Αισιοδοξούν οι «μικρομεσαίοι» της διεθνούς οικονομίας

Μικροί, ευέλικτοι και αισιόδοξοι. Οι διεθνείς μεσαίες επιχειρήσεις (στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται νεοφυείς

Μικροί, ευέλικτοι και αισιόδοξοι. Οι διεθνείς μεσαίες επιχειρήσεις (στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται νεοφυείς επιχειρήσεις – startups – και επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μεταξύ 1 εκατ. και 3 δισ. δολαρίων) δεν παρουσιάζουν σημάδια επιβράδυνσης μπροστά στη γεωπολιτική αβεβαιότητα, καθώς πάνω από το ένα τρίτο (34%) των μεσαίων επιχειρήσεων στοχεύει σε ανάπτυξη κατά 6%-10% εφέτος, υπερβαίνοντας κατά 3%-7% τις τελευταίες προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για 2,7% αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις (όπως το Brexit), τον αυξανόμενο λαϊκισμό, την ανάπτυξη του αυτοματισμού και της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, το 89% των στελεχών βλέπει τη σημερινή αβεβαιότητα ως γόνιμο έδαφος με ευκαιρίες ανάπτυξης. Επιπλέον, το 14% των επιχειρήσεων που μετείχαν στην έρευνα φιλοδοξεί να αυξήσει τις πωλήσεις του κατά τουλάχιστον 16%. Πρόκειται για ευρήματα του Βαρομέτρου Ανάπτυξης της ΕΥ (EY Growth Barometer), μεταξύ 2.340 στελεχών μεσαίων επιχειρήσεων από 30 χώρες.

Τα στελέχη αναγνώρισαν ότι η τεχνολογία και το ανθρώπινο δυναμικό δεν αποτελούν μόνο τις δύο μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά είναι και τα εργαλεία με τα οποία θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις και θα παραμείνουν ευέλικτες. Το ανθρώπινο δυναμικό (23%) αναφέρεται ως η κορυφαία προτεραιότητα για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων των επιχειρήσεων, ξεπερνώντας τη βελτίωση των επιχειρησιακών λειτουργιών (21%), τη μείωση της γραφειοκρατίας (12%) και την επίτευξη ευνοϊκών συμφωνιών (8%). Ενα εντυπωσιακό 93% των στελεχών βλέπει την τεχνολογία ως μέσο προσέλκυσης του ανθρώπινου δυναμικού που χρειάζεται. Οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης βελτιώνουν τη διαδικασία προσλήψεων και αναζήτησης εξειδικευμένου προσωπικού μεταξύ των καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων.
Αλλάζουν τα εργασιακά πρότυπα

Για να ικανοποιήσει τις αναπτυξιακές φιλοδοξίες των επιχειρήσεών τους, πάνω από το ένα τέταρτο (27%) των στελεχών μεσαίων επιχειρήσεων σχεδιάζει να αυξήσει το μόνιμο προσωπικό του. Αντανακλώντας την αυξανόμενη επιρροή του gig economy (της οικονομίας που βασίζεται στη συνεργασία επιχειρήσεων με ελεύθερους επαγγελματίες και ανεξάρτητους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου) στα εργασιακά πρότυπα και στη μετάβαση σε ένα περιβάλλον έκτακτου ανθρώπινου δυναμικού με εξειδικευμένες γνώσεις, σχεδόν μία στις πέντε (18%) επιχειρήσεις σκοπεύει να χρησιμοποιήσει εξωτερικούς συνεργάτες, για να στηρίξει τα φιλόδοξα αναπτυξιακά της σχέδια και να καλύψει συγκεκριμένα κενά ή ανάγκες.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Παπάζογλου, διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥ Ελλάδος: «Η τεχνολογία και το ανθρώπινο δυναμικό αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις, αλλά και τους κορυφαίους συμμάχους των επιχειρήσεων, για να ξεπεράσουν τα εμπόδια του σημερινού, διαρκώς μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος. Είναι, πλέον, φανερό πως η αστάθεια γίνεται η νέα σταθερά, πάνω στην οποία οι επιχειρήσεις χτίζουν, θέτοντας ψηλά τον πήχη της ανάπτυξης. Ετσι, και οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να βασιστούν στα σημερινά δεδομένα και να αναζητήσουν τις ευκαιρίες που μπορεί να κρύβει το ασταθές περιβάλλον της χώρας μας, για να βρεθούν ξανά στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης».


Σε εγρήγορση λόγω του ανταγωνισμού

Οι επικεφαλής των μεσαίων επιχειρήσεων ανέφεραν τον αυξανόμενο ανταγωνισμό (20%) ως τη μεγαλύτερη εξωτερική απειλή για τα αναπτυξιακά τους σχέδια, ακολουθούμενη από τη γεωπολιτική αστάθεια (17%) και το κόστος και τη διαθεσιμότητα πιστώσεων (12%). Αυτές οι απειλές θεωρήθηκαν πολύ πιο σημαντικές από τις οικονομικές αντιξοότητες των αυξανόμενων επιτοκίων (8%), της διακύμανσης των συναλλαγματικών ισοτιμιών (8%) ή της αστάθειας των τιμών εμπορευμάτων (6%). Οι αναφορές των στελεχών στην απειλή του ανταγωνισμού (20%) ήταν διπλάσιες από τις αναφορές στους χαμηλούς ρυθμούς της παγκόσμιας ανάπτυξης (10%).
Το Βαρόμετρο Ανάπτυξης της EY κατέγραψε, επίσης, τις απόψεις 220 αποφοίτων του παγκόσμιου προγράμματος της ΕΥ, Entrepreneur Of The Year®. Το δίκτυο αυτό, το οποίο δραστηριοποιείται πάνω από 30 χρόνια, διαθέτει προγράμματα σε περισσότερες από 65 χώρες και 145 πόλεις παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, υποστηρίζοντας τους ταχέως αναπτυσσόμενους επιχειρηματίες.
Οι επιχειρηματίες αυτοί προσβλέπουν σε σημαντικά υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από ό,τι το σύνολο των επικεφαλής των μεσαίων επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα, ένας στους πέντε σχεδιάζει να αναπτυχθεί κατά 6%-10%, το 20% κατά 11%-15% και, τέλος, ακόμα ένας στους πέντε κατά 16%-25%. Σχεδόν ένας στους τέσσερις (22%) ταχέως αναπτυσσόμενους επιχειρηματίες σχεδιάζει ανάπτυξη μεγαλύτερη του 26% για εφέτος. Επιπλέον, σχεδόν τα δύο τρίτα (61%) αυτής της ομάδας σχεδιάζουν αύξηση του προσωπικού πλήρους απασχόλησης, ενώ το 9% σκοπεύει να αυξήσει το έκτακτο προσωπικό και τη συνεργασία με ελεύθερους επαγγελματίες.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk