• Αναζήτηση
 • «Εξωτικές» επενδύσεις $500 δισ. απειλούν τις αγορές

  Σαν να έχουν βαλθεί να σώσουν τον κόσμο από την επόμενη κρίση οι «Financial Times».

  Σαν να έχουν βαλθεί να σώσουν τον κόσμο από την επόμενη κρίση οι «Financial Times». Μετά την προειδοποίηση για τους κινδύνους που εγκυμονούν τα παράγωγα που βασίζονται στην καλπάζουσα αγορά εταιρικών ομολόγων, μετά τη συνέντευξη του διαβόητου «Λύκου της Wall Street» Τζόρνταν Μπέλφορντ που απεφάνθη ότι το Bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα αποτελούν «τη μεγαλύτερη απάτη όλων των εποχών», η βρετανική οικονομική εφημερίδα φιλοξένησε συνέντευξη αξιωματούχου του ΔΝΤ με την οποία προειδοποιεί για την παρατηρούμενη άνθηση «εξωτικών χρηματιστηριακών προϊόντων» που δημιουργούν «άγνωστα επενδυτικά ρίσκα» και ως εκ τούτου απειλούν με «σοβαρό σοκ τις διεθνείς αγορές».
  Στη συνέντευξή του ο διευθυντής του τομέα κεφαλαιαγορών του ΔΝΤ Τομπίας Εϊντριαν υποστήριξε ότι μια εντεινόμενη βουλιμία για υψηλότερες αποδόσεις ωθεί τους επενδυτές να ψάχνουν τρόπους αύξησης των κερδών τους μέσω σύνθετων εργαλείων.

  Κίνητρο για κέρδη


  «Ο συνδυασμός χαμηλών αποδόσεων και μικρών διακυμάνσεων των τιμών στις αγορές δημιουργεί κίνητρο για τους επενδυτές να αναζητούν τα κέρδη μέσω μοχλευμένων προϊόντων» είπε ο αξιωματούχος του Ταμείου.
  Ο Εϊντριαν εξήγησε ότι το εύρος διακύμανσης των αξιών έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, με τον δείκτη της αγοράς του Σικάγου που μετρά τις αυξομειώσεις αυτές (Chicago Board Options Exchange), γνωστό επίσης ως Vix, να βρίσκεται κοντά στο 10, όταν ο μέσος όρος του ιστορικά κυμαίνεται στα επίπεδα του 20. Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, δηλαδή, θέλει να πει ότι στις αγορές επικρατεί μεγάλη ηρεμία έως και… ακινησία (παρά τα αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ που καταρρίπτουν η Wall Street και άλλες αγορές) και ότι τα πράγματα είναι ήρεμα και προβλεπόμενα. Κάτι που οι επενδυτές απεύχονται διότι στις… αναταραχές και στα απρόοπτα κρύβονται τα κέρδη.

  Στο κόλπο και Ταμεία

  Το ΔΝΤ πιστεύει ότι η συνεχιζόμενη στενή διακύμανση των τιμών των αξιών και των δεικτών δημιουργεί κίνητρα για καταφυγή σε πιο ριψοκίνδυνα επενδυτικά μοντέλα. «Το πρόβλημα θα εκδηλωθεί όταν αλλάξει η σημερινή κατάσταση, όταν αυξηθούν οι διακυμάνσεις στις αγορές. Η εξέλιξη αυτή ίσως προκαλέσει ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων που στηρίζονται στις αξίες αυτές, γεγονός που θα πολλαπλασιάσει το σοκ στις αγορές εν γένει» εκτίμησε ο Εϊντριαν. Ο συνεργάτης τής Κριστίν Λαγκάρντ πρόσθεσε βεβαίως ότι «κάποιοι υπογράφουν ασφαλιστικά συμβόλαια για να κατοχυρωθούν απέναντι σε ένα κραχ της αγοράς και να αποκομίσουν κέρδη».
  Σε τέτοια σύνθετα επενδυτικά σχήματα μπλέκονται και συνταξιοδοτικά ταμεία στις ΗΠΑ, πρόσθεσε ο Εϊντριαν, υπονοώντας ότι το ρίσκο έχει «διαχυθεί» στην αμερικανική κοινωνία.
  Το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν επενδυθεί στη διακύμανση των τιμών των αγορών έχουν αυξηθεί θεαματικά και έχουν φθάσει στα 500 δισ. δολάρια. Περισσότερο από το μισό των κεφαλαίων αυτών έχει επενδυθεί την τελευταία τριετία.  

  «Η αλήθεια είναι ότι η ποσότητα και οι πραγματικές διαστάσεις που έχουν λάβει τα σύνθετα επενδυτικά προϊόντα, τα οποία συνδέονται με τη συμπεριφορά των αγορών, είναι δύσκολο να εκτιμηθούν διότι πολλές συμφωνίες πραγματοποιούνται ιδιωτικά και δεν δημοσιοποιούνται. Ως εκ τούτου, και οι ρυθμιστικές αρχές δυσκολεύονται να χαρτογραφήσουν και να διαβλέψουν τους κινδύνους που εγκυμονούν από ένα ενδεχόμενο χρηματιστηριακό σοκ» γράφει ο ρεπόρτερ των «FT» Μάιλς Τζόνσον.

  Οι «Λύκοι» στην αναμπουμπούλα χαίρονται

  Οι «FT» υπενθυμίζουν ότι τον Σεπτέμβριο ο επικεφαλής του Τμήματος Μακροοικονομικών, Παραγώγων και Ποσοτικών Στρατηγικών της JP Morgan Μάρκο Κολάνοβιτς είχε προειδοποιήσει ότι διαχειριστικά μοντέλα υψηλού ρίσκου που βασίζονται στις μελλοντικές διακυμάνσεις των αγορών (είχε κάνει λόγο για «στρατηγικές που βάζουν τις αγοραπωλησίες στον αυτόματο πιλότο») σαγηνεύουν τους επενδυτές και τους παρακινούν να αναλάβουν μεγάλους επενδυτικούς κινδύνους.
  Ο Κολάνοβιτς σε σημείωμα προς τους πελάτες του είχε επισημαίνει ότι τα μοντέλα που ποντάρουν στη συνέχιση της περιόδου χαμηλών διακυμάνσεων των τιμών την εφετινή χρονιά δίνουν επί του παρόντος υποσχέσεις κερδών σε όσους προβλέπουν μια ήρεμη αγορά. Αν όμως προκύψουν αναταράξεις, το μισό δισ. δολάρια που έχει επενδυθεί στην… ηρεμία θα λειτουργήσει αντίστροφα και θα επιτείνει περισσότερο τη χρηματιστηριακή αναταραχή. Προς όφελος όχι βέβαια των συνταξιοδοτικών ταμείων και άλλων «αμνών» της επενδυτικής, αλλά των «Λύκων» της Wall Street και άλλων αγορών που, ως γνωστόν, στην αναμπουμπούλα χαίρονται.

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk