• Αναζήτηση
 • Paradise Papers: Ερευνα για την ελληνική εμπλοκή

  Τα Paradise Papers έχουν βρεθεί στο στόχαστρο και των ελληνικών δικαστικών αρχών.

  Τα Paradise Papers έχουν βρεθεί στο στόχαστρο και των ελληνικών δικαστικών αρχών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Μαριάννα Ψαρουδάκη διέταξε – με αφορμή τα σχετικά δημοσιεύματα – προκαταρκτική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας θα τεθούν στο μικροσκόπιο περισσότερα από 6.000 (από τα συνολικά 6,5 εκατομμύρια) σχετικά με την ελληνική πραγματικότητα έγγραφα της διαρροής.
  Τα έγγραφα αυτά, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων, εμπεριέχουν 130 ονόματα και 252 διευθύνσεις στην Ελλάδα και προέρχονται από δικαιοδοσίες όπως η Μάλτα, η Αρούμπα, οι Μπαχάμες, τα Μπαρμπέιντος, οι Βερμούδες, οι Νήσοι Κουκ, η Ντομίνικα, η Λαμπουάν, οι Νήσοι Μάρσαλ, το νησί Νέβις και η Αγία Λουκία, κινώντας ασφαλώς υποψίες για offshore ελληνικών συμφερόντων.
  Πηγές εκτιμούν ότι η έρευνα δεν θα είναι ούτε εύκολη ούτε και ταχεία, καθώς οι Αρχές θα πρέπει να εξετάσουν σε ποιες περιπτώσεις μπορούν να αντλήσουν στοιχεία από χώρες με τις οποίες δεν υφίσταται συνεργασία στον φορολογικό τομέα, όπως για παράδειγμα οι Μπαχάμες και οι Νήσοι Μάρσαλ, όσο και από συνεργαζόμενες που διακρίνονται για το προνομιακό φορολογικό καθεστώς τους, όπως η Ιρλανδία, η Κύπρος ή η Βουλγαρία.
  Παρά τη δυσκολία διαχείρισης ενός τέτοιου υλικού, εν τούτοις οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι θα επιχειρηθεί παράλληλα συνδυαστική προσέγγιση και με τις άλλες περιβόητες λίστες που αφορούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής, ενίοτε και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
  Εντολή για ελέγχους φέρεται – μέσω διαρροής – ότι έχει δώσει και ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, η πληροφορία ωστόσο – ύστερα από κρούση του «Βήματος» – δεν επιβεβαιώνεται.

  Η έλλειψη πολιτικής βούλησης

  «Είναι αρκετές οι περιπτώσεις στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφεύγει να αντιμετωπίσει ευθέως το πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από την απουσία ενιαίων κανόνων έστω σε βασικά ζητήματα που άπτονται της φορολογικής νομοθεσίας» σημειώνει ο  Ιωάννης Ναζίρης, νομικός, επιστημονικός συνεργάτης του ΑΠΘ, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής μέσω offshore εταιρειών. Ο ίδιος εξηγεί ότι η είδηση για τα Paradise Papers βρήκε το Ευρωκοινοβούλιο να συζητεί την επανεκκίνηση της προσπάθειας για κοινή ενοποιημένη φορολογική βάση εταιρειών (CCCTB) και ενώ εκκρεμεί – ως το 2020 – για τα κράτη-μέλη η ενσωμάτωση της οδηγίας που εκδόθηκε τον περασμένο Μάιο για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής (ATAD II).   
  Κατά την εκτίμησή του, άλλωστε, η ΕΕ δεν έχει τολμήσει να λάβει αποφάσεις που θα ανέτρεπαν το σκηνικό, ακόμη και για σοβαρότερα ζητήματα όπως η φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα. Στις ατολμίες της συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι – υπό το βάρος πολιτικών πιέσεων από χώρες όπως η Βρετανία – δεν έχει καταρτίσει δημόσιο μητρώο offshore εταιρειών, εν δυνάμει πολύτιμο εργαλείο για τις δικαστικές και φορολογικές αρχές, αφού θα καθιστούσε δυνατή την αποκάλυψη του πραγματικού δικαιούχου.
  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk