Ενα κομφούζιο άνευ προηγουμένου έχει προκληθεί στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, όπου ο λυσσαλέος «πόλεμος» μεταξύ FIBA και Euroleague Basketball έχει εξωθήσει τους διεθνείς καλαθοσφαιριστές στο μάτι του κυκλώνα, με απροσδιόριστες συνέπειες για τους ίδιους, τους συλλόγους, τις εθνικές ομάδες, το ίδιο το πολύπαθο άθλημα. Η FIBA υποστηρίζει ότι τα «παράθυρα» μεσούσης της αγωνιστικής σεζόν θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του μπάσκετ. Η Euroleague Basketball αντικρούει το επιχείρημα λέγοντας ότι πίσω από την εχθρότητα της FIBA κρύβεται μια ολόκληρη στρατηγική, ώστε να πουληθούν wild cards στις εθνικές ομάδες που θα χάσουν την πρόκριση. Χάος…
Η ουσία είναι ότι την ερχόμενη Παρασκευή (24/11, στις 22.30) η Εθνική Ανδρών θα κληθεί βάσει προγράμματος να αντιμετωπίσει τη Μεγάλη Βρετανία, στο Λέστερ, στην πρεμιέρα της προκριματικής φάσης, που θα κρίνει τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας (2019). Την ίδια μέρα, στις 21.00, ο Παναθηναϊκός θα υποδεχτεί τη Ρεάλ Μαδρίτης στο ΟΑΚΑ και το προηγούμενο βράδυ (23/11, 21.45) ο Ολυμπιακός θα συγκρουστεί με την Αρμάνι Μιλάνο στην Ιταλία για την Ευρωλίγκα. Και στις 27 Νοεμβρίου (18.00) η Εθνική θα φιλοξενήσει το Ισραήλ στα Δύο Αοράκια του Ηρακλείου Κρήτης για τη δεύτερη αγωνιστική της προκριματικής φάσης, που εντάσσεται στο πρώτο «παράθυρο». Το δεύτερο («παράθυρο») θα διεξαχθεί στις 23 και 25 Φεβρουαρίου 2018, οπότε έχουμε καιρό ως τότε.

Τι λένε οι παίκτες

Το ερώτημα που βασανίζει τον ομοσπονδιακό τεχνικό Θανάση Σκουρτόπουλο αφορά το ποιοι είναι οι διαθέσιμοι διεθνείς για τις δύο πρώτες αναμετρήσεις απέναντι σε αντιπάλους που έχουν τη δίψα ώστε να κλέψουν τις νίκες και κατ’ επέκταση την πρόκριση από μια παραδοσιακή δύναμη του μπάσκετ όπως η Ελλάδα. Ηδη με κοινή δήλωσή τους οι έξι διεθνείς του Ολυμπιακού (Πρίντεζης, Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Μάντζαρης, Μιλουτίνοφ, Στρέλνιεκς) έθεσαν εαυτούς εκτός προκριματικών Παγκοσμίου Κυπέλλου, εξηγώντας ότι «είναι πραγματικά αδύνατον και άκρως αντιεπαγγελματικό να απουσιάσουμε από τις ιδιαίτερα σημαντικές αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας μας στη Euroleague, την ίδια στιγμή μάλιστα που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ήδη χάσει το μεγαλύτερο μέρος της καλοκαιρινής προετοιμασίας λόγω των αγωνιστικών υποχρεώσεων που είχαμε για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2017».
Την ίδια στιγμή (και ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές), οι τέσσερις διεθνείς του Παναθηναϊκού (Καλάθης, Θ. Αντετοκούνμπο, Ογκαστ, Μήτογλου) δεν είχαν ανοίξει τα χαρτιά τους. Μόνο ο αρχηγός του Τριφυλλιού Νικ Καλάθης αναφέρθηκε στο φλέγον θέμα μετά την ευρωπαϊκή αναμέτρηση με τη Χίμκι Μόσχας, τονίζοντας ότι «για εμάς η εθνική ομάδα είναι πολύ σημαντική! Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη ως ομάδα. Θα πρέπει να μιλήσουμε με την Ομοσπονδία και τον Παναθηναϊκό για να δούμε τι θα συμβεί. Προφανώς το να παίζεις για τη χώρα σου είναι σπουδαία υπόθεση, αλλά το πρόγραμμα είναι αρκετά πιεστικό, γιατί την ίδια περίοδο παίζουμε ένα μεγάλο παιχνίδι με τη Ρεάλ Μαδρίτης». Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το όνομα του Ζακ Ογκαστ είχε συμπεριληφθεί στην αρχική λίστα των 24 παικτών, ωστόσο αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων ότι δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Εθνική λόγω ελλιπούς φακέλου στη FIBA.

Οι προθέσεις της Ομοσπονδίας

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος», η πρόθεση της Ομοσπονδίας ήταν να καλέσει όλους τους παίκτες οι οποίοι είχαν συμπεριληφθεί στη λίστα, δηλαδή και τους 24 –μέσα σε αυτούς και οι διεθνείς του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Αυτό πρακτικά θα σήμαινε ότι η ΕΟΚ ήταν αποφασισμένη ώστε να έρθει σε μετωπική σύγκρουση με τους ισχυρούς του ελληνικού μπάσκετ. Κάτι που είχε φανεί και από τη δήλωση του προέδρου της ΕΟΚ Γιώργου Βασιλακόπουλου την περασμένη Τετάρτη: «Η Ευρωλίγκα, η ECA και οι εταίροι τους επιδιώκουν αργά, αλλά σταθερά και μεθοδικά, την υποβάθμιση, διάλυση και εν τέλει εξαφάνιση των εθνικών ομάδων και πρωταθλημάτων. Ηρθε επιτέλους η ώρα να δούμε την πολιτεία να παρεμβαίνει δραστικά και να ανακόψει αυτό το σχέδιο εκφυλισμού που ξεδιπλώνεται με ταχύτητα. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν όλοι τη χρησιμότητα της διαδικασίας των προκριματικών αγώνων βλέποντας τα σημαντικά οφέλη στον χώρο του ποδοσφαίρου. Η FIFA και η UEFA δεν είναι ανόητες που τα διενεργούν. Οι εθνικές ομάδες ενώνουν, προσθέτουν, δεν αφαιρούν».

Βαριά τιμωρία χωρίς έγκλημα

Σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΟΚ, όσοι αθλητές κληθούν και αρνηθούν την πρόσκληση τιμωρούνται αυτοδικαίως με ισάριθμες αγωνιστικές από τις εγχώριες διοργανώσεις. Ελλοχεύει, όμως, και ο κίνδυνος υποτροπής, κάτι που λέει ξεκάθαρα η παράγραφος 3 του άρθρου 94: «Σε περίπτωση υποτροπής του αθλητή, επιβάλλεται αυτοδίκαια και αυτεπάγγελτα ποινή αποκλεισμού του τεσσάρων (4) αγωνιστικών ημερών». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όσοι από τους κληθέντες διεθνείς αρνηθούν να αγωνιστούν στο δεύτερο «παράθυρο» (23 και 25 Φεβρουαρίου 2018) θα κάνουν καιρό να ξαναπαίξουν στο πρωτάθλημα, εξέλιξη που θα ήταν εξαιρετικά δυσάρεστη για τους ίδιους, τους συλλόγους, τους χορηγούς, καθώς και για τους φιλάθλους που πλήρωσαν κάρτες διαρκείας για να παρακολουθούν από κοντά τους σταρ των ομάδων (Πρίντεζης, Καλάθης κ.ο.κ.).

Στο τέλος, λοιπόν, συνέβη αυτό που άπαντες φοβούνταν εξαρχής και έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου επιχειρώντας να το αποσοβήσουν. Οι παίκτες, χωρίς να το θέλουν και φυσικά χωρίς δική τους υπαιτιότητα, βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα επειδή η FIBA και η Euroleague Basketball στυλώνουν τα πόδια επιδιδόμενες σε έναν καταστροφικό πόλεμο εντυπώσεων, σε ένα παιχνίδι εξουσίας που πλήττει βάναυσα το ίδιο το άθλημα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ