• Αναζήτηση
 • Γιατί το «ζήτημα της Ιερουσαλήμ» προβληματίζει την ΕΛ.ΑΣ.

  Ιδιαίτερος προβληματισμός για αναγέννηση της «αραβικής τρομοκρατίας» στην Ελλάδα αλλά και παρόμοιου τύπου

  Ιδιαίτερος προβληματισμός για αναγέννηση της «αραβικής τρομοκρατίας» στην Ελλάδα αλλά και παρόμοιου τύπου στοχεύσεις ελληνικών ενόπλων οργανώσεων επικρατεί στην ΕΛ.ΑΣ με αφορμή την αναγνώριση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Αναγνώριση που έχει ήδη προκαλέσει ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.
  Ο πρώτος-κύριος φόβος των αστυνομικών είναι να υπάρξει νέο κτύπημα της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών, η οποία στις 12 Δεκεμβρίου 2014 είχε πραγματοποιήσει επίθεση με 54 σφαίρες από Καλάσνικοφ στην πρεσβεία του Ισραήλ, στη συμβολή των οδό Κατεχάκη και Κηφισίας. Με μία οργάνωση που δεν έχει εξαρθρωθεί και η οποία φαίνεται να ασχολείται με ζητήματα Μέσης Ανατολής, παλαιστινιακά θέματα, τη λωρίδα της Γάζας κ.λπ. Μάλιστα υπήρχε επιφυλακή των αστυνομικών δυνάμεων την Τρίτη, που ήταν η επέτειος της συγκεκριμένης ένοπλης επίθεσης και η οποία συνέπιπτε με τη συμπλήρωση ενός ακριβώς χρόνου από την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο υπουργείο εργασίας στην οδό Σταδίου, ο οποίος δεν εξερράγη.
  Η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών», τον Μάιο του 2017, είχε αναλάβει την ευθύνη για την απόπειρα της συγκεκριμένης βομβιστικής επίθεσης στο υπουργείο Εργασίας στις 12 Δεκεμβρίου του 2016 και για τη βομβιστική επίθεση στα γραφεία της Eurobank στην οδό Σανταρόζα στις 19 Απριλίου 2017. Μάλιστα οι αστυνομικοί στέκονται ιδιαίτερα σε μία υποσημείωση που υπήρχε στο συγκεκριμένο κείμενο ανάληψης της ευθύνης όπου καταγραφόταν: «Από τις 17 Απριλίου και για 40 ημέρες, πάνω από 2.000 παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι έκαναν μαζική απεργία πείνας ενάντια στις βάρβαρες συνθήκες της αιχμαλωσίας τους στα σιωνιστικά μπουντρούμια. Θέλουμε να στείλουμε ένα σινιάλο αλληλεγγύης στον δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό. Ο ελληνικός λαός στέκεται στο πλευρό σας, σε αντίθεση με την κυβέρνησή που έχει γίνει ο πιστότερος συνεργάτης του σιωνιστικού κράτους-τρομοκράτη στην περιοχή. Είμαστε σίγουροι πως οι θυσίες σας δεν είναι μάταιες. Το χυμένο αίμα των μαρτύρων θα γίνει λίπασμα για να ανθίσει η λευτεριά στην παλαιστινιακή γη. Υψώνουμε μια γροθιά προς την κατεύθυνση της απροσκύνητης Παλαιστίνης και φωνάζουμε μαζί σας: Νίκη στα όπλα της παλαιστινιακής αντίστασης! Λευτεριά στην Παλαιστίνη».
  Με τον φόβο ότι ίσως η συγκεκριμένη οργάνωση, που θεωρείται ότι έχει σχέσεις με τον «Επαναστατικό Αγώνα» και έχει προχωρήσει σε επιθέσεις στα τότε γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού, στην κατοικία του γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι, στα γραφεία του ΣΕΒ και σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στη Βαρυμπόμπη (σε ορισμένες από αυτές υπήρχε και χρήση εκτοξευτή ρουκετών), πραγματοποιήσει ένοπλες ενέργειες με στόχους αμερικανικού, ισραηλινού ή σχετικού ενδιαφέροντος. Με το δεδομένο μάλιστα ότι η συγκεκριμένη ένοπλη ομάδα προχωρεί σε ένοπλες επιθέσεις κυρίως αυτή την περίοδο του έτους. Ακόμη, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. φοβούνται ότι η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ θα προκαλέσει και την αντίδραση και άλλων ελληνικών ενόπλων οργανώσεων. Με το δεδομένο ασφαλώς ότι τυχόν επιθέσεις σε στόχους ΗΠΑ και Ισραήλ στην Ελλάδα θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.
  Οι επιτελείς των διωκτικών αρχών εκφράζουν ακόμη φόβο και για δράση αραβικών-παλαιστινιακών ενόπλων δικτύων σε ευρωπαϊκό έδαφος, με κυρίως αμερικανικούς ή ισραηλινούς στόχους. Σε μία αναβίωση αυτών που συνέβαιναν την περίοδο 1970-1995 με τις ένοπλες οργανώσεις των Κάρλος Ραμίρεζ, Αμπού Νιντάλ και άλλων. Με κύριο φόβο ότι λόγω γειτνίασης ορισμένες από αυτές τις επιθέσεις ή «ξεκαθαρίσματα» λογαριασμών μπορεί να υπάρξουν σε ελληνικό έδαφος, όπως επίσης συνέβαινε την ίδια χρονική περίοδο. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι τότε οι άραβες ένοπλοι δεν είχαν αφήσει στο απυρόβλητο την Ελλάδα (όπως έχει τελικώς συμβεί με την Αλ Κάιντα, το ISIS και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις) και είχαν προχωρήσει σε σειρά επιθέσεων όπως η αιματηρή επίθεση στο κρουαζιερόπλοιο «City of Poros» που μετέφερε ισραηλινούς και άλλους τουρίστες τον Ιούλιο του 1988. Το 1973 σημειώθηκε αιματηρή επίθεση σε ισραηλινή αεροπορική εταιρεία στο αεροδρόμιο της Αθήνας, το 1978 δολοφονήθηκε ο υπεύθυνος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στην Ελλάδα Ιμπραήμ Μπασίρ Τζιμπρίλ. Επιπλέον, το 1983 υπήρξε επίθεση στον σαουδάραβα πρέσβη από συνεργασία ελληνικών και παλαιστινιακών ενόπλων οργανώσεων.

  HeliosPlus

  Κοινωνία