• Αναζήτηση
 • DW: Μεγάλη αισιοδοξία για τη γερμανική οικονομία το 2018

  Πάνω από τα δύο τρίτα των γερμανικών επιχειρηματικών συνδέσμων που συμμετείχαν στην ετήσια δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας IW αναμένουν αύξηση της παραγωγής το νέο έτος.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Πάνω από τα δύο τρίτα των γερμανικών επιχειρηματικών συνδέσμων που συμμετείχαν στην ετήσια δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας IW αναμένουν αύξηση της παραγωγής το νέο έτος.
  Οι εκπρόσωποι της γερμανικής οικονομίας ατενίζουν με μεγάλη αισιοδοξία το 2018. Περισσότερα από τα δύο τρίτα των επιχειρηματικών συνδέσμων που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της ετήσιας δημοσκόπησης του προσκείμενου στους γερμανούς εργοδότες Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας IW αναμένουν αύξηση της παραγωγής τους τη νέα χρονιά. Η ανοδική τάση επεκτείνεται σε μεγαλύτερο εύρος επιχειρηματικών κλάδων και εμφανίζεται πιο ανθεκτική λόγω των βελτιωμένων συγκριτικά με πέρυσι προοπτικών στα πεδία των επενδύσεων και της απασχόλησης.

  Ακόμη και οι οικονομολόγοι δεν κρύβουν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη τους εντυπωσιάζει. Ο επικεφαλής του IW Μίχαελ Χούτερ επισήμανε στην DW ότι «ως οικονομολόγος τρίβω λιγάκι τα μάτια μου από έκπληξη. Άσχετα αν τοποθετήσει κανείς την αρχή της ανάκαμψης το 2011, μετά τη βαριά κρίση, ή το 2013, μετά από μια μικρή φάση εξασθένησης, πρόκειται σε κάθε περίπτωση για μια μακρά ανάκαμψη, μια από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια ανοδικές πορείες που παρατηρούμε στη γερμανική αλλά και στην ευρωπαϊκή οικονομία».

  Σύμφωνα με τον Μίχαελ Χούτερ, 26 από τους 48 επιχειρηματικούς συνδέσμους που ρωτήθηκαν από το ινστιτούτο του κάνουν λόγο για βελτιωμένη οικονομική συγκυρία σε σχέση με πέρυσι. 20 σύνδεσμοι αξιολογούν την κατάσταση ακριβώς όπως και έναν χρόνο πριν. Μόλις δύο σύνδεσμοι κάνουν λόγο για επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης: η βιομηχανία τροφίμων εξαιτίας του σκληρού ανταγωνισμού και του αυξανόμενου κόστους και οι συνεταιριστικές τράπεζες της Γερμανίας λόγω των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων.

  Πολλοί θετικοί παράγοντες αλλά και μια έλλειψη

  Εξηγώντας τη συνολικά βελτιωμένη εικόνα ο Μίχαελ Χούτερ επισημαίνει ότι «έχουμε έναν συνδυασμό αρκετών θετικών παραγόντων. Η παγκόσμια οικονομία, για την οποία υπήρχε τους τελευταίους 24 μήνες μια αμφιβολία λόγω προβλημάτων στην ανατολική Ασία και των εξελίξεων στις ΗΠΑ, αποδείχθηκε ανθεκτική. Παρομοίως και η Ευρώπη. Οι χώρες της κρίσης βρίσκονται σε μια αισθητά ανοδική τάση και όλοι οι δείκτες που αφορούν το σύνολο της οικονομίας στην ευρωζώνη βρίσκονται πάλι στα επίπεδα που καταγράφονταν πριν από την κρίση χρέους».

  Παρά την εξαιρετικά θετική οικονομική συγκυρία, το Ινστιτούτο IW καταγράφει και μια αρνητική πτυχή. Το ένα τρίτο των επιχειρήσεων που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι επιβαρύνονται υπέρ του δέοντος προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες της παραγωγής. Τα δύο τρίτα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων θεωρούν ότι η αιτία της υπερβολικής επιβάρυνσης είναι η έλλειψη καταρτισμένου εργατικού δυναμικού. Ένα πρόβλημα που έχει επανειλημμένα υπογραμμιστεί από ειδικούς και παράγοντες της γερμανικής οικονομίας.

  Κλάους Ούλριχ / Άρης Καλτιριμτζής

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk