Η κυβέρνηση Ομπάμα προχώρησε στη σταδιακή κατάργηση των ιδιωτικών φυλακών στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αναστρέψει αυτές τις πολιτικές, κηρύσσοντας στην ουσία την αρχή μιας «χρυσής εποχής» για τον κλάδο.
Η χρηματιστηριακή αγορά στις Ηνωμένες Πολιτείες απογειώθηκε μετά την εκλογή του Τραμπ τον Νοέμβριο, με τον δείκτη Dow Jones να σπάει το όριο των 22.000 μονάδων τον Αύγουστο, το τρίτο ρεκόρ του σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αλλά ο βαθμός στον οποίο ο Τραμπ τροφοδοτεί την ανοδική τάση και το πόσο θα διαρκέσει είναι υπό αμφισβήτηση. Ορισμένοι προειδοποιούν ήδη για την αναπόφευκτη πτώση.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, η Deutsche Bank έχει ανακαλύψει τουλάχιστον δύο επενδύσεις που θεωρούνται ασφαλείς. Σε πρόσφατη έκθεση αναλυτών, η τράπεζα μίλησε θετικά για τις προοπτικές δύο αμερικανικών εταιρειών για τις οποίες εξέδωσε πρόσφατα συστάσεις «αγοράς». Αυτές οι εταιρείες είναι η CoreCivic (CXW) και ο GEO Group, οι δύο μεγαλύτεροι φορείς ιδιωτικών φυλακών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι αυστηρές πολιτικές για τον νόμο και την τάξη του Τραμπ, οι οποίες μέχρι στιγμής είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των συλλήψεων ύποπτων παράνομων αλλοδαπών, «ενισχύουν την αισιοδοξία μας», ανέφερε ο αναλυτής της Deutsche Bank Κέβιν Μακ Βι στην έκθεση. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Φυλακών (BOP) και η Αμερικανική Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE) υπολογίζουν ότι θα χρειαστούν επιπλέον 12.000 κρεβάτια φυλακών στον προϋπολογισμό του 2018, μια εξέλιξη που θα ωφελήσει τις ιδιωτικές εγκαταστάσεις.
Ακόμα και πριν από την εκλογή του Τραμπ, οι ΗΠΑ φυλάκιζαν περισσότερους ανθρώπους από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη χώρα. Περίπου 1,7 εκατομμύρια Αμερικανοί βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα –και περίπου το ένα δέκατο από αυτούς κρατούνται σε ιδιωτικές φυλακές για κερδοσκοπικούς σκοπούς, καθώς οι κυβερνητικές σωφρονιστικές εγκαταστάσεις είναι απελπιστικά γεμάτες. Η αμφιλεγόμενη εξάρτηση από τις ιδιωτικές φυλακές θεωρείται από τους επικριτές της μια μορφή σύγχρονης δουλείας, τόσο λόγω των άθλιων συνθηκών όσο και επειδή το 56% του συνόλου των κρατουμένων είναι μαύροι ή ισπανόφωνοι.
Μετά την έκδοση μιας καταδικαστικής έκθεσης από τον ανεξάρτητο γενικό επιθεωρητή του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο προκάτοχος του Τραμπ, Μπαράκ Ομπάμα, αποφάσισε τη σταδιακή κατάργηση των ιδιωτικών φυλακών για ομοσπονδιακούς κρατουμένους επιτρέποντας την παύση των υφιστάμενων συμβάσεων χωρίς ανανέωση. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διαπίστωσε χρήση δυσανάλογης βίας, ακόμα και θανάτους σε ιδιωτικές φυλακές.
Ωστόσο ο Τραμπ ανέτρεψε και αυτή την πολιτική του Ομπάμα. Λίγο καιρό αργότερα διέταξε επίσης ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να αναζητήσουν στο μέλλον πιο σκληρές πιθανές καταδίκες κατά των υπόπτων για εγκληματικές πράξεις –το είδος των ποινών που ο Ομπάμα είχε επιδιώξει να εξαλείψει, ιδιαίτερα για τα μη βίαια αδικήματα ναρκωτικών.
Δεν είναι μόνο οι εν λόγω εταιρείες ικανοποιημένες από αυτή τη «χρυσή εποχή» που ανατέλλει για τις ιδιωτικές φυλακές. Αλλοι βασίζονται επίσης σε μια έκρηξη του αριθμού των κρατουμένων. Ο όμιλος GEO, για παράδειγμα, είναι «καλά τοποθετημένος για νέες συμβάσεις, ιδιαίτερα με τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ», έγραψε η τράπεζα JP Morgan Chase σε σημείωμα τον Ιούλιο. Οι μετοχές της είναι «ελκυστικές», πρόσθεσε, επειδή οι νέες πολιτικές του Tραμπ «θα οδηγήσουν πιθανώς σε αύξηση των πληθυσμών των ομοσπονδιακών φυλακών και των κρατήσεων μεταναστών».
Η JP Morgan προειδοποίησε για κάποιους κινδύνους από την «αρνητική δημοσιότητα» (αποδράσεις κρατουμένων, ταραχές ή άλλα επεισόδια), καθώς και για ενδεχόμενες αγωγές που σχετίζονται με τα πολιτικά δικαιώματα των φυλακισμένων ή τη σεξουαλική κακοποίηση κρατουμένων. Αλλά πρόσθεσε ότι η ασφάλιση της εταιρείας θα κάλυπτε τα πάντα.

«Η πιο φονική φυλακή μεταναστών»


Η CoreCivic κατατάσσεται ως ένα λεγόμενο Trust Investment Real Estate (REIT), και μεταξύ των θεσμικών επενδυτών που έχουν τοποθετήσει χρήματά τους εκεί είναι μεγάλες εταιρείες της Wall Street, όπως οι Vanguard, BlackRock και Fidelity. Οι μετοχές της CoreCivic, οι οποίες έκλεισαν στα 14,19 δολάρια την ημέρα πριν από τις εκλογές, έκτοτε έφτασαν τα 27 δολάρια, σχεδόν διπλασιάζοντας την αξία τους. Ο GEO σημείωσε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της αξίας της μετοχής του, από 10,62 δολάρια σε 27 δολάρια, μια άνοδο 150%.
Γνωστή ως Corrections Corporation of America όταν ιδρύθηκε το 1983, η εταιρεία έχει αποτελέσει αντικείμενο συχνών επικρίσεων. Πέρυσι εμφάνισε έσοδα ύψους 1,7 δισ. δολαρίων με περισσότερες από 70 φυλακές και 70.000 κρατουμένους. Αλλά υπήρξαν πολλά περιστατικά στις εγκαταστάσεις της. Μόνο στο κέντρο κράτησης Eloy στην Αριζόνα υπήρξαν 15 θάνατοι μεταξύ 2003 και 2015, συμπεριλαμβανομένων πέντε αυτοκτονιών. Αυτό τής χάρισε τον ζοφερό τίτλο του «πιο θανατηφόρου κέντρου κράτησης μεταναστών στο έθνος».
Οι εταιρείες των ιδιωτικών φυλακών είχαν επίγνωση των κερδών που θα τους απέφερε η εκλογή του Τραμπ στην προεδρία. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας η CoreCivic δώρισε 254.000 δολάρια στους Ρεπουμπλικανούς και προσέφερε επιπλέον 250.000 δολάρια για τις εορταστικές εκδηλώσεις της ορκωμοσίας του Τραμπ. Ο όμιλος GEO ξόδεψε ακόμα περισσότερα, προσφέροντας 1,1 εκατ. δολάρια στους Ρεπουμπλικανούς.

HeliosPlus