• Αναζήτηση
 • Διεργασίες για τη νέα έξοδο στις αγορές

  Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για τη νέα έξοδο της χώρας στις αγορές. Θα πρόκειται για ένα 7ετές ομόλογο, που θα ανοίξει τον δρόμο για άλλες δύο εκδόσεις εντός του έτους, μετά το επιτυχημένο swap των ομολόγων του PSI. Τον χρονικό ορίζοντα της εξόδου στις αγορές θα κρίνει κυρίως το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για τη νέα έξοδο της χώρας στις
  αγορές. Θα πρόκειται για ένα 7ετές ομόλογο, που θα ανοίξει τον δρόμο για
  άλλες δύο εκδόσεις εντός του έτους, μετά το επιτυχημένο swap των
  ομολόγων του PSI. Τον χρονικό ορίζοντα της εξόδου στις αγορές θα κρίνει
  κυρίως το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

  Ωστόσο, το αποτέλεσμα του Eurogroup δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που θα κρίνει την έκδοση. Πρώτος σταθμός της διαδικασίας είναι η κατάθεση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης. Σε αυτήν την κατεύθυνση το πολυνομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

  Ο δεύτερος σταθμός θα είναι το EuroWorking Group της 11ης Ιανουαρίου, από το οποίο αναμένεται το «πράσινο φως» για τη νομοθετική ρύθμιση που θα παρουσιάσει το υπουργείο Οικονομικών. Εφόσον όλα εξελιχθούν όπως τα σχεδιάζει η κυβέρνηση, το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου θα είναι ο τελικός σταθμός που θα κρίνει την έξοδο στις αγορές.

  Θα έχει προηγηθεί η θετική αναθεώρηση της αξιολόγησης των ελληνικών ομολόγων από τον οίκο Standard & Poor’s που αναμένεται στις 19 Ιανουαρίου. Η θετική αξιολόγηση αναμένεται να δημιουργήσει ευνοϊκό κλίμα γύρω από τα ελληνικά ομόλογα, κάτι που ενισχυμένο από μια θετική απόφαση του Eurogroup θα δημιουργήσει περιβάλλον για μια επιτυχημένη έξοδο στις αγορές.

  Η νέα έξοδος θα αφορά ένα 7 ετές ομόλογο ύψους 3 δισ. ευρώ και ο στόχος είναι να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τις 22 Ιανουαρίου.

  Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, το επιτόκιο που θα μπορούσε να πετύχει η έκδοση αυτή αξιολογείται στα επίπεδα του 3,7% – 3,8%.

  Οικονομία