Παρέμβαση Ρουβίκωνα στην ΙΖ Εφορία Αθηνών

Eπανεμφάνιση των μελών της ομάδας «Ρουβίκωνα» το πρωί της Τετάρτης στην ΙΖ Εφορία Αθηνών η οποία όπως λένε «εξέδωσε εντολή κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας μίας συνταξιούχου στο δήμο Ζωγράφου».

Eπανεμφάνιση των μελών της ομάδας «Ρουβίκωνα» το πρωί της Τετάρτης στην ΙΖ Εφορία Αθηνών η οποία όπως λένε «εξέδωσε εντολή κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας μίας συνταξιούχου στο δήμο Ζωγράφου».

Σύμφωνα με πληροφορίες λίγο μετά τις 11 το πρωί μια ομάδα περίπου 25 ατόμων εισέβαλε στην εφορία στην οδό Δαμάρεως στο Παγκράτι και πέταξε φέιγ βολάν με συνθήματα κατά των πλειστηριασμών. Στη συνέχεια αποχώρησαν.


Σε ανακοίνωση που ανήρτησαν σε ιστοσελίδα του αντεξουσιαστικού χώρου αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Τα θεμελιώδη κοινωνικά αγαθά της στέγης, του νερού και της πρόσβασης σε ενέργεια και μέσα μαζικής μεταφοράς εδώ και χρόνια σταδιακά και μεθοδικά γίνονται νέες πηγές κερδοφορίας για το κεφάλαιο και τα εκτελεστικά του όργανα, δηλ. την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα πλοκάμια του κρατικού μηχανισμού. Πλέον, όμως, η επίθεση έχει μπει στην τελική της ευθεία. Με το περιβόητο πολυνομοσχέδιο εν όψει της 3ης αξιολόγησης, που έγινε νόμος του κράτους στις 15/1/18, θεσμοθετείται από την 1η Μάη 2018, ο οριζόντιος πλειστηριασμός μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας κάθε κατοικίας όχι μόνο για χρέη σε τράπεζες και ιδιώτες, αλλά και στο δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία) για ληξιπρόθεσμες οφειλές ακόμη και των 500 ευρώ. Παράλληλα, στα πλαίσια προσπάθειας καταστολής ενός ελπιδοφόρου και μαχητικού κινήματος που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα ενάντια στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και το οποίο έχει καταφέρει παρά τις μικρές του δυνάμεις σημαντικές νίκες, νομοθετήθηκε ένα «ιδιώνυμο» καθεστώς ποινικών διώξεων για όποιο υποκείμενο αντιστέκεται και παρεμποδίζει με τον οποιοδήποτε τρόπο την διεξαγωγή των πλειστηριασμών.»
Και προσθέτουν: «Επιδιώκοντας η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να γίνουν οι διαδικασίες όσο πιο αθόρυβα, αναίμακτα και αποτελεσματικά γίνεται, εξαπολύει συρρέοντα ψεύδη σχετικά με το οικονομικό προφίλ των οφειλετών και των σπιτιών που πλειστηριάζονται, αλλά πλέον δεν την πιστεύουν ούτε και οι πέτρες. Η επίθεση αφορά τόσο τρομακτικά μεγάλο αριθμό πληττόμενων ανθρώπων, που είναι αδύνατον να φιμωθεί η πραγματικότητα. Περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χρέη άνω των 500 ευρώ, τα οποία αθροιστικά αφορούν μόνο σε 20 δις ευρώ (απ’ αυτούς 3 εκατομμύρια χρωστούν λιγότερο από 3.000 ευρώ), ενώ 80 δις ευρώ χρωστούν αθροιστικά μία χούφτα μόνο μεγαλοοφειλετών, οι οποίοι χαίρουν ιδιαίτερης μεταχείρισης από το κράτος με σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές και διαγραφή χρεών. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει τον πλειστηριασμό τουλάχιστον 1000 κατοικίων το μήνα, μεγάλο κομμάτι των οποίων αφορά σε λαϊκά σπίτια και σε σπίτια πρώτης και μοναδικής κατοικίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εγκληματική -πλην «νόμιμη», «αναγκαστική» και «απλά διαδικαστική»- ενέργεια της ΔΟΥ ΙΖ Αθηνών, όπου εξέδωσε εντολή κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας μίας συνταξιούχου στο δήμο Ζωγράφου. Για μικροοφειλές στην εφορία της τάξης των 4.798 ευρώ, οι οποίες αφορούν κυρίως σε ΕΝΦΙΑ από το 2012 και μετά, πετούν στο δρόμο μία συνταξιούχο βγάζοντας στο σφυρί το σπίτι της, ένα διαμέρισμα 51 τ.μ.»
Για τους λόγους που έβαλαν στο «στόχαστρο» τους τη συγκεκριμένη εφορία λένε ότι: «Επιλέξαμε να κάνουμε παρέμβαση στην συγκεκριμένη ΔΟΥ πρωταρχικά για να ορθώσουμε ένα ακόμη ανάχωμα στον αγώνα που δίνουμε, ώστε να μην βρεθεί στο δρόμο κανένας άνθρωπος της τάξης μας, για να σπάσουμε το άβατο της ατομικής διαπραγμάτευσης, της ντροπής και της ενοχής που είναι ένας σίγουρος δρόμος ήττας, αλλά για να αναδείξουμε επίσης, ότι υπάρχει και ατομική ευθύνη. Καταρχήν, η εντολή για κατάσχεση ακινήτου για χρέη στο δημόσιο εναπόκειται στην κρίση και την προσωπική επιλογή του εκάστοτε δ/ντη του δημόσιου ταμείου, στη συγκεκριμένη περίπτωση στην διοικητική διεύθυνση της ΔΟΥ ΙΖ Αθηνών. Και δεύτερον, ακόμη και αν πρόκειται για άμεση κυβερνητική εντολή οι κατώτεροι θεσμικά «εκτελεστικοί φορείς» έχουν πλήρη ευθύνη των πράξεών τους και της επιλογής τους να ενισχύσουν ή να αποτρέψουν στην εφαρμογή του ένα νομοθετικό πλαίσιο. Προφανώς, δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα βρεθούν πολλοί «καλοθελητές» του συστήματος να εκδώσουν χιλιάδες τέτοιες εντολές κατάσχεσης λαϊκών κατοικιών για ευτελείς οφειλές, οφειλές που η ίδια η κυβερνητική πολιτική έχει δημιουργήσει πετσοκόβοντας μισθούς, επιδόματα και συντάξεις, αυξάνοντας δυσανάλογα τους φόρους εισοδήματος, θεσμοθετώντας τον ΕΝΦΙΑ και στέλνοντας μεγάλο κομμάτι του παραγωγικού δυναμικού στην ανεργία. Αποτελεί ξεκάθαρη στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου στην παρούσα χρονική στιγμή. Βέβαια, όσο υπεύθυνο είναι το αστικό μπλοκ από την κορυφή της ιεραρχίας του μέχρι το τελευταίο του εξουσιαστικό γρανάζι, άλλο τόσο και ακόμη περισσότερο είμαστε εμείς, ο καθένας ξεχωριστά για την υπεράσπιση ή μη των ζωών μας.»
Τέλος επισημαίνουν «όποιος πλειστηριάζει τα σπίτια των φτωχών, θα μάθει να φοβάται»
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk