• Αναζήτηση
 • Ποιος είναι ο «μαχητής του Ρουβίκωνα» στη Ράκκα

  «Εξετάζουμε με ιδιαίτερη προσοχή την επίσημη αναφορά σε διαδικτυακό τόπο αντιεξουσιαστών για την επιστροφή ενός

  «Εξετάζουμε με ιδιαίτερη προσοχή την επίσημη αναφορά σε διαδικτυακό τόπο αντιεξουσιαστών για την επιστροφή ενός 34χρονου, μέλους του Ρουβίκωνα από το πολεμικό μέτωπο της Ράκκα όπου εκπαιδεύθηκε σε όπλα και συμμετείχε σε μάχες Κούρδων εναντίον του ISIS. Πρόκειται ασφαλώς για μια προσωπική επιλογή, σεβαστή που δεν έχει οποιοδήποτε στοιχείο παρανομίας.

  Ο συγκεκριμένος αναρχικός είχε συλληφθεί για 4 – 5 επιθέσεις ή ακτιβιστικές ενέργειες στα γραφεία του «Τειρεσία», στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, στα διόδια του Κιάτου. Με τελευταία εμφάνιση στην εισβολή του «Ρουβίκωνα» τον Νοέμβριο του 2016 στο Προξενείο των ΗΠΑ στην Θεσσαλονίκη. Από τότε είχαν χαθεί τα ίχνη του κι υπήρχαν αναφορές ότι είχε ταξιδέψει στην Μέση Ανατολή μαζί με άλλους Έλληνες κι όχι μόνο αναρχικούς στα πλαίσια της επονομαζόμενης «επαναστατικής διεθνιστικής αλληλεγγύης».Δεν μας προβληματίζει μόνο η εκπαίδευση του στα όπλα και σε συνθήκες πραγματικής μάχης, ύστερα κι από επιδείξεις όπλων στην περιοχή των Εξαρχείων ή αναφορές για ένοπλες δράσεις άλλων αναρχικών. Και ελπίζουμε αυτοί οι φόβοι να διαψευσθούν. Μας έχει προξενήσει ωστόσο ιδιαίτερη εντύπωση ότι όταν είχαν υπάρξει προ μερικών μηνών ορισμένες αναφορές σε ΜΜΕ για την «εξαφάνιση» μέλους του Ρουβίκωνα με ενδεχόμενη μετάβαση του στην Μέση Ανατολή, υπήρχε έντονη αντίδραση μελών της συλλογικότητας»…

  Σε αυτή την αναφορά προχώρησε, μιλώντας προς «Το Βήμα», στέλεχος της ΕΛΑΣ σχετικά με ανάρτηση χθες στο Indymedia ανακοίνωσης για επιστροφή από το συριακό Κουρδιστάν ενός μέλους του Ρουβίκωνα.

  Στον χαιρετισμό της συλλογικότητας σημειώνεται «πριν αρκετούς μήνες ένας σύντροφος, μέλος της συλλογικότητας, αποφάσισε να ενταχθεί στο Ιnternational Freedom Batallion, έναν απόλυτα εθελοντικό μηχανισμό που ανήκει στη δύναμη των Κουρδικών Μονάδων προστασίας του λαού (YPG) και να πολεμήσει από τις τάξεις του, υπερασπίζοντας μια δίκαιη υπόθεση αλλά και ένα κοινωνικό και πολιτικό πείραμα σε μια περιοχή που καθορίζει τις παγκόσμιες εξελίξεις. Να τα υπερασπιστεί ενάντια σε μια από τις πιο βάρβαρες εκδοχές εξουσίας».

  Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάιο στελέχη των διωκτικών αρχών, ύστερα από σχετικές αναρτήσεις για παρουσία Ελλήνων αναρχικών στο συριακό Κουρδιστάν, είχαν σημειώσει ότι «έχουμε ενημέρωση για εκπαίδευση συνολικά 5 – 6 αντιεξουσιαστών (ΣΣ ίσως ήταν λιγότεροι) από Ελλάδα ηλικίας περίπου 30 έως 40 ετών, στο Κουρδιστάν πριν από τουλάχιστον έναν χρόνο.

  Γνωρίζουμε ποιοι έχουν μεταβεί στη Μέση Ανατολή στο πλευρό κούρδων ανταρτών που πολεμούν το ISIS και ξέρουμε τι περίπου εκπαίδευση έχουν και τι επιχειρησιακές δυνατότητες μπορεί να έχουν αποκτήσει. Ασφαλώς το γεγονός ότι υπάρχει δημοσιοποίηση από τους ίδιους στο Facebook, στο Τwitter και σε διάφορους δικτυακούς τόπους αυτής της «εκπαίδευσης» μειώνει τις ανησυχίες μας για μια αιφνιδιαστική κίνηση».

  Η ΕΛΑΣ είχε ενδείξεις για συμμετοχή και του 34χρονου μέλους του «Ρουβίκωνα» στις εχθροπραξίες εναντίον του ISIS, πριν από 10 περίπου μήνες. Οι ενδείξεις αυτές δεν προέρχονταν μόνο από την μη εμφάνισή του πλέον σε ενέργειες του Ρουβίκωνα αλλά και από την διαπίστωση –με σχετική βεβαιότητα – ότι ο εν λόγω αναρχικός ήταν αυτός που είχε δώσει προ μερικών μηνών, από το πολεμικό μέτωπο, συνέντευξη (με φωτογραφία του) σε τουρκικά ΜΜΕ που τον αποκαλούσαν «Ιβάν ο Έλληνας».

  Στην συνέντευξη του αυτή ο 34χρονος Έλληνας αναρχικός δήλωνε «γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα σε μια οικογένεια σοσιαλιστών – κομμουνιστών. Άκουγα πάντοτε αντάρτικα τραγούδια και για τους αγώνες της ελληνικής Αριστεράς. Τα ακούσματα και η κουλτούρα που διαμόρφωσα έχουν να κάνουν με προσωπικούς λόγους. Ήταν σε ένα βαθμό το κίνητρο για να πολεμήσω εδώ. Το να πυροβολώ κατά του φασισμού σε ένα πεδίο πολεμικής μάχης ήταν για μένα παιδικό όνειρο».

  Όπως σημείωνε ο Τούρκος συντάκτης του δημοσιεύματος, «ο Ιβάν αγαπά τους συντρόφους του, έχει γίνει ειδήμων στη χρήση του Β7 συνδράμει στην παροχή ιατρικής βοήθειας σε τραυματίες, ανιχνεύει νάρκες που έχουν θάψει τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους και άλλα…»

  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk