«Δαγκώνει» ο ΕΦΝΙΑ 7,5 εκατ. ιδιοκτήτες

Ηλεκτρονικό γράμμα (email) 89 λέξεων στον προσωπικό τους υπολογιστή θα λάβουν 7.500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων τη Δευτέρα 28 και την Τρίτη 29 Αυγούστου, το οποίο θα τους ενημερώνει ότι εκδόθηκε το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ για το 2017 και θα πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένη διαδικασία για να το εκτυπώσουν και να πληρώσουν τα οφειλόμενα.

Ηλεκτρονικό γράμμα (email) 89 λέξεων στον προσωπικό τους υπολογιστή θα λάβουν 7.500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων τη Δευτέρα 28 και την Τρίτη 29 Αυγούστου, το οποίο θα τους ενημερώνει ότι εκδόθηκε το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ για το 2017 και θα πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένη διαδικασία για να το εκτυπώσουν και να πληρώσουν τα οφειλόμενα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έδωσε εντολή στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έως τα τέλη Αυγούστου να έχουν σταλεί τα καινούργια εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ ώστε να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες τους να πληρώσουν την 1η δόση έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και τις υπόλοιπες 4 μηνιαίες δόσεις έως τα τέλη Ιανουαρίου 2018.
Οι παγίδες για τους φορολογουμένους
Επίσης, με τον τρόπο αυτόν εξασφαλίζεται και κάτι ακόμη που αποτελεί παγίδα για χιλιάδες φορολογουμένους που δικαιούνται επιστροφή φόρου από την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης. Το ποσό του ΕΝΦΙΑ θα συμψηφιστεί στο σύνολο ή έως το ποσό της επιστροφής και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί κάποιος ουσιαστικά να το πληρώσει εφάπαξ με τη διαδικασία αυτή και όχι έως 5 δόσεις που έχει θεσπιστεί. Αυτό ίσχυσε και πέρυσι αλλά εφέτος αναμένεται να γίνει πολύ πιο μαζικά.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το υπ. Οικονομικών έχει προχωρήσει σε επιστροφές φόρου εισοδήματος 123,5 εκατ. ευρώ σε 386.032 φορολογουμένους σε σύνολο 955.634 φορολογουμένων με πιστωτικό εκκαθαριστικό που δικαιούται επιστροφή φόρου 364,336 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 570.000 φορολογούμενοι που δεν έχουν λάβει ακόμα επιστροφή φόρου 241 εκατ. ευρώ μπορεί να μην τη δουν ποτέ γιατί θα συμψηφιστεί με τον ΕΝΦΙΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων έχει 18.000.000 δικαιώματα επί ακινήτων. Ουσιαστικά αυτός είναι ο αριθμός των γραμμών που έχουν συμπληρωθεί συνολικά από 7.500.000 φορολογουμένους στο έντυπο Ε9.
Το μήνυμα (email) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προς τους εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα αναφέρει τα εξής: «Κοινοποίηση Πράξης: Μετά τη σύνθεση της δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. έτους 2017, σας κοινοποιούμε, κατά τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 4174/2013, την Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου, την οποία μπορείτε να εκτυπώσετε από την Υπηρεσία Υποβολής Δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων Ε9 με τη χρήση των κωδικών TAXISnet, επιλέγοντας Ετος 2017. Σε περίπτωση βεβαίωσης οφειλής, μέσω της υπηρεσίας Προσωποποιημένη Πληροφόρηση – Στοιχεία οφειλών εκτός Ρύθμισης του TAXISnet, μπορείτε να ενημερωθείτε για πληρωμές που έχετε πραγματοποιήσει σε τράπεζες και τα ΕΛ.ΤΑ. ή για τυχόν οφειλόμενα ποσά, την ταυτότητα οφειλής και τις ημερομηνίες πληρωμής τους».
Πέρυσι το αντίστοιχο μήνυμα είχε σταλεί στο σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων από 6 έως 8 Σεπτεμβρίου. Εφέτος όμως αποφασίστηκε η διαδικασία να «τρέξει» λίγο νωρίτερα προκειμένου να μην υπάρξουν φαινόμενα καθυστέρησης πληρωμής της 1ης δόσης.
Συνολικά το κράτος θα βεβαιώσει περίπου 3,4 δισ. ευρώ και θα είναι ευχαριστημένο αν εισπράξει περίπου 2,65 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά με τη μεγάλη αυτή διαφορά μεταξύ βεβαίωσης και είσπραξης όσοι είναι να πληρώσουν έχουν επιβαρυνθεί με τη διαφορά των περίπου 700 – 800 εκατ. ευρώ καθώς το εκκαθαριστικό τους έχει εκδοθεί με το ποσό της βεβαίωσης και όχι της είσπραξης. Ουσιαστικά το κράτος αναγνωρίζει ότι ένα μεγάλο μέρος των πολιτών θα έχει αδυναμία πληρωμής και πάει να βγάλει τα σπασμένα από τους υπόλοιπους που κάθε χρόνο πληρώνουν τα φορολογικά βάρη, όσο άδικα και αν είναι αυτά.
Από το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι τα ποσά που θα αναγράφουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα θα είναι ίδια με τα περυσινά καθώς ούτε αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες σημειώθηκαν αλλά ούτε και στους συντελεστές επιβολής φόρου. Οι όποιες αλλαγές γίνουν δρομολογούνται για το 2018 αλλά με μία προϋπόθεση. Το κράτος ό,τι εισέπραττε τα προηγούμενα χρόνια να συνεχίσει να εισπράττει και για τα επόμενα.
Ποιοι μπορεί να δουν αλλαγές στα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ; Οσοι πέρυσι είχαν πολύ χαμηλά εισοδήματα και εντάχθηκαν στις ευνοϊκές διατάξεις με μείωση κατά 50% ή πλήρη απαλλαγή (100%) από τον ΕΝΦΙΑ αλλά εφέτος εμφάνισαν εισοδήματα στη φορολογική δήλωσή τους που τους οδηγούν στην απώλεια αυτής της έκπτωσης ή και το αντίθετο. Δηλαδή όσοι πέρυσι δεν δικαιούνταν καμία απαλλαγή εφέτος να διαπιστώσουν λόγω μείωσης εισοδημάτων απαλλαγή ή έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 50%.
Ποιοι δικαιούνται εκπτώσεις
Ας δούμε όμως με ποια κριτήρια εφαρμόζονται αυτές οι απαλλαγές ώστε κάποιος αν είναι δικαιούχος και διαπιστώσει ότι δεν του έχουν γίνει, να επισκεφθεί την Εφορία και να τις διεκδικήσει. Υπολογίζεται ότι συνολικά περίπου 1.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων απολαμβάνουν τις φορο-εκπτώσεις ΕΝΦΙΑ οι οποίες αναμένεται να μπουν και αυτές στο στόχαστρο της τρόικας το επόμενο διάστημα.
Με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος, δικαιούχοι έκπτωσης 50% στο ΕΝΦΙΑ είναι κάθε φορολογούμενος που το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους είναι έως 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας. Επίσης, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα, ενώ η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του να μην ξεπερνάει τα 85.000 ευρώ (για άγαμο), τα 150.000 ευρώ (έγγαμο χωρίς παιδιά) και τα 200.000 ευρώ (έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα).
Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οικογένειες τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% με τα εξής κριτήρια: Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους να μην ξεπερνά τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Διορθώσεις στα λάθη του Ε9
Οσοι έχουν λάθη στο Ε9 και άρα κινδυνεύουν με αυξημένο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να κάνουν τις αλλαγές άμεσα προτού εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά, με το πρόστιμο όμως των 100 ευρώ να καραδοκεί ανεξαρτήτως των ετών που διορθώνονται, εφόσον οι διορθώσεις αφορούν τα ίδια ακίνητα για όλα τα έτη. Κατά συνέπεια, όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν την εικόνα της ακίνητης περιουσίας όπως αυτή αναγράφεται στο Ε9 για να μην κληθούν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ με καπέλο. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr επιλέγοντας την εφαρμογή Ε9 περιουσιολόγιο μπορεί κανείς να έχει πλήρη εικόνα των ακινήτων που έχει δηλώσει τα προηγούμενα χρόνια.
Τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι βοηθητικοί χώροι να έχουν καταχωριστεί ως κύριοι, το έτος γέννησης του επικαρπωτή, η επιφάνεια και ο όροφος, τα ποσοστά συνιδιοκτησίας, κτίσματα σε αγροτεμάχιο κ.τ.λ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk