• Αναζήτηση
 • Μερντοχ καλεί Facebook να καταβάλει ειδικό τέλος στα αξιόπιστα ΜΜΕ

  Ο Μέρντοχ ζητά από το Facebook να πληρώνει τα αξιόπιστα μέσα ενημέρωσης και το Facebook παραδέχεται ότι μπορεί να υποσκάψει τη δημοκρατία

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοχ κάλεσε το Facebook να καταβάλει στα «αξιόπιστα» έντυπα μέσα ενημέρωσης ένα ποσό εν είδει τέλους (fee).

  Ο επικεφαλής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ προ ημερών είχε δηλώσει ότι, σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της παραπληροφόρησης, το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης θα δίνει πλέον προτεραιότητα σε ειδήσεις από αξιόπιστες πηγές.

  Όμως ο Μέρντοχ, πρόεδρος της News Corp, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ελέγχει το αμερικανικό κανάλι Fox, τη Wall Street Journal, τους Times του Λονδίνου» και τη Sun, εμφανώς ανικανοποίητος, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς, χαρακτήρισε «ανεπαρκείς» τις προτάσεις του Ζούκερμπεργκ.

  Ο Μέρντοχ ζήτησε από το Facebook να βάλει το χέρι στην τσέπη και να καταβάλει στους «αξιόπιστους» εκδότες ένα ποσό σε σταθερή βάση, για να αποδείξει ότι όντως δεσμεύεται να υποστηρίξει την επαγγελματική και αξιόπιστη δημοσιογραφία.

  «Οι εκδότες προφανώς βελτιώνουν την αξία και την ποιότητα του Facebook, μέσω των ειδήσεων και του περιεχομένου τους, αλλά δεν ανταμείβονται επαρκώς γι’ αυτές τις υπηρεσίες» δήλωσε ο Μέρντοχ και τόνισε ότι τέτοιες πληρωμές εκ μέρους του Facebook «θα έχουν μικρή επίπτωση στα κέρδη του, αλλά μεγάλη επίπτωση στις προοπτικές των εκδοτών και των δημοσιογράφων».

  Οι κίνδυνοι για τη δημοκρατία

  Τα σχόλια του Μέρντοχ ήλθαν, καθώς το Facebook παραδέχθηκε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν δυνητική απειλή για τη δημοκρατία, υποσχόμενο παράλληλα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, κάνοντας ό,τι μπορεί, ώστε μελλοντικά το Facebook να βοηθήσει τη δημοκρατία και όχι να τη βλάψει.

  «Είμαστε τώρα αποφασισμένοι όσο ποτέ να καταπολεμήσουμε τις αρνητικές επιρροές και να διασφαλίσουμε ότι η πλατφόρμα μας αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια πηγή για το δημοκρατικό καλό» δήλωσε το διευθυντικό στέλεχος Κέιτι Χάρμπαρθ.

  Ένα άλλο διευθυντικό στέλεχος, ο Σαμίντ Τσακραμπάρτι, έγραψε σε ανάρτησή του, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι «το 2016 εμείς στο Facebook αργήσαμε να αναγνωρίσουμε σε ποιό βαθμό ορισμένοι κακόβουλοι έκαναν κατάχρηση της πλατφόρμας μας. Εργαζόμαστε σκληρά για να εξουδετερώσουμε αυτούς τους κινδύνους τώρα» αναφερόμενος -μεταξύ άλλων- στη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές.

  «Αν και είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος, δεν είμαι τυφλός απέναντι στη ζημιά που το διαδίκτυο μπορεί να κάνει ακόμη και σε μια δημοκρατία που λειτουργεί καλά» τόνισε. Πρόσθεσε ότι το Facebook εργάζεται πλέον εντατικά, ώστε να βρει μια σωστή ισορροπία ανάμεσα στο να παραμείνει ένα ανοιχτό μέσο και στο να σταματήσει τη χειραγώγησή του για αντιδημοκρατικούς σκοπούς ή για την προώθηση της ρητορικής του μίσους από ακραίες ομάδες.

  «Η καλύτερη όψη (των μέσων κοινωνικής δικτύωσης) είναι ότι μάς επιτρέπουν να εκφράζουμε τους εαυτούς μας και να αναλαμβάνουμε δράση. Η χειρότερη πλευρά τους είναι ότι επιτρέπουν σε ανθρώπους να εξαπλώνουν την παραπληροφόρηση και να διαβρώνουν τη δημοκρατία. Μακάρι να μπορούσα να εγγυηθώ ότι τα θετικά σίγουρα θα υπεραντισταθμίζουν τα αρνητικά, αλλά δεν μπορώ» ανέφερε ο Τσακραμπάρτι.

  Media
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk