• Αναζήτηση
 • Ξανθός: Χρονιά ορόσημο για την Ελλάδα το 2018

  Χρονιά ορόσημο για την Ελλάδα χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός το έτος 2018, κατά την σύντομη ομιλία του στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Χρονιά ορόσημο για την Ελλάδα χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός το έτος 2018, κατά την σύντομη ομιλία του στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

  Ο κ. Ξανθός είπε ότι το 2018 είναι «μια χρονιά που με βιώσιμο τρόπο, η χώρα θα ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο των μέτρων λιτότητας και της «σφιχτής» δημοσιονομικής επιτροπείας και θα μας δώσει μεγαλύτερους «βαθμούς» ελευθερίας για να οργανώσουμε την πολιτική υγείας και γενικότερα την πολιτική του κράτους, με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και όχι με βάση αυθαίρετους δημοσιονομικούς στόχους».

  Και συμπλήρωσε ότι «μπορούμε να προσδοκούμε σε καλύτερο μείγμα πολιτικής, καταβάλλεται προσπάθεια -με δεδομένο το πλαίσιο και τους περιορισμούς- να γίνει το καλύτερο δυνατό, έντιμα, καθαρά και χωρίς συμφωνίες κάτω από το τραπέζι».

  Σύμφωνα με τον υπουργό, πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας «είναι να επιδιώξουμε τις εφικτές διορθωτικές κινήσεις που θα επιτρέψουν να δώσουμε το σήμα ότι, σε αυτόν τον πολύ ευαίσθητο χώρο, έκλεισε ο κύκλος της διακινδύνευσης, υπάρχει μεγαλύτερη προβλεψιμότητα και κυρίως ότι αυτή την περίοδο δεν προωθούμε οριζόντια μέτρα, αλλά προσπαθούμε να επιταχύνουμε κρίσιμες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα».

  Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης εκτίμησε ότι «το 2018 δεν διαφαίνεται καλύτερο από το 2017», εξαιτίας της έλλειψης προβλεψιμότητας και της υπερφορολόγησης, που δημιουργούν τεράστια βάρη στις εταιρίες, «με αποτέλεσμα να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο το τρένο της ανάπτυξης».

  Επεσήμανε ότι οι υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις υπολογίζονται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ, ή 22% πάνω από το 2016, ενώ «το μοντέλο τιμολόγησης έχει στερέψει από εξοικονομήσεις και απλά διαιωνίζει τις στρεβλώσεις, με αποτέλεσμα την απόσυρση 240 φαρμάκων από την αγορά».

  Ανέφερε ακόμα, ότι το 2018 και το επόμενο διάστημα θα είναι το έτος που θα δοκιμάσει σκληρά την καινοτομία, τονίζοντας ότι οι υπερβολικές χρεώσεις σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα, έχουν πιέσει πολύ τις εταιρίες. Και κατέληξε λέγοντας πως «η Υγεία δεν μπορεί να βρίσκεται μονίμως σε οριακό σημείο. Πρέπει να βρεθούν νέες ισορροπίες».

  Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίμης αναφέρθηκε στην ομαλοποίηση των οικονομικών του Οργανισμού τονίζοντας ότι ήδη πληρώνει το σύνολο των παρόχων στις 90 ή και λιγότερες ημέρες, μειώνοντας το ύψος των ληξιπρόθεσμων. Τέλος έκανε λόγο για σημαντική μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ στις αρχές του 2016, σε λιγότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ σήμερα.

  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk