• Αναζήτηση
 • Την έκδοση του Mr Bitcoin στις ΗΠΑ αποφάσισε ο Άρειος Πάγος

  Καταφύγιο τωρα πια για τον 38χρονο ρωσο Αλεξαντερ Βινικ ειναι το υπουργειο Δικαιοσύνης, καθώς ο κ. Σταυρος Κοντονης είναι ο τελευταίος που αποφαίνεται και ο μόνος που μπορεί να ανατρέψει καθοριστικά την έκβαση της υπόθεσης: εχει το δικαίωμα, εκ του νόμου, να αρνηθεί την έκδοση του «Mr Bitcoin».

  Την έκδοση του Mr Bitcoin- Αλεξάντερ Βίνικ στις ΗΠΑ αποφάσισε σήμερα, Τετάρτη, ο Άρειος Πάγος. 
  Καταφύγιο τώρα πια για τον 38χρονο ρώσο είναι το υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς ο κ. Σταύρος Κοντονής είναι ο τελευταίος που αποφαίνεται και ο μόνος που μπορεί να ανατρέψει καθοριστικά την έκβαση της υπόθεσης: έχει το δικαίωμα, εκ του νόμου, να αρνηθεί την έκδοση του «Mr Bitcoin».

  Το ιστορικό της υπόθεσης 

  Το ανώτατο δικαστήριο είχε κληθεί να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» στην υπόθεση του 38χρονου ρώσου που κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές για ξέπλυμα 4 δις δολαρίων – εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων. 

  Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης είχε δώσει το πράσινο φως σε σχετικό αίτημα έκδοσης των Ηνωμένων Πολιτειών, με αποτέλεσμα οι συνήγοροι του να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης, έτσι ώστε ο ρώσος να μη βρεθεί στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

  Ο εκζητούμενος Βίνικ – ο οποίος συνελήφθη, βάσει διεθνούς εντάλματος, τον περασμένο Ιούλιο στη Χαλκιδική, όπου παραθέριζε με την οικογένεια του -, έχει αρνηθεί οιαδήποτε εμπλοκή του σε αξιόποινες πράξεις, πολλώ δε μάλλον ότι ήταν διαχειριστής της πλατφόρμας, περιορίζοντας τον ρόλο του σε αυτόν του απλού τεχνικού. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα (BTC-e) θεωρείται από τα πλέον διαδεδομένα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης τη συσχετίζει ωστόσο με τη δράση ύποπτων προσώπων, χάκερ, πρακτόρων, ακόμη και εκβιαστών του κυβερνοχώρου.

  Η συγκεκριμένη υπόθεση, διασυνοριακή και δαιδαλώδης, κατέστη ακόμη πιο περίπλοκη όταν, μετά το αίτημα των ΗΠΑ, ακολούθησε και αίτημα των ρωσικών αρχών περί έκδοσης. Οι ρώσοι υποστηρίζουν ότι ο Βίνικ έχει διαπράξει απάτη απείρως μικρότερου βεληνεκούς, ύψους 10.000 ευρώ, υπογράφοντας συμβόλαιο για την προμήθεια προϊόντων χωρίς ποτέ να τα παραδώσει, και ενώ είχε καρπωθεί τα χρήματα της προκαταβολής. Ο 38χρονος είχε συναινέσει να εκδοθεί και να δικαστεί στην πατρίδα του.

  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk