Ενημέρωση για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών θα παράσχει στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σήμερα στο Λονδίνο ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και της Eurobank Νίκος Καραμούζης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ραντεβού έχει κλειστεί εδώ και δύο εβδομάδες από τον κ. Καραμούζη, με την ιδιότητα του προέδρου της ΕΕΤ, στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται για να πειστεί το ΔΝΤ ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζεται νέο έλεγχο στα στοιχεία ενεργητικού τους (AQR).

Παρόντες στη συνάντηση θα είναι επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Αρτέμης Θεοδωρίδης και ο CFO της Εθνικής Τράπεζας Γιάννης Κυριακόπουλος.

Από την πλευρά του Ταμείου, θα συμμετάσχουν ο επικεφαλής του Ευρωπαικού Τομεα Πολ Τόμσεν και εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τέρι Ραις.

Το deal με ΔΝΤ

Σε σημερινές του δηλώσεις το στέλεχος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν έκανε γνωστό ότι υπήρξε συμφωνία με την ΕΚΤ για τη μη διενέργεια AQR, με αντάλλαγμα τα αποτελέσματα των stress tests που ξεκινούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο να ανακοινωθούν το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουνίου.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε οι έλεγχοι μέσω των ασκήσεων αντοχής να είναι περισσότεροι …ενισχυμένοι από τις προηγούμενες φορές, προκειμένου να καμφθούν οι ανησυχίες του Ταμείου για την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών.

Με τον τρόπο αυτό οι ελληνικές τράπεζες, εάν προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες, θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε εκδόσεις μετοχών προτού λήξει το τρίτο μνημόνιο ή εναλλακτικά να δεσμευτούν κάποια κεφάλαια από το τρέχον πρόγραμμα, ώστε να είναι διαθέσιμα και μετά τον Αύγουστο του 2018, στην περίπτωση που δοθεί περισσότερος χρόνος για τις αυξήσεις κεφαλαίου.