• Αναζήτηση
 • Χουλιαράκης: Μείωση ΦΠΑ για οίκους ευγηρίας, μονάδες φροντίδας για ΑμΕΑ

  Επιδίωξη της κυβέρνησης, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, είναι η μείωση των φόρων τόνισε ο Γ.Χουλιαράκης και προς επίρρωση αυτού ανακοίνωσε μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, τους οίκους ευγηρίας, τις μονάδες παροχής υπηρεσιών φροντίδας στα άτομα με αναπηρία, κλπ. Τα φορολογικά βάρη θα μειώνονται όσο εμπεδώνεται η αξιοπιστία, είπε, επαναλαμβάνοντας ότι το 2018 είναι το τελευταίο έτος δημοσιονομικής προσαρμογής.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Επιδίωξη της κυβέρνησης, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, είναι η μείωση των φόρων τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ.Χουλιαράκης και προς επίρρωση αυτού ανακοίνωσε μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, τους οίκους ευγηρίας, τις μονάδες παροχής υπηρεσιών φροντίδας στα άτομα με αναπηρία, κλπ.

  Τα φορολογικά βάρη θα μειώνονται όσο εμπεδώνεται η αξιοπιστία, είπε, επαναλαμβάνοντας ότι το 2018 είναι το τελευταίο έτος δημοσιονομικής προσαρμογής.

  Ορατός ένας καθαρός δρόμος εξόδου από το μνημόνιο

  «Η αβεβαιότητα αίρεται και ένας αξιόπιστος και καθαρός δρόμος εξόδου από το μνημόνιο είναι ορατός», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ.Χουλιαράκης μιλώντας στη συζήτηση του Προϋπολογισμού.

  Ο κ. Χουλιαράκης ανακοίνωσε ότι το 2018 είναι το τελευταίο έτος δημοσιονομικής προσαρμογής και ο προϋπολογισμός του 2018 φροντίζει με την πιο ήπια προσαρμογή να βρίσκει χώρο για να υλοποιεί προγράμματα κοινωνικής προστασίας ειδικά στην παιδική φτώχεια.

  «Αυτή η κυβέρνηση κατάφερε με την επισκόπηση δαπανών να δημιουργήσει χώρο για την αύξηση οικογενειακών επιδομάτων, να ενισχύσει τα παιδικά γεύματα και όσο οι περιορισμοί χαλαρώνουν, ο προϋπολογισμός θα μπορεί να ανταποκρίνεται σε επιπλέον στόχους», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

  «Όσο η αξιοπιστία εμπεδώνεται και δεν αποτελεί προτεραιότητα, ο προϋπολογισμός θα μπορεί να προχωρά σε μείωση των φορολογικών βαρών, πράγμα που άλλωστε αποτυπώνεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής, με σημαντική μείωση της φορολογίας εισοδήματος, επιχειρήσεων και περιουσίας, ύψους 3,5 δισεκ. μέχρι το 2021» πρόσθεσε.

  Στο κλίμα αυτό ο κ. Χουλιαράκης υπογράμμισε ότι «και τώρα στο βαθμό που είναι εφικτό, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να μειώνει τους φόρους» και ανακοίνωσε μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, για τους οίκους ευγηρίας, για τις μονάδες παροχής υπηρεσιών φροντίδας στα άτομα με αναπηρία, νοητική υστέρηση κλπ.

  «Κλειδί για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, για την άρση της αβεβαιότητας, για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και την αποκλιμάκωση των επιτοκίων, ήταν η εκτέλεση των προϋπολογισμών του 2016 και του 2017 και η πορεία των δημοσίων οικονομικών τα δύο τελευταία χρόνια», είπε ο κ. Χουλιαράκης αναφερόμενος σε όσα έγιναν από την ανάδειξη της σημερινής κυβέρνησης μέχρι σήμερα.

  Η στρατηγική των προϋπολογισμών του 2016 και του 2017, πρόσθεσε, ήταν η εμπέδωση της αξιοπιστίας των δημόσιων οικονομικών με την τήρηση των στόχων για να βγούμε από το πρόγραμμα και να ανακτήσουμε την ανεξαρτησία μας.

  Στρατηγική όμως ήταν και η δίκαιη κατανομή της αναπόφευκτης προσαρμογής ώστε να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι. Οι ίδιοι στόχοι χαρακτηρίζουν και τον προϋπολογισμό του 2018, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

  «Η οικονομία μεγεθύνεται και αυτό αποτελεί πολύ ισχυρή ένδειξη εξόδου από την κρίση», είπε ο κ. Χουλιαράκης και πρόσθεσε ότι το 11μηνο του 2017, το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας ήταν θετικό, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση την ανεργία κατά 3% κατά τη διάρκεια του 2017.

  «Η ανεργία παραμένει υψηλή και πολλές από τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι μερικής απασχόλησης και υποαμειβόμενες», παραδέχθηκε ο κ. Χουλιαράκης, πρόσθεσε όμως ότι αυτό «ναι μεν είναι κάτι που προβληματίζει την κυβέρνηση η οποία πρέπει να εργαστεί περαιτέρω για να βελτιώσει το πλαίσιο κινήτρων δημιουργίας θέσεων εργασίας, σε τομείς με υψηλή παραγωγικότητα, αλλά δεν παύει να είναι πολύ σημαντικό θετικό νέο ότι για πρώτη φορά από το 2001, η δημιουργία νέων καθαρών θέσεων εργασίας ξεπερνά τις 130.000».

  Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι έχουν ολοκληρωθεί δύο πολύ κρίσιμες και δύσκολες αξιολογήσεις και τώρα υλοποιούνται μια σειρά από κρίσιμες μεταρρυθμίσεις τόσο στο μικροοικονομικό περιβάλλον όσο και στις τράπεζες και τη δημόσια διοίκηση που ενισχύουν την οικονομία και αίρουν στρεβλώσεις χρόνων.

  Οικονομία