Τέσσερα εργαστήρια παραγωγής εκατοντάδων πλαστών διαβατηρίων -κυρίως πολιτών από την Γαλλία, την Γερμανία την Ισπανία κι άλλες χώρες της ΕυρωπαικήςΕνωσης- ανεκάλυψε η ΕΛΑΣ σε συνεργασία με την Εuropolσε διάφορα σημεία της Αθήνας.

Από την έρευνα των διωκτικών αρχών (Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος καθώς και κλιμάκιο της Ευρωπαικής Αστυνομίας) σχηματίσθηκε δικογραφία για παράνομη διακίνηση μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών και πλαστογραφία σε βάρος 20 ατόμων από τους οποίους ένας Ελληνας με ηγετικό ρόλο (ΣΣ είχε συλληφθεί παλαιότερα για το ίδιο αδίκημα) , τουλάχιστον έξι αλβανικής καταγωγής και πολλοί άλλοι από Μπαγκλαντές, Αιγυπτο , Συρία, Ιρακ κι άλλες χώρες .

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα προώθησης λαθρομεταναστών στην ΕυρωπαικήΕνωση που εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ . Φέρετα να δρούσε για τουλάχιστον δύο έως τρία χρόνια ενώ έχει ερευνηθεί αν «πελάτες» αυτού του κυκλώματος ήταν μέλη του ISISπου επεδίωκαν την άφιξη τους σε ευρωπαικό έδαφος. Ακόμη το ενδιαφέρον των αρχών έχουν συγκεντρώσει έναν-δύο εκ των Αλβανών που συμμετείχαν στο κύκλωμα κι εξετάζεται αν έχουν σχέσεις με «παραστρατιωτικές ομάδες» στα Βαλκάνια.

Οι περισσότεροι από τους λαθρομετανάστες με τα πλαστά διαβατήρια αναχωρούσαν από την χώρα από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης όπως κι από άλλα σημεία. Σύμφωνα με πληροφορίες κύριος προορισμός των κατόχων των πλαστών διαβατηρίων ήταν κυρίως η Μ . Βρετανία ενώ υπήρχε συνεργασία με τις αρχες της Ισπανίας και της Ιρλανδίας όπου κατέληγαν κυρίως οι πτήσεις ιδιωτικών αεροπορικών εταιρειών που προτιμούσαν οι πελάτες του κυκλώματος.

Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ μιλούν για την δράση ενός εξαιρετικά οργανωμένου κυκλώματος, που χρησιμοποιούσε πλαστές σφραγίδες κρατικών υπηρεσιών αλλά και ξένων αρχών και τα πλαστά διαβατήρια θεωρούνται αντιγραφές γνησίων , μεγάλης ακρίβειας κι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπισθούν.

Σε σχετική συνέντευξη Τύπου θα προχωρήσει σήμερα Δευτέρα η ΕΛΑΣ.