• Αναζήτηση
 • Ανοδική η πορεία του τουρισμού στα Χανιά

  Το προφίλ των τουριστών που επισκέπτονται τα Χανιά σκιαγραφεί μια αποκαλυπτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε

  Το προφίλ των τουριστών που επισκέπτονται τα Χανιά σκιαγραφεί μια αποκαλυπτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2017 και καταδεικνύει την ανοδική πορεία του τουρισμού στη Δυτική Κρήτη. Οι τουρίστες που επισκέπτονται τα Χανιά στην πλειονότητά τους έχουν επισκεφθεί ξανά το νησί, ξοδεύουν περισσότερο και κινούν όλη την οικονομία πέραν των ξενοδοχειακών καταλυμάτων.

  Η έρευνα και ανάλυση συντονίστηκε από το Τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ), σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης και το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

  Σύμφωνα με την έρευνα, οι τουρίστες που προτιμάνε το αεροδρόμιο Χανίων ως τελικό προορισμό για τις διακοπές τους θεωρούν τη Δυτική Κρήτη οικογενειακό προορισμό, χαλάρωσης, παραλίας και φιλοξενίας. Είναι μέσης ηλικίας κυρίως μεταξύ 25 και 54 ετών, ενώ η πλειονότητα έχει ξαναέρθει στη Δυτική Κρήτη. Οι αλλοδαποί τουρίστες είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος, αφού τρεις στους τέσσερις είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ οι μισοί δηλώνουν αυξημένο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ, πραγματοποιώντας περίπου 9 διανυκτερεύσεις στη Δυτική Κρήτη, μία περισσότερη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

  Στη συντριπτική τους πλειονότητα προτιμούν τις οικογενειακές διακοπές με ή χωρίς παιδιά, ενώ διαμένουν στις γύρω περιοχές του Πλατανιά και της Αγίας Μαρίνας, σε ξενοδοχεία 3 και κυρίως 4 αστέρων, με μόλις έναν στους τέσσερις να επιλέγει το πακέτο «all inclusive». Αναφορικά με τις μετακινήσεις τους, οι αλλοδαποί τουρίστες αύξησαν τις ημέρες χρήσης ενοικιαζόμενων οχημάτων με έναν μέσο όρο 7 ημέρες, ενώ με μεγάλη ικανοποίηση κάνουν χρήση λεωφορείων / ΚΤΕΛ και των ταξί για τις διάφορες περιηγήσεις τους κυρίως σε χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος, αλλά και παραλιών, αναδεικνύοντας και εφέτος την παραλία του Ελαφονησίου ως τον πιο δημοφιλή θαλάσσιο προορισμό.

  Τα μελανά σημεία

  Ο αλλοδαπός επισκέπτης συνεχίζει να αισθάνεται εξαιρετικά ικανοποιημένος από τη συμπεριφορά και τη φιλοξενία των ντόπιων, τις υπηρεσίες που του προσφέρουν το τουριστικό κατάλυμα και ταβέρνες / εστιατόρια / καφετέριες, ενώ αυξημένο είναι και το ποσοστό αυτών που μένουν ικανοποιημένοι από τη γενικότερη ασφάλεια που προσφέρει ο τόπος. Αντίθετα, παραμένει η αρνητική εικόνα σχετικά με την κατάσταση του οδικού δικτύου, την οδική σήμανση αλλά και την καθαριότητα σε δρόμους και πλατείες για τα οποία εκφράζει έντονα τη δυσαρέσκειά του.

  Εκτός από τα έξοδα που έχουν κάνει για τα αεροπορικά εισιτήρια και το κόστος διαμονής τους, η μέση δαπάνη ταξιδιού κυμαίνεται στα 650-800 ευρώ, αυξημένη κατά 50 ευρώ περίπου σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Εννέα στους δέκα τουρίστες δαπανούν το περισσότερο μέρος του προϋπολογισμού τους σε ταβέρνες και καφετέριες, ακολουθούν οι δαπάνες σε σουπερμάρκετ και σε μετακινήσεις, οι οποίες σημείωσαν αύξηση κατά 10% σε σχέση με την προηγούμενη τουριστική περίοδο. Αντίθετα, μικρό παραμένει το ποσοστό αυτών που ενδιαφέρονται να δαπανήσουν κάποια χρήματα για νυχτερινή διασκέδαση.

  Τι αγοράζουν

  Αναφορικά με τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, οι μισοί αλλοδαποί τουρίστες συνεχίζουν να προβαίνουν στην αγορά τοπικού κρασιού, ελαιολάδου και χυμού από πορτοκάλι, ενώ αξιοσημείωτη είναι η αύξηση της αγοράς των αρωματικών / φαρμακευτικών φυτών. Το ενδιαφέρον για εναλλακτικές μορφές τουρισμού παραμένει υψηλό, με ιδιαίτερη προτίμηση στον αγροτουρισμό και στον γαστρονομικό και φυσιολατρικό τουρισμό.

  Σχετικά με τις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στο αεροδρόμιο Χανίων και με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Fraport Greece για το 2017, καταγράφονται 1,1 εκατ. αφίξεις, σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2016 κατά 4,4%. Την υψηλότερη αύξηση σημείωσαν από τους Σκανδιναβούς Φινλανδοί και Δανοί, κατά 20% και 13% αντίστοιχα, ενώ από τους μη Σκανδιναβούς, Πολωνοί και Βρετανοί παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις, κατά 15% και 10% αντίστοιχα. Οι Βρετανοί καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση στο γενικό σύνολο αφίξεων για πρώτη φορά, εκτοπίζοντας τους Νορβηγούς και συνεχίζοντας την ανοδική τους πορεία τα τελευταία έξι χρόνια, τετραπλασιάζοντας σχεδόν τις αφίξεις τους.

  Στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, όπου το 60% των επισκεπτών αποτελείται από Γερμανούς, Βρετανούς, Ρώσους και Γάλλους, σημειώθηκε επίσης ρεκόρ αφίξεων αλλοδαπών τουριστών το έτος 2017, καταγράφοντας 3.152.175 αφίξεις και σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά 9,2%.

  Γενικότερα, για το έτος 2017, η Κρήτη σημείωσε αύξηση αφίξεων αλλοδαπών τουριστών που καταφθάνουν στην περιφέρεια με charter κατά 7,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

  Η έρευνα συγκέντρωσε πρωτογενή στοιχεία από σχεδόν 4.000 έγκυρα ερωτηματολόγια (μεταφρασμένα σε επτά γλώσσες) και πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο «Ι. Δασκαλογιάννης», στις εξόδους αναχώρησης των αλλοδαπών τουριστών, καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

  HeliosPlus

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk