Το εφετινό Φόρουμ του Νταβός θα μοιάζει με γιορτή των γυναικών, γράφουν οι ξένες εφημερίδες και τα πρακτορεία.
Το ελβετικό χιονοδρομικό κέντρο, όπου κάθε χρόνο στα τέλη Ιανουαρίου διοργανώνεται η λεγόμενη «Διεθνής του Καπιταλισμού», θα κατακλυστεί από γυναίκες πολιτικούς, επιχειρηματίες, τραπεζίτισσες, συνδικαλίστριες, ακτιβίστριες, οι οποίες θα διευθύνουν μάλιστα πολλές δημόσιες συζητήσεις. Βοηθά σε αυτό και το κίνημα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης των ανδρών, που ξεκίνησε από το Χόλιγουντ για να λάβει παγκόσμιες διαστάσεις.
Την παράσταση, ωστόσο, απειλεί να κλέψει από τις γυναίκες ένας άνδρας, επιτυχημένος επιχειρηματίας και όψιμος πολιτικός –με την τελευταία του ιδιότητα θα συμμετάσχει στο Φόρουμ -, ο οποίος μόνο για τον σεβασμό του προς τις γυναίκες δεν διακρίνεται. Πρόκειται για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος που θα συμμετάσχει στο Φόρουμ έπειτα από 18 χρόνια.

Από την εποχή του Κλίντον

Ο προηγούμενος ήταν ο Μπιλ Κλίντον, ο οποίος είχε διακηρύξει ότι «η Αμερική τοποθετείται στη διεθνή σκηνή ως το μοναδικό απαραίτητο έθνος στον κόσμο» και ότι «οι ΗΠΑ χάρισαν στον πλανήτη το Διαδίκτυο», πανηγυρίζοντας διότι «η ανθρωπότητα εισήλθε στη Νέα Αναγέννηση». Ηταν Γενάρης του έτους 2000, ο Κλίντον είχε μπει στην τελευταία χρονιά της δεύτερης θητείας του στον Λευκό Οίκο και δύο μήνες αργότερα έσκασε στη Wall Street η διαβόητη «φούσκα του Internet», κατακρημνίζοντας στα τάρταρα τις μετοχές των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.
Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά οι μεγαλοστομίες του πλανητάρχη –και ο τελευταίος έχει ιδιαίτερη έφεση στα μεγάλα λόγια –δεν θα φέρουν καμιά καταστροφή. Διότι ο πλέον αμφιλεγόμενος και απρόβλεπτος πρόεδρος των τελευταίων (πολλών) δεκαετιών θα μεταβεί στο Νταβός για να υποστηρίξει το οικονομικό του πρόγραμμα. «Ο πρόεδρος χαιρετίζει την ευκαιρία να παρουσιάσει πρώτα το πρόγραμμα «Πρώτα η Αμερική»» ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Αν όμως ο Κλίντον ήταν εξωστρεφής, κοσμοπολίτης και άνθρωπος της παγκοσμιοποίησης εν γένει (εκείνος, σε συνεργασία με τον τότε πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Αλαν Γκρίνσπαν, άφησε ελεύθερο το χαλινάρι των διεθνών αγορών δημιουργώντας ουκ ολίγες «φούσκες»), ο Τραμπ είναι τελείως διαφορετική περίπτωση. «Στο εφετινό Φόρουμ ο πρόεδρος προτίθεται να παρουσιάσει τις πολιτικές του που έχουν ως στόχο την ενίσχυση των αμερικανικών επιχειρήσεων, των αμερικανικών βιομηχανιών, των αμερικανών εργαζομένων» τόνισε ο εκπρόσωπός του.
Μένει να δούμε αν ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα καταφέρει να αρθρώσει κουβέντα ενώπιον του πληθωρικού ομολόγου του των ΗΠΑ, τον οποίο, πάντως, πρέπει να παραδεχθεί κανείς ότι αιφνιδίασε κατά την πρώτη τους χειραψία μπροστά στις κάμερες κρατώντας του σφιχτά το χέρι για υπερβολικά πολλή ώρα –ήταν εμφανής η αμηχανία του Τραμπ. Ισως ο Μακρόν να αναλάβει μόνος του τον ρόλο της υπεράσπισης των ανοικτών κοινωνιών και του πολιτικού φιλελευθερισμού απέναντι στην πολιτική και κοινωνική εσωστρέφεια και την εν γένει γκροτέσκα προσέγγιση της ζωής που εκπροσωπεί ο αμερικανός πρόεδρος. Διότι η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τη μετάβασή της στο ελβετικό χωριό.

Επίκαιρο το θέμα του Φόρουμ

Το θέμα του εφετινού Νταβός, άλλωστε, θα έλεγε κανείς ότι ευνοεί την αντιπαράθεση των οπαδών του εθνικού απομονωτισμού και των οπαδών της διεθνούς συνεργασίας των εθνών και των λαών, καθώς είναι «Οικοδομώντας το κοινό μέλλον ενός κατακερματισμένου κόσμου». Είναι προφανές ότι ο ιδρυτής (το μακρινό 1971) και γενικός διευθυντής (ακόμα) του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, καθηγητής Κλάους Σβαμπ, ως διοργανωτής της ετήσιας συνάντησης των «ισχυρών του πλανήτη», δεν δίστασε να πάρει θέση υπέρ της εξωστρέφειας και της συνεργασίας των κρατών σε κάθε επίπεδο.
Δείχνοντας μάλιστα αξιοσημείωτα αντανακλαστικά στο φλέγον κοινωνικό θέμα του χειμώνα που αφορά τις σχέσεις των δύο φύλων (θα έλεγε κανείς ότι το ζήτημα βρίσκεται εδώ και πάνω από 100 χρόνια διαρκώς στην επικαιρότητα), ο Κλάους Σβαμπ –παίρνοντας και πάλι θέση, υπέρ της ισότητας των δύο φύλων εν προκειμένω –ανέθεσε σε επτά γυναίκες να διευθύνουν ισάριθμα «ντιμπέιτ» που θα λάβουν χώρα στο πλαίσιο του Φόρουμ και να συνοψίσουν τα συμπεράσματα των δημόσιων συζητήσεων.
Πρόκειται για την αυστραλή συνδικαλίστρια Σάραν Μπάροου (είναι γενική γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων), την ιταλίδα φυσικό Φαμπιόλα Τζιανότι, διευθύντρια του διάσημου ερευνητικού κέντρου Cern που λειτουργεί κοντά στη Γενεύη, τη γαλλίδα μάνατζερ Ιζαμπέλ Κοσέρ, επικεφαλής της ενεργειακής πολυεθνικής Engie, την αμερικανίδα μάνατζερ Τζίνι Ρομέτι, διευθύνουσα σύμβουλο της ΙΒΜ, την ινδή ακτιβίστρια Τσέτνα Σίνχα, επικεφαλής του ιδρύματος Mann Deshi που είναι αρωγός ενός εκατομμυρίου γυναικών διευθυντριών επιχειρήσεων, τη γνωστή σε όλους επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και την πρωθυπουργό της Νορβηγίας Ερνα Σόλμπεργκ.

Κοντός ψαλμός αλληλούια

Η μόνη παράλειψη του Σβαμπ, που επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», είναι ο διορισμός μιας καλλιτέχνιδας στη διεύθυνση ενός από τα περίφημα πάνελ του Νταβός. Εν πάση περιπτώσει, δεν χωρεί αμφιβολία έναντι ποίου θα είναι αμείλικτες (εφόσον αποφασίσουν να τιμήσουν το φύλο τους) οι προαναφερθείσες συντονίστριες των πάνελ. Εκείνου που έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση τουλάχιστον 10 γυναικών και έχει δηλώσει δημοσίως ότι, επειδή είναι διάσημος, του επιτρέπεται να πιάνει τις γυναίκες από τα γεννητικά τους όργανα.
Ετσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, όχι μόνο φλερτ δεν πρόκειται να τολμήσει να κάνει κανείς εφέτος στο Νταβός, αλλά οι συμμετέχοντες θα είναι φειδωλοί ακόμα και σε θέματα αβρότητας έναντι των γυναικών ανεξαιρέτως, είτε πρόκειται για συντονίστριες πάνελ είτε για δασκάλες του σκι είτε για ρεσεψιονίστ. Οσο για την κόντρα των γυναικών και του Μακρόν από τη μια πλευρά και του Τραμπ από την άλλη, σύντομα θα έχουμε ειδήσεις, καθώς τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου ξεκινά το Φόρουμ –θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 26 του μηνός.

HeliosPlus