε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο.

  Σκάνδαλα

  Η έρευνα θα έχει στο επίκεντρό της τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Αυστραλίας (Commonwealth Bank, ANZ, National Australia Bank και Westpac) που ελέγχουν το 80% της τραπεζικής αγοράς της χώρας. Σημειωτέον ότι ο ευρύτερος κλάδος συνεισφέρει κατά 9% στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της Αυστραλίας. Την τελευταία δεκαετία σειρά σκανδάλων έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στον τραπεζικό τομέα, δίχως να πλήξει όμως ούτε κατ’ ελάχιστον την κερδοφορία του.
  Η Commonwealth Bank, για παράδειγμα, έχει κατηγορηθεί ότι παρείχε «ανάρμοστες» επενδυτικές συμβουλές σε πελάτες της με αποτέλεσμα αυτοί να χάσουν εκατομμύρια δολάρια. Σε άλλη υπόθεση επίσης η Commonwealth Bank παραδέχθηκε ότι συγκάλυψε για ένα διάστημα περίπου 53.000 ύποπτες συναλλαγές που διενεργήθηκαν σε δικά της ΑΤΜ. Η National Australia Bank απέλυσε περίπου 20 στελέχη της που, στο ανελέητο κυνήγι του μπόνους, χορήγησαν στεγαστικά δάνεια σε πελάτες της τράπεζας με λανθασμένα ή ανεπαρκή δικαιολογητικά. Και οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες εξάλλου έχουν κατηγορηθεί για τη συγκρότηση καρτέλ με σκοπό τη χειραγώγηση του βασικού επιτοκίου του αυστραλέζικου δολαρίου.
  Από τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008 έως τα τέλη του 2017 οι αυστραλέζικες τράπεζες έχουν καταβάλει πρόστιμα και αποζημιώσεις πάνω από 1 δισ. δολ. Αυστραλίας (632 εκατ. ευρώ). Και οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες καλωσόρισαν την έναρξη της έρευνας «για να μπει ένα τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα».

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk