«Μπερλουσκόνι, η μεγάλη επιστροφή», «Η νεκρανάσταση του Καβαλιέρε», «Αναγέννηση από τη Σικελία!». Τέτοια λέγονται και γράφονται στην Ιταλία, καθώς φαίνεται πως ο 81χρονος Μπερλουσκόνι επανέρχεται δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο εν όψει των βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν στις αρχές του 2018.

Τέλος τα μπούνγκα-μπούνγκα

Τα σεξουαλικά σκάνδαλα; Τα μπούνγκα-μπούνγκα πάρτι και οι απίθανες σχέσεις με 17χρονες; Ανήκουν στο παρελθόν και έχουν ξεχαστεί, πιστεύουν οι σύμμαχοί του. Ακόμα και η απαγόρευση να κατέχει δημόσιο αξίωμα μετά την καταδίκη του για φορολογική απάτη δεν θα τον εμποδίσει να αναδειχθεί σε ισχυρή πολιτική δύναμη, λένε.
Το έδειξε η Σικελία, όπου η Δεξιά του Μπερλουσκόνι επικράτησε άνετα επί του λαϊκιστικού Κινήματος 5 Αστέρων στις περιφερειακές εκλογές, με μια νίκη που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για μεγαλύτερο θρίαμβο στις γενικές εκλογές του επόμενου έτους.
Η μάχη για τη θέση του κυβερνήτη της Σικελίας θεωρήθηκε βαρόμετρο των πολιτικών τάσεων σε εθνικό επίπεδο –σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, στις εκλογές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν την άνοιξη του 2018 κανένα από τα κόμματα δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Αλλά η ψηφοφορία της Σικελίας έδειξε ότι ένας ενωμένος κεντροδεξιός συνασπισμός, υπό την ηγεσία του Μπερλουσκόνι, θα μπορούσε να κερδίσει τις περισσότερες ψήφους και έδρες την επόμενη χρονιά χάρη σε μια ισχυρή εκλογική συμμαχία με την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι στις βόρειες περιοχές της χώρας.
Στη Σικελία, ο κεντροδεξιός υποψήφιος κέρδισε περίπου το 40% των ψήφων, μπροστά από τον υποψήφιο του Κινήματος 5 Αστέρων (35%). Ο κεντροαριστερός, υποστηριζόμενος από το Δημοκρατικό Κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι (PD), συγκέντρωσε μόλις 19%. Οι εσωτερικές διαιρέσεις και η αυξανόμενη κριτική για την ηγεσία του Ρέντσι στέρησαν την τοπική εξουσία από το PD, το οποίο κυβερνούσε στη Σικελία από το 2012.
Η νίκη στη Σικελία ενισχύει την ηγεσία του Μπερλουσκόνι στο κεντροδεξιό μπλοκ, το οποίο περιλαμβάνει το κόμμα Forza Italia και δύο ακραίους συμμάχους: την αντιμεταναστευτική Λέγκα του Βορρά και τους ακροδεξιούς Αδελφούς της Ιταλίας.
Ο Μπερλουσκόνι δίνει τώρα μάχη απέναντι στον νεαρό και φιλόδοξο Σαλβίνι για την ηγεσία της Δεξιάς, η οποία επανεμφανίστηκε ως μια από τις ισχυρότερες πολιτικές δυνάμεις της Ιταλίας με μια απρόσμενη νίκη στις τοπικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου.
Τέσσερις φορές πρωθυπουργός και μπλεγμένος σε σωρεία σκανδάλων, ο μεγιστάνας των ΜΜΕ φαινόταν τελειωμένος όταν εκδιώχθηκε από την πολιτική, ύστερα από καταδίκη για φορολογική απάτη το 2013. Αλλά αποδείχθηκε «εφτάψυχος»: επέστρεψε ανανεωμένος στο προσκήνιο, έχοντας ανακάμψει και από χειρουργική επέμβαση ανοικτής καρδιάς πέρυσι.
Η ηγεσία του Μπερλουσκόνι στην κεντροδεξιά συμμαχία δεν φέρνει μόνο επιτυχία -δημιουργεί και κάποια προβλήματα, καθώς η καταδίκη του στο δικαστήριο σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει πρωθυπουργός. Εχει ασκήσει πάντως έφεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, με την ακρόαση να έχει οριστεί για αργότερα αυτόν τον μήνα.

Ευέλικτος και ευφυής

Αλλά η ψηφοφορία στη Σικελία επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά τον αδιαμφισβήτητο ρόλο του ως ρυθμιστή της ιταλικής πολιτικής. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η επιστροφή του βασίζεται στην εξαιρετική πολιτική ευελιξία του, σε συνδυασμό με την ικανότητά του να συμβιβάζει τους μετριοπαθείς τόνους του Forza Italia με τα ριζοσπαστικά μηνύματα των συμμάχων του στα πιο δεξιά.
Η μετανάστευση ήταν καυτό ζήτημα στην εκστρατεία της Σικελίας, καθώς το νησί παραμένει το λιμάνι εισόδου για εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που διασχίζουν τη Μεσόγειο, σε ένα απεγνωσμένο και συχνά θανατηφόρο ταξίδι προς τις ευρωπαϊκές ακτές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ