• Αναζήτηση
 • Κερδισμένοι και χαμένοι των επενδύσεων το 2017

  Αποδόσεις που ξεπέρασαν ακόμα και το 10.000% σημειώθηκαν το 2017, ένα έτος που σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως αυτή των κρυπτονομισμάτων, τα κέρδη εξέπληξαν επενδυτές και αναλυτές, καθώς η συγκυρία ευνοεί τα ενεργητικά σχετικά αυξημένου κινδύνου.

  Αποδόσεις που ξεπέρασαν ακόμα και το 10.000% σημειώθηκαν το 2017, ένα έτος που σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως αυτή των κρυπτονομισμάτων, τα κέρδη εξέπληξαν επενδυτές και αναλυτές, καθώς η συγκυρία ευνοεί τα ενεργητικά σχετικά αυξημένου κινδύνου.
  Οι περισσότερες κατηγορίες ενεργητικών σημείωσαν διψήφια άνοδο, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI ύστερα από  61 ιστορικά ρεκόρ κλείνει με κέρδη άνω του 20% εφέτος. Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων εμφανίζουν τη μεγαλύτερη άνοδο στην Ευρώπη (+26%), ξεπερνώντας την απόδοση του χρηματιστηρίου της Αθήνας (+20%).
  Στις χρηματιστηριακές αγορές,  μεγάλοι νικητές ήταν οι αναδυόμενες αγορές (+31%), οι ασιατικές μετοχές και ο κλάδος της τεχνολογίας, ενώ στις ισοτιμίες των νομισμάτων το ευρώ. Ο δείκτης ναυλαγοράς (BDI) σημειώνει κέρδη 65%, την ώρα που  στα εμπορεύματα πρωταθλητής αναδεικνύεται το παλλάδιο (+48%) και μεγάλος χαμένος ο χυμός πορτοκαλιού (-28,5%).
  Γενικά η μεταβλητότητα των αγορών άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, ενώ ο πληθωρισμός υποχώρησε και οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων ήταν αμετάβλητες ακόμα και όταν βελτιώθηκε η οικονομία. Οι προσδοκίες για την ανάπτυξη ενισχύθηκαν και τα εταιρικά κέρδη σημείωσαν μέση άνοδο άνω του 10%. Τα κρυπτονομίσματα σημείωσαν τρελά κέρδη: η απόδοση του Ethereum ξεπέρασε το 10.000%, του Litecoin το 7.000%, ενώ το πιο διάσιμο κρυπτονόμισμα, το bitcoin, με κέρδη στην περιοχή του 1.800%, σημειώνει συνολικά για τους αναλυτές τη μεγαλύτερη κίνηση των τελευταίων 380 ετών, ξεπερνώντας ακόμα και το ράλι της ολλανδικής τουλίπας του 17ου αιώνα, που θεωρείται το πρώτο καταγεγραμμένο επεισόδιο κερδοσκοπικής «φούσκας».

  Τα κρυπτονομίσματα

  Η συνολική κεφαλαιοποίηση των 1.366 κρυπτονομισμάτων εκτοξεύθηκε μάλιστα πάνω από τα 612 δισ. δολάρια, την ώρα που μόλις τον περασμένο Ιούνιο για πρώτη φορά έσπαγε το φράγμα  των 100 δισ. δολαρίων. Αν κάποιος είχε επενδύσει στο bitcoin, το πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα που έχει κεφαλαιοποίηση πια άνω των 300 δισ. δολαρίων, 1 δολάριο το 2010, όταν το κρυπτονόμισμα αυτό κυμαινόταν στα 0,003 δολάρια, σήμερα θα είχε 5,6 εκατ. δολάρια, με 62 δολάρια τότε θα έφτανε σήμερα την περιουσία της Μπιγιονσέ και με  178 δολάρια θα γινόταν δισεκατομμυριούχος όπως η συγγραφέας του «Χάρι Πότερ» J.K. Rowling. Μπορεί λοιπόν κάποιος να υπολογίσει πόσο ακριβά έγινε η πρώτη συναλλαγή στο νόμισμα αυτό, καθώς λέγεται πως το 2010 κάποιοι αγόρασαν με 10.000 bitcoins δύο μεγάλες πίτσες.

  Αποδόσεις

  Από την άλλη πλευρά, ενώ στη Ζιμπάμπουε ακόμα και στα φανάρια οι μικροπωλητές προτιμούν να πληρώνονται με μονάδες κρυπτονομισμάτων παρά με το επίσημο νόμισμα της χώρας, το χρηματιστήριο της χώρας, με απόδοση 153% από την αρχή του έτους σε δολάρια ΗΠΑ βάσει των δεικτών της MSCI, σημείωσε και την καλύτερη απόδοση του 2017. Ακολούθησαν η Αργεντινή με 73,39%, η Τζαμάικα με 70,43%, το Καζακστάν με 68,24%, ενώ το τοπ 5 κλείνει με το Βιετνάμ που σημείωσε κέρδη 55,08%.
  Οι μεγάλοι νικητές των χρηματιστηριακών αγορών το 2017 περιλαμβάνουν τις αναδυόμενες αγορές (+31% με βάση τους δείκτες της MSCI), τις ασιατικές μετοχές και τον κλάδο τεχνολογίας. Για τους αναλυτές η συγκυρία ως προς τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία είναι η ευνοϊκότερη των τελευταίων ετών, με ισχυρά μακροοικονομικά δεδομένα και με διψήφια αύξηση της εταιρικής κερδοφορίας κατά το τρέχον και το επόμενο έτος. Την ίδια στιγμή ο χαμηλός πληθωρισμός θα αποτρέψει μια ραγδαία σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

  Το ευρώ

  Στις ισοτιμίες των νομισμάτων μεγάλος κερδισμένος ήταν το ευρώ που σημείωσε άνοδο 12,5% σε σχέση με το δολάριο, 4% σε σχέση με τη στερλίνα, 8,5% σε σχέση με το γεν και 8,3% σε σχέση με το ελβετικό φράγκο. Στις ομολογιακές αγορές τα ελληνικά ομόλογα σημείωσαν κέρδη 25,80% – την ώρα που η αντίστοιχη άνοδος των τιμών για τα ομόλογα της ευρωζώνης περιορίζεται στο 2,4% (0,2% για τη Γερμανία), στις ΗΠΑ στο 2,7% και στην Ιαπωνία στο 0,4% – ξεπερνώντας την απόδοση του χρηματιστηρίου της Αθήνας, το οποίο κλείνει με κέρδη 20% περίπου. To 95% των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων στην Ελλάδα κλείνει το 2017 με θετικές αποδόσεις, που φθάνουν ως το 32%, ενώ η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ελληνικά κρατικά ομόλογα οδήγησε και τα 24 Α/Κ της κατηγορίας της ελληνικής αγοράς σε θετικές αποδόσεις, με το 70% μάλιστα εξ αυτών να παρουσιάζει διψήφια απόδοση που ξεπερνά ακόμα και το 40%.
  Για τους αναλυτές, το κρατικό ομόλογο του Ιουλίου και οι ανταλλαγές ομολόγων του PSI, οι καλυμμένες ομολογίες συστημικών τραπεζών και οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων προσέλκυσαν το ενδιαφέρον μεγάλων παικτών της διεθνούς επενδυτικής αγοράς.

  Η ναυλαγορά

  Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης ναυλαγοράς Baltic Dry (BDI) σημειώνει κέρδη 65% εφέτος, ενώ στα εμπορεύματα πρωταθλητής αναδεικνύεται το παλλάδιο με κέρδη 48%. Ακολουθούν η ξυλεία με 38%, ο μόλυβδος με 27%, το ρύζι με 26%, ο χαλκός με 25%, ο ψευδάργυρος με 22,9%, το αλουμίνιο με 22,38%, το νικέλιο με 16,68%, τα βοοειδή με 13,2%, το πετρέλαιο τύπου μπρεντ με 12,21% και ο χρυσός με 9,96%. Στον αντίποδα, υποχώρησαν ο χυμός πορτοκαλιού (-28,45%), το κακάο (-9,85%), ο καφές (-20,33%), το φυσικό αέριο (-27,01%) και η ζάχαρη (-27,78%).

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk