Ενώπιον ενός πρωτοφανώς πολυπληθούς ακροατηρίου, που αποτελούσαν 1.200 προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλίας, Ελληνες και ξένοι, απονεμήθηκαν την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental στην Αθήνα τα εφετινά βραβεία της Lloyd’s List για την ελληνική ναυτιλία. Ηταν η 14η χρονιά κατά την οποία ο ιστορικός λονδρέζικος εκδοτικός οίκος Lloyd’s List τίμησε την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα, απονέμοντας 17 βραβεία σε ισάριθμους εκπροσώπους της για την επιτυχημένη πορεία τους τη χρονιά που εκπνέει και για την εν γένει προσφορά τους.
Ως Προσωπικότητα της Χρονιάς στην Ελληνική Ναυτιλία η Lloyd’s List (ειδικεύεται από το 1734 σε θέματα ναυτιλιακών εκδόσεων) βράβευσε τον πρόεδρο της Capital Maritime & Trading Corp. κ. Ευάγγελο Μαρινάκη. Είναι το επιστέγασμα μιας πολύ δραστήριας χρονιάς για τον όμιλο Capital και τον πρόεδρό του, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις άνω του 1 δισ. δολαρίων στον τομέα της ναυτιλίας, επεκτείνοντας σημαντικά τις δραστηριότητες στους κλάδους των τάνκερ, των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου.
Ο υπό διαχείριση στόλος του Capital Group αυξήθηκε κατά 17 πλοία σε σύνολο 71 σκαφών, στα οποία συμπεριλαμβάνονται 45 δεξαμενόπλοια, 19 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και 7 μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου. Πέρα από τη θάλασσα, ωστόσο, το 2017 ο κ. Μαρινάκης επέκτεινε σημαντικά τις δραστηριότητές του και στην ξηρά. Ανέλαβε πολλές και ποικίλες επιχειρηματικές και φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως είναι η εξαγορά του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, η εξαγορά της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Nottingham Forest και η δημιουργία στον Πειραιά ενός μνημείου για τα θύματα της Γενοκτονίας του Πόντου.
Με πρωτοβουλία του κ. Μαρινάκη, επίσης, φιλοξενήθηκε στην Ελλάδα το Συνέδριο του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, υπεγράφη από τον Ολυμπιακό και την Μπαρτσελόνα διακήρυξη για το ρόλο του αθλητισμού ως μέσου κοινωνικής ένταξης μεταναστών και άλλων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ανανεώθηκε η πρωτοποριακή συνεργασία του Ολυμπιακού με τη UNICEF για την επέκταση των προγραμμάτων εμβολιασμού των παιδιών.
Παρουσιάζοντας τον βραβευθέντα ως Προσωπικότητα της Χρονιάς, ο κ. Νάιτζελ Λόουρι της Lloyd’s List είπε ότι «ο κ. Μαρινάκης αποτέλεσε εξέχουσα υποψηφιότητα για το εφετινό βραβείο καθώς βρέθηκε μπροστά από τις εξελίξεις». Ο κ. Λόουρι εξήγησε ότι «οι δυναμικές επιχειρηματικές κινήσεις τού Capital Group αντανακλούν τις θετικές προοπτικές και τις τάσεις που όλο και περισσότερο διαφαίνονται στον κλάδο της ναυτιλίας».

Η ναυτιλία ως στάση ζωής

Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Μαρινάκης ευχαρίστησε για τη βράβευσή του και μίλησε για τον παιδευτικό ρόλο που η δραστηριότητα αυτή διαδραματίζει στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της ιδιοσυγκρασίας ενός ανθρώπου. «Στον ναυτιλιακό κόσμο μαθαίνει κανείς από την αρχή πώς να αντιμετωπίζει και να ανταγωνίζεται ψηλά κύματα, τεράστιες εταιρείες και πολύ ταλαντούχους, έξυπνους και έμπειρους ανθρώπους» είπε χαρακτηριστικά. Κατά τη διάρκεια αυτού του «υπέροχου και δύσκολου ταξιδιού» που πρέπει να κάνει κανείς για να πετύχει, «μαθαίνει πώς να πολεμά και να είναι νικητής».
Ο κ. Μαρινάκης δήλωσε περήφανος για τη σύμπτωση να γεννηθεί Ελληνας και να ασχοληθεί με τη ναυτιλία. Ευχαρίστησε για «την πίστη και την εμπιστοσύνη» όλους τους συνεργάτες του, διότι «για να πετύχει κανείς σε υψηλό επίπεδο πρέπει να εργαστεί σκληρά, να αποδίδει, να έχει πίστη, αλλά να έχει πλάι του τους κατάλληλους συναδέλφους, άριστα καταρτισμένα πληρώματα και μια οικογένεια που να τον στηρίζει και να στέκεται δίπλα του».
Ο πρόεδρος του Capital Group πρόσθεσε ότι τα επιτεύγματα του ομίλου στη ναυτιλία τού δίνουν τη δύναμη να συνεισφέρει και σε άλλους τομείς δραστηριότητας, στον αθλητισμό στην Ελλάδα και στην Αγγλία, στα μέσα ενημέρωσης και «στον αγαπημένο μας Δήμο Πειραιά».

«Μας δίνουν τη δύναμη να συνεισφέρουμε ό,τι καλύτερο στην κοινωνία. Η ανεξαρτησία από οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση (ιδιαίτερα τη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) μας δίνει την ελευθερία να εκφράζουμε τη γνώμη μας και τις απόψεις μας για τη χώρα μας και τις προσδοκίες μας για ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα» τόνισε.
Το βραβείο Lloyd’s/Propeller Club απονεμήθηκε στον κ. Παύλο Ιωαννίδη, διευθύνοντα σύμβουλο του Ιδρύματος Ωνάση, πιλότο, διαχειριστή πλοίων και συγγραφέα.
Τιμήθηκαν επίσης η Maran Tanker του Ομίλου Αγγελικούση ως η Εταιρεία Δεξαμενοπλοίων της Χρονιάς –το βραβείο παρέλαβε η κυρία Μαρία Αγγελικούση. Τιμήθηκε η Carras Hellas με το βραβείο Εταιρείας Φορτηγών Πλοίων της Χρονιάς, η Golden Star Ferries των αδελφών Γιώργου και Δημήτρη Στεφάνου ως η Κορυφαία Επιβατηγός Εταιρεία, το ίδρυμα TCM Academy Maria Tsacos με το βραβείο Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης. Η τράπεζα Eurobank βραβεύτηκε ως ο Ναυτιλιακός Χρηματοδότης της Χρονιάς 2017, καθώς ενίσχυσε τη ναυτιλία με χαρτοφυλάκιο ύψους 1,4 δισ. δολαρίων.
Το βραβείο Τεχνολογικού Επιτεύγματος απονεμήθηκε στην εταιρεία NanoPhos, η οποία έχει τιμηθεί και από τον Μπιλ Γκέιτς για τις επενδύσεις και εν γένει τη δραστηριοποίησή της στη νανοτεχνολογία. Το βραβείο για την Ασφάλεια ή την Περιβαλλοντική Προστασία απονεμήθηκε στην εταιρεία Atlantic Bulk, ενώ το βραβείο Intelligence Big Data Αward δόθηκε στην εταιρεία Aspida του κ. Πάνου Μωραΐτη για τα σύγχρονα συστήματα ενίσχυσης της ναυτιλιακής ασφάλειας. Η Masters Shipping, επίσης, κέρδισε το βραβείο Ναυτιλιακός Μεσίτης της Χρονιάς (Shipbroker of the Year).

Ελληνικός εφοπλισμός

Η Lloyd’s List τίμησε τον κ. Ιωάννη Μαρτίνο με το Ναυτιλιακό Βραβείο της Επόμενης Γενιάς, το οποίο απονέμεται σε προσωπικότητες της ναυτιλίας ηλικίας έως 40 ετών. Ο μηχανολόγος κ. Μαρτίνος, απόφοιτος του ΜΙΤ και του Tafts, το 2014 ίδρυσε τη ναυτιλιακή εταιρεία Signal Maritime. Το βραβείο Πειραιάς Διεθνές Κέντρο απονεμήθηκε στο περιοδικό «Ναυτικά Χρονικά», ενώ τιμήθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ κάπτεν Φου Τσενγκιού ως η Διεθνής Προσωπικότητα της Χρονιάς. Το βραβείο Ναυτιλιακός Newsmaker της Χρονιάς δόθηκε στον Τζον Μάικλ Ράτζιγουιλ, ενώ τιμήθηκε επίσης ο πλοίαρχος κ. Ιάκωβος Δανιήλ με το βραβείο του Ναυτικού της Χρονιάς.
Ο κ. Δανιήλ ως κυβερνήτης του φορτηγού πλοίου «Hamburg» τον περασμένο Ιούνιο διέσωσε έξι ναυαγούς ναυτικούς περίπου 300 μίλια ανοικτά του Ομάν, σε νερά πολύ επικίνδυνα λόγω της εκτεταμένης δράσης πειρατών. Τέλος, ως Πλοίο της Χρονιάς εφέτος τιμήθηκε το θρυλικό θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ». Η βράβευση του αρχαιότερου πολεμικού πλοίου στον κόσμο που είναι απολύτως αξιόπλοο (κατασκευάστηκε το 1910) ξεσήκωσε τα πλέον παρατεταμένα και ενθουσιώδη χειροκροτήματα του κοινού που παρακολούθησε την εκδήλωση.

Lloyd’s List Greek Shipping Awards 2017

Εταιρεία Φορτηγών Πλοίων της Χρονιάς
Carras (Hellas)

Εταιρεία Δεξαμενοπλοίων της Χρονιάς
Maran Tankers Management

Επιβατηγές Γραμμές της Χρονιάς
Golden Star Ferries

Shipbroker της Χρονιάς
Masters Shipping

Ναυτιλιακός Χρηματοδότης της Χρονιάς
Χριστίνα Μαργέλου Eurobank

Βραβείο Τεχνολογικών Επιτευγμάτων
NanoPhos Marine

Βραβείο για την Ασφάλεια ή την Περιβαλλοντική Προστασία
Πάνος Ζαχαριάδης

Βραβείο Πειραιάς Διεθνές Κέντρο
Ναυτικά Χρονικά

Διεθνής Προσωπικότητα της Χρονιάς
Κάπτεν Φου Τσενγκιού

Ναυτικός της Χρονιάς
Κάπτεν Ιάκωβος Δανιήλ

Βραβείο για τα Επιτεύγματα Εκπαίδευσης και Κατάρτισης
Μαρία Τσάκου TCM Training Centre

Πλοίο της Χρονιάς
«Γεώργιος Αβέρωφ»

Βραβείο για τη Ναυτιλία της Επόμενης Γενιάς
Ιωάννης Μαρτίνος

Βραβείο Διαχείρισης Big Data Lloyd’s List
Aspida

Βραβείο για την Προσφορά Ζωής Lloyd’s List/Propeller Club
Παύλος Ι. Ιωαννίδης

Βραβείο Newsmaker της Χρονιάς
Τζον Μάικλ Ράτζιγουιλ

Ελληνική Ναυτιλιακή Προσωπικότητα της Χρονιάς
Ευάγγελος Μ. Μαρινάκης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ