«Την τελευταία χρονιά ενημερώθηκα από την ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι το όνομά μου περιλαμβανόταν σε λίστα ή σε κείμενα που είχαν βρεθεί σε οικία μέλους τρομοκρατικής οργάνωσης. Επίσης, σε προηγούμενα χρόνια υπήρχε ένας μικρός αριθμός τηλεφωνικών απειλών που είχαν πραγματοποιηθεί στην τηλεφωνική σύνδεση της οικίας μου».
Το απόσπασμα αυτό από την κατάθεση στις 31 Μαΐου 2017 του πρώην πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου σχετικά με την έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητό του έξι ημέρες νωρίτερα, στο κέντρο της Αθήνας, έχει μπει στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τις επαφές των ενόπλων οργανώσεων αλλά και τις στοχεύσεις τους. Κι αυτό ύστερα από τη σύλληψη του 29χρονου αναρχικού στα Εξάρχεια, ο οποίος εμφανίζεται ως αποστολέας των παγιδευμένων δεμάτων, αλλά και τη νέα επίθεση της Επαναστατικής Αυτοάμυνας στην κλούβα των ΜΑΤ στη Χαριλάου Τρικούπη. Με τους αστυνομικούς να πιστεύουν ότι δημιουργείται νέος εκτελεστικός βραχίονας στο εγχώριο αντάρτικο πόλης και ότι οι επιθέσεις –χωρίς ανάληψη ευθύνης –στον Λουκά Παπαδήμο αλλά και εναντίον αστυνομικών πιθανόν να έχουν και συνέχεια. Με την κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού (μικρό τμήμα της είχε δημοσιευθεί στο τελευταίο «Βήμα της Κυριακής») να αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία.
Οπως ανέφερε ο κ. Παπαδήμος, «στο γραφείο μου παρέμεινα μέχρι τις 6.15 μ.μ., οπότε κι επιβιβάστηκα στο όχημά μου με προορισμό την οικία μου στο Παλαιό Ψυχικό, ακολουθώντας τη διαδρομή μέσω Πανεπιστημίου – Πλατεία Ομονοίας και 3η Σεπτεμβρίου. Η θέση μου στο ανωτέρω όχημα ήταν πίσω από τη θέση του συνοδηγού, όπως άλλωστε και σε κάθε μας μετακίνηση. Στη διάρκεια της διαδρομής άρχισα να διαβάζω την καθημερινή μου αλληλογραφία, η οποία είχε τοποθετηθεί πάνω στο κάθισμα, πίσω από τη θέση του συνοδηγού, μαζί με τις καθημερινές εφημερίδες και άλλα έγγραφα. Η ως άνω αλληλογραφία είχε ελεγχθεί, όπως κάθε άλλη φορά, όπως μου ανέφερε ο αστυνομικός φρουρός μου. Επίσης, στο πάτωμα του αυτοκινήτου πίσω από τη θέση του οδηγού βρισκόταν τοποθετημένος ο χαρτοφύλακάς μου. Περί την ώρα 6.25 μ.μ. και καθώς κινούμασταν στο δεξιό ρεύμα της 3ης Σεπτεμβρίου, κρατούσα στα χέρια μου έναν λευκό φάκελο αλληλογραφίας με παραλήπτη εμένα, έχοντας ως διεύθυνση την κατοικία μου στο Π. Ψυχικό. Οσον αφορά τον αποστολέα, δεν θυμάμαι να σας αναφέρω τα πλήρη στοιχεία που αναγράφονταν στον φάκελο. Ωστόσο, είμαι σε θέση να θυμηθώ ότι τα στοιχεία του αποστολέα καταγράφονταν σε δύο γραμμές, ενώ η διεύθυνση αυτού περιελάμβανε την περιοχή του Κολωνακίου. Οι συγκεκριμένες ταχυδρομικές πληροφορίες ως προς τα στοιχεία παραλήπτη και αποστολέα είχαν τεθεί σε έντυπα και όχι σε χειρόγραφο κείμενο».
Στη συνέχεια ο κ. Παπαδήμος περιγράφει τη στιγμή του ανοίγματος του φακέλου και της έκρηξης…
«Ο φάκελος που μου είχε παραδοθεί λόγω του σχήματος και του όγκου του μου έδωσε την εντύπωση ότι περιείχε ένα βιβλίο το οποίο βρισκόταν από τη μία πλευρά του και η άλλη ήταν κενή. Ακολούθως άνοιξα τον φάκελο από την πλευρά που ήταν κενός σκίζοντάς τον με τα χέρια μου από άκρη σε άκρη. Κατόπιν της διάνοιξης του φακέλου, τον έφερα κοντά στα μάτια μου προκειμένου να ελέγξω το περιεχόμενο αυτού. Τότε διαπίστωσα ότι δεν περιείχε βιβλίο αλλά ένα κουτί που έμοιαζε με μεγάλη κασετίνα δισκετών CD. To κουτί εξωτερικά έφερε πλαστικό περιτύλιγμα, το οποίο ήταν ερμητικά κλεισμένο πιθανόν με τη χρήση μηχανής. Στη συνέχεια το απομάκρυνα από τα μάτια και το στήθος μου, το έθεσα πάνω στα πόδια μου και επιχείρησα να διαρρήξω το πλαστικό περιτύλιγμα που σας προανέφερα. Κατά τη διάρκεια αυτής μου της ενέργειας σημειώθηκε έκρηξη του κουτιού που είχα στα χέρια μου. Ταυτόχρονα άκουσα έναν εκκωφαντικό θόρυβο…».
Στη συνέχεια ο πρώην πρωθυπουργός περιγράφει αναλυτικά τις δραματικές στιγμές που ακολούθησαν:
«Η καμπίνα τού αυτοκινήτου γέμισε καπνούς και αέρια και ένιωσα έντονα την πίεσή τους, καθ’ όσον το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινα τραντάχτηκε. Αισθάνθηκα οξύ πόνο και κάψιμο και αμέσως διαπίστωσα τα αίματα και τα τραύματα που είχα στο πρόσωπο. Ο οδηγός σταμάτησε το αυτοκίνητο κι από κοινού με τον άλλο αστυνομικό φρουρό μου ήρθαν από την πλευρά μου και με βοήθησαν να αποβιβαστώ από το αυτοκίνητο. Με τοποθέτησαν στο παρακείμενο πεζοδρόμιο, ενώ καθ’ όλο το χρονικό διάστημα διατηρούσα τις αισθήσεις μου. Στο σημείο αυτό διαπίστωσα ότι το μεγαλύτερο τραύμα που είχα υποστεί συνέπεια της εκρήξεως ήταν στο δεξί μου πόδι και συγκεκριμένα στο ύψος του μηρού. Επειτα από παρέλευση μικρού χρονικού διαστήματος έφθασαν επί τόπου αστυνομικές δυνάμεις και σταθμός του ΕΚΑΒ».
Ο κ. Παπαδήμος σημειώνει ακόμη ότι στη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης που ακολούθησε «μου αφαιρέθηκαν από διάφορα σημεία του σώματός μου ξένα σώματα – θραύσματα λόγω της έκρηξης».
Οσον αφορά τον τρόπο ελέγχου της αλληλογραφίας του, ο κ. Παπαδήμος ήταν σαφής. «Η αλληλογραφία μου αποστέλλεται στην οικία μου, στην Ακαδημία Αθηνών και στην Τράπεζα της Ελλάδος. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σημειώσω ότι προσωπικά εγώ δεν παραλαμβάνω αλληλογραφία στα χέρια μου αν δεν έχει ελεγχθεί. Η αλληλογραφία που αποστέλλεται στην οικία μου ελέγχεται από μηχανήματα που υπάρχουν στην είσοδο του ελληνικού Κοινοβουλίου. Η αλληλογραφία μου που αποστέλλεται τόσο στην Ακαδημία Αθηνών όσο και στην Τράπεζα της Ελλάδος ελέγχεται από μηχανήματα που βρίσκονται στην Τράπεζα της Ελλάδος».

HeliosPlus