• Αναζήτηση
 • Στελέχη από τις ΗΠΑ «κλέβουν» οι τράπεζες της Ευρώπης

  Στην αντεπίθεση περνούν οι ευρωπαϊκές επενδυτικές τράπεζες για να προσελκύσουν στελέχη από τις αμερικανικές ανταγωνίστριές τους. Barclays, Deutsche Bank, Credit Suisse, UBS προσφέρουν ελκυστικά «πακέτα» αποδοχών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, όπως αποκαλύπτουν δημοσιεύματα

  Στην αντεπίθεση περνούν οι ευρωπαϊκές επενδυτικές τράπεζες για να προσελκύσουν στελέχη από τις αμερικανικές ανταγωνίστριές τους. Barclays, Deutsche Bank, Credit Suisse, UBS προσφέρουν ελκυστικά «πακέτα» αποδοχών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, όπως αποκαλύπτουν δημοσιεύματα. Μιλάμε για προσφορές αποδοχών συχνά κατά 30% αυξημένων, που περιλαμβάνουν ενίοτε και εγγυημένα μπόνους, σύμφωνα με τον Μάικ Καρπ, διευθύνοντα σύμβουλο της νεοϋορκέζικης εταιρείας διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού Options Group.

  «Οι Ευρωπαίοι έχουν αντιληφθεί ότι όταν περιορίζουν τα κόστη τους και γίνονται σπαγκοραμμένοι, χάνουν και στελέχη αλλά και μπίζνες προς όφελος των αμερικανικών τραπεζών. Αυτή την πολιτική ακολούθησαν τα τελευταία χρόνια και τώρα τρέχουν για να κερδίσουν το χαμένο έδαφος» δήλωσε στο Bloomberg ο Τζέισον Κένεντι, διευθύνων σύμβουλος της Kennedy Group στο Λονδίνο που στρατολογεί στελέχη για λογαριασμό τραπεζών και hedge funds.
  Η κατάσταση στον κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής (από πλευράς των εργαζομένων φυσικά) έχει ως εξής: Η Wall Street έμεινε δίχως ανταγωνισμό σε ό,τι αφορά τις πληρωμές των στελεχών της μετά τις περικοπές μισθών και εργαζομένων και τις οικονομίες που έκαναν οι ευρωπαϊκές και ασιατικές τράπεζες εξαιτίας της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης. Το αποτέλεσμα ήταν να διαθέτουν κι αυτές μικρότερο μερίδιο από τα κέρδη τους για τα δικά τους στελέχη – να φύγουν και πού να πάνε άλλωστε;  

  Στην αντεπίθεση

  Εχοντας απολαύσει όμως την εύνοια των κυβερνήσεων και του οικονομικού συστήματος εν γένει, οι ευρωπαϊκές τράπεζες προχώρησαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου τα τελευταία χρόνια. Ισοσκέλισαν τους προϋπολογισμούς τους και διαπίστωσαν ότι βρίσκονται πλέον σε θέση για να περάσουν στην αντεπίθεση. Τον περασμένο Μάρτιο ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Τζον Κράιαν αποκάλυψε ότι στόχος του ήταν να επιστρέψει η τράπεζα σε μια κατάσταση «ελεγχόμενης ανάπτυξης». Λίγο νωρίτερα και η Credit Suisse είχε προαναγγείλει ενίσχυση των δραστηριοτήτων της σε «τομείς με υψηλές αποδόσεις». Και όταν λέει «ενίσχυση» των δραστηριοτήτων, εννοεί «μεγαλύτερη χρηματοδότηση».

  Ψηλά ο πήχης


  «Ο ανταγωνισμός για τη στρατολόγηση ταλέντων θα πιέσει όλες τις τράπεζες να ανεβάσουν τον πήχη των μπόνους που θα διανείμουν στα τέλη του έτους» εκτιμούν οι ρεπόρτερ του Bloomberg Χάνα Λεβίτ και Χιου Σον. Ηδη η Goldman Sachs Group Inc. και οι κλάδοι επενδυτικής τραπεζικής της JP Morgan και της Morgan Stanley έχουν βάλει στην άκρη 22,3 δισ. δολάρια το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου για τα μπόνους των στελεχών τους. Πρόκειται για ποσό κατά 3% υψηλότερο από το αντίστοιχο του 2016.
  Το μεγάλο «όπλο» πάντως των ευρωπαϊκών τραπεζών στην κόντρα με τις αμερικανικές για τα στελέχη είναι η ευρωπαϊκή νομοθεσία που θέτει ως οροφή για τα μπόνους το διπλάσιο του μισθού ενός εργαζομένου. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι traders σε αμερικανικές τράπεζες θα πετύχουν την εκτίναξη των βασικών αποδοχών τους στα ύψη σε περίπτωση που μεταπηδήσουν σε ευρωπαϊκή τράπεζα! Από την άλλη πλευρά όμως, όπως επεσήμανε τον περασμένο μήνα ο Κράιαν της Deutsche Bank, η ευρωπαϊκή νομοθεσία υποχρεώνει τις τράπεζες να καθυστερούν και να επιμερίζουν την καταβολή των μπόνους για χρόνια ολόκληρα. Ε, αυτό είναι αντικίνητρο για να προτιμήσει κανείς μια ευρωπαϊκή τράπεζα. Διότι «εν τη παλάμη και ούτω βοήσομεν».

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Οικονομία