• Αναζήτηση
 • Nέο Euroworking Group πριν το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου

  Η πορεία ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης θα συζητηθεί εκ νέου από τους τεχνοκράτες στο Euroworking Group, πριν από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. Κι αυτό γιατί επιθυμουν να έχει ολοκληρωθει η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή, ώστε να ανάψουν το πράσινο φως στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Έτσι το σημερινό EWG δεν σημάδεψαν οι αποφάσεις για την Ελλάδα, αλλά η αντικατάσταση του προέδρου του Τ.Βίζερ..

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Η πορεία ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης θα συζητηθεί εκ νέου από τους τεχνοκράτες στο Euroworking Group (EWG), πριν από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. Κι αυτό, γιατί επιθυμουν να έχει ολοκληρωθει η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στην ελληνική Βουλή, προκειμένου να ανάψουν το πράσινο φως στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

  Έτσι το σημερινό EWG δεν σημάδεψαν οι αποφάσεις για την Ελλάδα, αλλά η αντικατάσταση του προέδρου του Τ.Βίζερ..

  Νέο EWG για το τελικό «οκ»

  Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης το ελληνικό ζήτημα συζητήθηκε στο σημερινό EWG, αλλά δεδομένου ότι η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την γ’ αξιολόγηση συνεχίζεται στη Βουλή, μέχρι την ψήφισή του τη Δευτέρα, δεν λήφθηκαν αποφάσεις. 

  Σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης, μόλις ολοκληρωθεί η ψήφιση των προαπαιτουμένων και η έκθεση των θεσμών για την εφαρμογή τους, το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου σε επίπεδο τεχνοκρατών, πιθανώς μέσω τηλεδιάσκεψης. Όλα αυτά θα γίνουν πριν το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, στο οποίο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, και αφού έχουν πάρει το οκ από τους τεχνοκράτες του EWG, αναμένεται να σφραγίσουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και να εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης.

  Ως προς το ύψος της δόσης, το υπουργείο Οικονομικών προσγείωσε τις εκτιμήσεις, μιλώντας για ποσό γύρω στα 4,5 δισ. ευρώ.

  Τέλος εποχής και για τον Τ.Βίζερ

  Τα πρόσωπα που σημάδεψαν τα «πέτρινα» μνημονιακά χρόνια της Ελλάδας ένα-ένα αποχωρούν. Μετά τον σκληρό γερμανό υπουργό Οικονομικών Β.Σόιμπλε, και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ήρθε το τέλος εποχής και για τον πρόεδρο του EWG, Τόμας Βίζερ.

  Ο νέος πρόεδρος του οργάνου, που εξελέγη στη σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group, είναι ο Ολλανδός Χανς Φάιλμπριφ και θα αναλάβει καθήκοντα τέλος Ιανουαρίου.

  Οικονομία